Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?

A szülők többsége szeretné, ha gyermeke egészséges, boldog felnőtté válna, és a társadalom hasznos tagja lenne. Hogy elérjük ezt a célt, mindent fel kell áldoznunk. Ha szülőként nem teljesítünk száz százalékosan, akkor gyermekeink munkanélküliek és hajléktalanok lesznek, és ezért nem hibáztathatunk senki mást, csak saját magunkat. Vagy legalábbis ezt mondják nekünk, és ezt várják el tőlünk.

Ez a “tökéletes szülő” mítosza, mely lehetetlenné teszi, hogy örömet leljünk a gyereknevelésben. A tökéletességre való törekvés felemészti energiánkat, elszívja életerőnket. Túl sokat akarunk, és pontosan ezzel fosztjuk meg gyermekeinket egy létfontosságú tapasztalattól.

Túl korai fejlesztés

A tökéletesség iránti igény meglehetősen szigorú, és már a terhesség alatt megnyilvánul. A magzattal komolyzenét hallgatunk, és mesét olvasunk neki. Egyre nagyobb az igény a gyógyszeres fájdalomcsillapítás nélküli, természetes szülésre is. A jó anya az újszülöttet szoptatja, amíg csak lehet, később pedig kizárólag organikus ételekkel etetjük őket figyelve rá, hogy a tányér és az evőeszköz is BPA-mentes műanyagból készüljön. Persze már a legkisebbek napját is aprólékosan megszervezzük, babatornára, baba-énekórára, foglalkozásokra, játszótérre  hordjuk őket, mesélünk nekik, mondókákat tanítunk és beszélgetünk velük, hogy minél gyorsabban fejlődjenek.

Óvodás korban sincs menekvés, részt kell venni a rendezvényeken, sütni kell, kézműveskedni kell, segíteni kell a játszótér felújításában. Az iskolában pedig ehhez hozzájön a rengeteg otthoni tanulás és leckeírás. A tökéletes szülő nem pihenhet: nincs szabadidő, csak a végtelen odaadás és önmagunk feláldozása a gyermeknevelés oltárán.

Ezek az elvárások kibírhatatlanok és értelmetlenek. A szülők nem tökéletesek, és ami azt illeti, a gyerekek sem.

Nem vagyunk robotok

Sokkal könnyebb lenne, ha robotok lennénk, és robotokat kellene nevelnünk. A gépek kiszámíthatóak, és ha rendetlenek vagy szófogadatlanok, akkor egyszerűen ki lehet őket kapcsolni. A gyereknevelés azonban nem ilyen. Mi – szülők és gyerekek – emberek vagyunk, saját akarattal, érdeklődéssel, vágyakkal, érzelmekkel, akik elfáradunk, megéhezünk, vagy megszomjazunk, unatkozunk vagy nevetünk, vagy éppen megbetegszünk. És ennek ellenére mi – szülők – mégis megpróbálunk tökéletessé válni. És ha ebben a lehetetlen feladatban kudarcot vallunk, akkor úgy érezzük, hogy nem tettünk meg mindent gyermekünkért.

A való életben nincsenek tökéletes szülők. Van helyette munka, vannak testvér, betegségek, anyagi problémák, családi nehézségek, és még annyi más. Kinek van erre ideje? Kinek van ehhez türelme?

Engedd szabadon

Valójában ezek a magasztos célok nemcsak hogy elérhetetlenek a gyermeknevelés során, hanem nem is kívánatosak. Igen, a csecsemőnek azonnali figyelemre és folyamatos gondozásra van szüksége. De ahogy a gyermek fejlődik, egyre inkább csak egy “elég jó” szülőre van szüksége, aki teret ad a függetlenség iránti növekvő igényének. Ha arra törekszünk, hogy minden vágyát azonnal kielégítsük, azzal hosszabb távon csak ártunk neki. Az élet tele van akadályokkal és csalódásokkal. Ha már fiatalon megtanulja, hogy hogyan nézzen szembe az ezekkel, akkor ebből megerősödve léphet ki.

Természetesen az elég jó szülő is figyel gyermeke szükségleteire és vágyaira, de rangsorol is, hogy mikor mi a fontos. És a gyermek éppen ezáltal tanul meg alkalmazkodni, és így szerzi meg az akadályok leküzdéséhez szükséges gyakorlatot.

Elég jó szülőnek lenni nem azt jelenti, hogy az iskolába lépés napján kirakjuk gyermekünket az út szélén és sok sikert kívánunk neki az életben. Egyszerűen arról van szó, hogy hibáink és tévedéseink ellenére (vagy éppen velük együtt) is nevelhetünk értékes és okos gyerekeket.

Mindenkinek jobb így!

Tökéletesen tökéletlen!

Hogyan lehetsz tökéletesen tökéletlen szülő? Az alábbi négy ötlettel biztosra mehetsz:

- Engedj magadnak egy kis szünetet! Ha rossz napod volt, ülj le egy kicsit. Azzal, hogy este mirelit pizzát vacsoráztok, vagy hogy megnézed a Barátok közt egy részét, még nem teszed tönkre gyermeked jövőjét.

- Ne foglalkozz vele, hogy a többi szülő mit mond, vagy mit csinál. Tedd, amit a saját családod érdekében helyesnek tartasz. Az éppen elég jó lesz.

- Engedj egy kis szünetet gyermekednek is! Ő sem hibátlan! Ha a tökéletességhez ragaszkodsz, azzal több kárt okozol, mint hasznot.

- Ne foglalkozz gyermeked apró rosszalkodásával és csínytevéseivel, csak a komolyakkal. Ezzel csökkentheted a veszekedések számát, és gyermekednek is lehetőséget adsz rá, hogy megtanuljon felelősebben viselkedni.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Flóra 7 éves. Amikor feltelepítettem a programot, félve ült le, hogy ez neki nehéz, de miután megcsinálta egyszer, olyan sikerélménye volt, szinte ujjongott, mikor megdicsérték. Azóta minden nap kéri, hogy játszhasson az "agytornával". A nagyobbik gyermekem (12éves) is kipróbálta, és azt mondta, hogy tanulás előtt ő is csinálja egy kis tréning gyanánt. Sokszor költ az ember feleslegesen, de ez a program minden pénzt megér.

Vas Lászlóné, Nagykanizsa

Érdekel >>>


A fejlesztőpedagógia munkámban nagyon jól tudom használni. Örülök, hogy készült ilyen program, mely megkönnyíti és lerövidíti a felkészülésem a foglalkozásokra.

Szanitter Aranka, Debrecen

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a program. Szülőként és gyógypedagógusként is hasznosítani szeretném. A kezelőfelület egyszerű, könnyen elboldogul vele egy kisiskolás is. Nagyra értékelem, hogy a program naplózza az eredményeket, és hogy a nehézségi szintet választani lehet. Bár a nagyobbik fiam még csak pár napja iskolás, de néhány hónap múlva már hatékonyan tudjuk használni itthon az olvasás fejlesztésére.

Dobosné Hegedűs Annamária, Karcag

Érdekel >>>


Rendkívül hasznosnak és jól használhatónak tartjuk az Önök által fejlesztett programot tanórai és tanórán kívüli foglalkozásokon egyaránt.

Pongrácz Tímea

Érdekel >>>


Nagyon féltem ezt a programot megrendelni, de a kisfiam nagyon szereti. Érdekes, hogy úgy kell a számítógép elől felállítanom. Most lesz 7 éves, és idáig nem engedtem számítógép közelébe. De ezzel a játékkal gyorsan tanul, és ami nekem, mint szülőnek nagyon fontos, közben együtt vagyunk.

Kecskés Nikoletta, Cegléd

Érdekel >>>


A programot már évek óta gyakran használjuk tanulási nehézségekkel küzdő tanulóink fejlesztésére, és a gyerekek nagyon szeretik a játékos feladatokat.

Skáid Petőfi Sándor Tagiskola, Salgótarján

Érdekel >>>


A fejlesztőtanárok számítógépein ez az egyik állandó szoftver! Ez önmagáért beszél!

Móricz Zsigmond Általános Iskola Vécsey Károly Tagintézmény, Nyíregyháza

Érdekel >>>


A Varázsbetű programcsalád nagyon sokat segít az iskolai fejlesztő munkában. SNI-és és BTM-es tanulóink egyaránt használják. A program lehetővé teszi az önellenőrzést, ez segíti az óraszervezést és a differenciált, egyénre szabott fejlesztést.

Frühwirth Ildikó, Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Győr

Érdekel >>>


Két napja érkezett meg a szoftver, de a kislányom (7 éves, másodikos) máris imádja. Naponta legalább egy órát játszik vele, alig lehet elvenni tőle.:) Reméljük, az eredményein is meg fog látszódni a lelkes használat.

Pálinkó Erika, Szeged

Érdekel >>>


Gondolkodtató és játékos. A gyermekem igazán élvezi a feladatokat.

Kronvalter Vendelné, Dabas

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Ez nem lustaság!
Előfordult már veled, hogy úgy érezted, gyermeked több erőt fektet a tanulás elkerülésébe, mint...

7 ötlet a békés karácsonyért
A karácsony az év legszebb, ugyanakkor talán legnehezebb időszaka is. Szeretnénk szép ünnepet,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egy egyszerű és izgalmas logikai játék, mely gyerek és felnőtt agyát egyaránt megmozgatja....


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu