Beszédfejlesztés születéstől kezdve

A beszéd az emberi kommunikáció egyik legfontosabb eszköze, nélküle az ember nagyon nehezen boldogul a világban. Gondolj csak azokra az emberekre, akik valamilyen baleset vagy egyéb betegség következtében elvesztették beszédkészségüket, ők rendszeres segítségre szorulnak.

De más szempontból is nagyon fontos a beszéd - ez az olvasás és írás elsajátításának az alapja. Ha nem sikerül teljes mértékben elsajátítani a beszédet, az anyanyelvet, akkor az olvasás és írás megtanulása sem lesz zökkenőmentes.

A beszéd

De mi is az a beszéd? Miért van az, hogy az emberek többsége észrevétlenül elsajátítja az anyanyelvét, másoknak pedig fáradságos munkával sem sikerül?

A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a másik pedig a kivitelezése. A gyermek fejlődése folyamán ez a két folyamat szoros kapcsolatban fejlődik, de a beszédészlelés-beszédmegértés természetesen mindig előrébb jár, hiszen erre épül a beszéd használata.

Hallod-e?

Mi szükséges a beszédtanuláshoz?

Ahhoz, hogy a beszédet a gyermek megfelelően el tudja sajátítani, értelemszerűen ép hallás szükséges. Ha nem hall a kisgyermek maga körül hangokat, akkor ő maga sem fogja tudni produkálni azokat. Ezért ha azt tapasztalod, hogy csecsemőkorú gyermeked hangadásai egyre sivárabbak, egyre kevesebbet gagyog, egyre kevesebb hangot ad ki, akkor érdemes megvizsgáltatni a hallását. Ez esetben ugyanis azért maradnak abba a hangadások, mert nem hallja környezete visszajelzéseit, ezért nincs késztetése a további próbálkozásokra.

Szabályos idegrendszeri működés

Az ép halláson túl szükséges az idegrendszer megfelelő működése is. Az agyunkban külön terület felelős a beszédészlelésért-megértésért és a beszéd kivitelezéséért. Ha ezen területek nem szabályszerűen működnek, akkor a beszéd elsajátítása nem sikerül. Ezért a nem beszélő vagy nagyon sok hibával beszélő kisgyermekek logopédiai terápiáját gyakran idegrendszer-fejlesztő mozgásterápiával egészítik ki. Így a mozgáson keresztül fejlődik az idegrendszer, aminek köszönhetően a beszéd is fejlődésnek indul.

A család szerepe

E két tényezőn túl nagyon fontos szerep jut a beszélő környezetnek is. Ha egy csecsemő nem hall maga körül emberi hangokat (vagy csak nagyon keveset), akkor a beszéd elsajátítása nagyon nehéz feladat lesz számára. Ez nem azt jelenti, hogy tegyünk a gyerek közelébe rádiót vagy televíziót! Nagyon fontos ugyanis a hangokhoz kapcsolódó egyéb körülmény is: a mosoly, a szemöldök-ráncolás, az ölelés, a simogatás, a gesztusok, a kölcsönösség, és sorolhatnám a többi fontos jellemzőt, amit csak az élő beszéd adhat meg.

Elevenítsd fel gyermekkorod kedvenc mondókáit, verseit, dalait, és mondogasd, énekeld ezeket gyermekednek. Amikor együtt vagyok, akkor is beszélj, hozzá, ha még nem válaszol: mondd ki hangosan, hogy mit csináltok, hová mentek, mit láttok, mondd el, mi történt veled, ha nem voltatok együtt, és természetesen mesélj, mesélj és mesélj! Ez a beszédészlelés és beszédmegértés fejlesztésének legjobb módszere.

Hogy beszélhet szebben?

Az előbb felsorolt tényezők mind-mind gyermeked beszédének "bemeneti" oldalát, a beszéd felfogását, megértését erősítették. Ahhoz, hogy a beszédprodukció (a "kimenet") is létrejöhessen, épp beszédszervek szükségesek. A szájkörüli izomzatot például szopással vagy kislyukú cumisüvegből való táplálással kiválóan lehet edzeni. Előfordul, hogy a lenőtt nyelv okoz problémát: ez bizonyos hangok  ejtésénél zavart okozhat, ezért gyakran "felmetszik" a nyelvéket, vagy tornáztatással nyújtják azt meg.

A nyelvvel kapcsolatban még egy dolgot meg kell említenem: fontos, hogy a gyermek megfelelően tudjon tájékozódni a szájában, azaz tudja a nyelvét a felső fogsora elé- mögé, vagy éppen rátenni, és képes legyen megtalálni az alsó fogsora mögötti területet. A magyar nyelv változatos hangkészlete ugyanis nagyon erős és mozgékony nyelvet kíván. Ezeken kívül szükség van még ép fogsorra, a hangszalagok megfelelő működésére, a helyes légzéstechnikára.

Ha ezen tényezők közül bármelyik hiányzik, vagy hibásan működik, akkor a beszéd nem, vagy nem megfelelően alakul ki.  Így jönnek létre a különböző beszédhibák, nyelvi zavarok, majd az ezekre ráépülő olvasási-, írási és helyesírási zavarok is.

Otthon is fejlesztheted

A beszéd elsajátításának legelső mérföldköve a beszéd helyes észlelése. Ha ezen a szinten valamilyen zavar keletkezik, az kihat a későbbi nyelvfejlődésre, az olvasásra, írásra és a számolásra is. Ezért nagyon fontos a beszédészlelési képesség folyamatos fejlesztése. A következő játékok ezt a célt szolgálják.

3-5 éveseknek - Hangkereső

A legkisebbek számára egy oktatási szoftvert készítettünk. Ebben gyermeked egy hangot hall és négy képet lát a képernyőn. A képek közül ki ki kell választania azt, amelyiknek a hangját hallotta.

A játékot innen töltheted le.

5-7 éveseknek

A Kincskereső Óvodába járó gyerekek elmentek a rétre játszani. Az óvónéni azt kérte a gyerekektől, hogy kedvenc játékaikat csoportosítsák aszerint, hogy milyen hang szerepül a nevükben.

- Amelyik játékban a sziszegő kígyó hangját (sz-sz-sz) lehet hallani, azt tegyétek a kövek közé!

- Amelyikben a mozdony susogó (s-s-s) hangját, azt pedig a mozdony mögé!

- Amelyikben a robogó berregő (r-r-r) hangját, azt a robogó mögé!

- Amelyikben a repülő (zs-zs-zs) hangját, azt a repülőbe!

- Amelyikben pedig az éneklő kismadár (l-l-l) hangját, azt fel a fára!

Segíts a gyerekeknek megkeresni a játékok helyét!

A Te feladatod:

Töltsd le a játékot innen, majd nyomtasd ki.

Vágd ki egyesével a játékokat ábrázoló kártyákat, vagy még jobb, ha gyermeked is segít ebben. Aztán nevezd meg a tárgyakat. Először azokat válaszd, amelyekben az adott hang a szó elején van. Szükség esetén jó hosszan ejtsd a keresett hangot, például így: Sz-sz-szita. Ha ezeket a tárgyakat sikeresen helyreraktátok, válaszd ki azokat, amelyeknek a nevük végén van a keresett hang. Szükség esetén ezeket is ejtsd túlzottan: dísz-sz-sz-sz. Végül pedig keressétek meg azoknak a képeknek a helyét, amelyeknek a belsejükben van a megfigyelt hang.

Mindenkinek - Tűz! Víz! Repülő!

Gyermeked szaladgáljon szabadon úgy, hogy közben Rád fülel. Te pedig tetszőleges időközönként kiabálj egyet a címben szereplő három dolog közül. Ha tüzet kiáltasz, akkor gyermekednek páros lábon kell ugrálnia, így imitálva a tűz eloltását. Aztán szabadon futkározhat tovább. Ha vizet, akkor fel kell állnia valamilyen magaslatra (ágy, szék, pad, lépcső), nehogy elsodorja az ár. Majd folytathatja a futkározást. Ha pedig repülőt kiáltasz, akkor gyermekednek hasra kel feküdnie, karjait oldalsó középtartásban tartva, nehogy eltalálja az alacsonyan szálló repülőgép. Minél gyorsabban kiáltod egymás után a szavakat, annál nehezebb a feladatot végrehajtani.

Jó mulatást!

Varázsbetű - a beszéd fejlesztésének szolgálatában

A Varázsbetű Programcsalád 2000 képből és szóból, mondatból álló anyaggal rendelkezik, ezzel biztosíthatod, hogy gyermeked szókincse napról-napra egyre több szóval gyarapodjon. A játékok között nagyon sok olyat találsz, amely kifejezetten a nyelvi készségek fejlesztésére íródott. Így gyakorolhatjátok az egymáshoz hasonló hangok megkülönböztetését, a szótagolást, mondattagolást, de a logikus gondolkodás fejlesztésére is lehetőség nyílik a programokkal való játék által.

Kattints ide, és tudd meg, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>

 


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Ez nem lustaság!
Előfordult már veled, hogy úgy érezted, gyermeked több erőt fektet a tanulás elkerülésébe, mint...

7 ötlet a békés karácsonyért
A karácsony az év legszebb, ugyanakkor talán legnehezebb időszaka is. Szeretnénk szép ünnepet,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egy egyszerű és izgalmas logikai játék, mely gyerek és felnőtt agyát egyaránt megmozgatja....

Hogyan válassz ajándékot?
Valószínűleg Te is eltöprengtél már rajta, hogy mi a jó ajándék, mit érdemes keresni és megvenni....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

A gyermeknek tetszik, élvezi a programmal töltött időt. Köszönjük a segítséget!

Tollasné Árvai Katalin, Gomba

Érdekel >>>


Flóra 7 éves. Amikor feltelepítettem a programot, félve ült le, hogy ez neki nehéz, de miután megcsinálta egyszer, olyan sikerélménye volt, szinte ujjongott, mikor megdicsérték. Azóta minden nap kéri, hogy játszhasson az "agytornával". A nagyobbik gyermekem (12éves) is kipróbálta, és azt mondta, hogy tanulás előtt ő is csinálja egy kis tréning gyanánt. Sokszor költ az ember feleslegesen, de ez a program minden pénzt megér.

Vas Lászlóné, Nagykanizsa

Érdekel >>>


Nagyon jónak találom a programot. A kisfiam 2. osztályos, és nagyon élvezi a feladatokat. Vettem másfajta képességfejlesztő CD-ket is, de egyikkel sem foglalkozott ennyit, mint ezzel.

Lonkai Tünde, Hódmezővásárhely

Érdekel >>>


Sok gyermek szüleinek nevében is KÖSZÖNÖM, hogy ilyen segítséget nyújtanak és segítenek megelőzni a későbbi kudarcokat. KÖSZÖNÖM!

Hornokné Juhász Erika

Érdekel >>>


Iker lányaimnak nagyon tetszik nagyon élvezik a tanulásnak ezt a játékos formáját, így szívesen gyakorolnak akár önállóan is, amit egyébként nem lehet elmondani róluk.

Bognár Erzsébet, Fadd

Érdekel >>>


Nekünk nagyon sokat segített a Varázsbetű. Most 2-dik osztályos a kisfiam, és ennek a programnak a segítségével folyékonyan olvas, és ráadásul nagyon sokat olvas az iskolai feladatokon kívül is :)

Duka Ferencz, Szada

Érdekel >>>


Fantasztikus ötletnek tartom, mert a gyerekek játékosan tanulnak, ami véleményem szerint nagyon fontos ahhoz, hogy ne utálják meg a tanulást!

Papp Andrea, Budapest

Érdekel >>>


Felkeltette a gyerkőc érdeklődését ez a program. Ennek tényleg örülök, mert sok gondja van a tanulással, és láthatóan zavarja, hogy neki nem megy minden olyan könnyen, mint másnak. Köszönjük szépen!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Nagyon hasznosnak, a gyerekeket motiválónak tartom. A feladat megoldásokra adott értékelés a gyerekeknek szárnyakat ad.

Antal Jánosné, Budapest

Érdekel >>>


Eddig pozitív a tapasztalatunk vele. Mindkét gyerekem szereti, így motiváltabbak a tanulásra mint könyvek előtt görnyedve.

Kovács Gertrud, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Ez nem lustaság!
Előfordult már veled, hogy úgy érezted, gyermeked több erőt fektet a tanulás elkerülésébe, mint...

7 ötlet a békés karácsonyért
A karácsony az év legszebb, ugyanakkor talán legnehezebb időszaka is. Szeretnénk szép ünnepet,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egy egyszerű és izgalmas logikai játék, mely gyerek és felnőtt agyát egyaránt megmozgatja....

Hogyan válassz ajándékot?
Valószínűleg Te is eltöprengtél már rajta, hogy mi a jó ajándék, mit érdemes keresni és megvenni....

December van. Hideg és sötét.
December van. Hideg és sötét. Az utca csepeg a ködtől, a levegő ázott füsttől bűzlik, a fagy...

Ajándékdobozok saját kézzel
Hamarosan itt a karácsony. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan készíthettek gyermekeddel saját kézzel...

Életmentő ötletek a karácsonyi veszekedések megelőzésére
A karácsony az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka az évnek. Szülőként...

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu