Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?

Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Olyan ez, mint egy vég nélküli kötélhúzás: én húzom erre, ő húzza arra, és a munka pedig nem halad. Pedig mennyivel könnyebb lenne, ha a gyerek és a szülő egy irányba húzná a kötelet!

A veszekedés legtöbbször öngerjesztő folyamat: amikor leckeírásra kerül a sor, és a gyerek ellenáll, a szülő hatalmi szóval próbálja megoldani a helyzetet, és rávenni a őt a tanulásra. Azonban ettől sokszor csak rosszabbá válik a helyzet, és a gyerek még inkább ellenáll. Valójában, ha szülőként erővel, hatalommal próbálod meg rákényszeríteni gyermeked valamire, ő hasonlóan reagál, egyszerűen ő is agresszívebbé válik. Hogy az előző, kötélhúzásos hasonlattal éljek, a sarkait a földbe vájja, és még jobban fog küzdeni, még kevésbé hagyja magát. És innentől garantált a veszekedés.

Az előző cikkben arról beszéltem, hogy hogyan alakíthatsz ki otthon olyan környezetet, mely kedvez az otthoni tanulásnak. Ma olyan módszerekről olvashatsz, melyek könnyebbé és gyorsabbá teszik a leckeírást.

Ne hagyd felügyelet nélkül!

Sok gyerek nehezebben tanul, ha egyedül van. Nem tudnak összpontosítani, valami mindig eltereli a figyelmüket. Még nincs meg az önálló munkához szükséges önuralmuk. Éppen ezért jobb, ha gyermeked veled egy helyiségben tanul, ahol figyelhetsz rá, ahol figyelmeztetheted, ha mással foglalkozik, egyszerűen, ahol jelen vagy. Ne küldd be gyermeked a szobájába, hanem tanuljon a konyhaasztalnál, vagy a nappaliban!

Az első lépés

Vannak gyerekek, akiknek a tanulás legnehezebb része az, hogy le kell ülni, és el kell kezdeni. Ha a Te gyermeked is ilyen, akkor az első öt percben tanuljatok együtt. Indítsd el, kezdjétek el olvasni a könyvet, bizonyosodj meg róla, hogy érti, mit kell tennie, mutasd meg, hogy hogyan kell elkezdeni a feladatot. Természetesen ne Te oldd meg, de segítsd át az első nehézségeken, hogy aztán egyedül is boldoguljon.

Versenyezzetek!

Segíthet az is, ha a játékká, versennyé változtatod a leckeírást. Felkeltheted az érdeklődését például így:

- Lássuk, ma milyen gyorsan tudod megcsinálni a leckédet! Ahány perccel hamarabb végzel, mint (például) egy óra, annyival többet számítógépezhetsz. (Vagy tévézhetsz, vagy ennyivel többet maradhatsz fent – gyerektől függ).

Ha az így megszabott szintet gyermeked már tudja teljesíteni, akkor kipróbálhatjátok, hogy saját magának az előző napi eredményét kell legyőznie.

Nyilván egy idő után elér egy szintet, ami alá nem lehet, vagy legalábbis nem érdemes menni, mondjuk egy órát. Amikor ez bekövetkezik, akkor ígérj azért jutalomperceket, ha ezen az időtartamon belül tud maradni a tanulással.

Előfordulnak nagyobb feladatok, például hosszabb fogalmazás, kiselőadásra való felkészülés, vagy valamilyen alkotómunka, ami több időt igényel. Erre érdemes külön időt meghatározni (például napi negyedórát a következő két hétben), hogy ez ne zavarja a “versenyeredményeket”.

Egy kis szünet

Sokszor okoz problémát, hogy a gyerekek félúton elfáradnak, megunják a tanulást. Én azt javaslom, hogy ha gyermekednek egy óránál többet kell tanulnia, akkor félóránként, negyven percenként adj neki öt perc szünetet. Természetesen ezt mérni kell, nem szabad, hogy az öt perc kontrollálatlanul fél órára terebélyesedjen. A szünet alatt gyermeked bekaphat pár falatot, ihat egy pohár szörpöt, mozoghat egy kicsit, így könnyebben fog újra belefogni a tanulásba.  A szünetet – ha lehet - érdemes úgy beiktatni, hogy két tantárgyat válasszon el egymástól.

Természetesen az is segíti gyermekedet átlendíteni a mélyponton, ha ilyenkor bíztatod egy kicsit:

- Tudom, hogy ehhez most nincs kedved, de ha hamar befejezed, akkor a tiéd az egész este.  

Vagy így:

- Ha egész héten megcsinálod a feladatod, a hétvégén azzal foglalkozhatsz, amivel szeretnél.

A hétvége akkor kezdődik, amikor bepótoltad az elmaradásaidat

Ez a módszer főleg nagyobb (felsős és középiskolás) gyerekekkel hatásos. Ha gyermeked a a héten rossz jegyet kapott, mert nem tanult meg valamit, vagy nem csinálta meg a leckéjét, akkor addig nem kezdődik el számára a hétvége, amíg nem pótolja a hiányosságait. A pihenésre csak akkor kerülhet, ha már mindent befejezett. Ez igazán motiváló, hiszen ilyenkor gyermekednek valóban igyekeznie kell, mert ekkor minden perc, amit tanulással tölt, a barátoktól és a játéktól veszi el az időt. Ha ragaszkodsz ehhez a szabályhoz, gyermeked hét közben is jobban fog dolgozni.

Előfordulhat persze, hogy gyermeked nem hajlandó befejezni a feladatait. Erre az esetre előre tisztázni kell a következményeket, például, hogy akkor addig nincs tévé, számítógép és barátok.

Tanulás hétvégén

Bár van, aki nem ért egyet vele, a legtöbb családban hétfőre nem pénteken, hanem vasárnap tanulnak a gyerekek. Tehát – feltéve, hogy nincs elmaradása az előző hétről – a leckéjét vasárnap este kell megírnia. Vannak azonban esetek, amikor ez – például utazás, vendégség miatt – nem megoldható. Ilyenkor ülj le gyermekeddel, és előre beszéljétek meg, hogy mikor fog tudni tanulni.  Ettől függetlenül azonban a hétvége az legyen szabadidő gyermekednek. Ilyenkor felejtsétek el az iskolát, és mindent, ami a tanulással kapcsolatos, még az esetleges következményeket és büntetéseket is.  Bár az iskola fontos része gyermeked életének, nem szabad, hogy kizárólag ez határozza meg kapcsolatotokat. A hétvége pihenést jelent Neked is és a gyerekeknek is.

Edzés vagy tanulás?

Sok gyereknek nem ér véget a napja, amikor kicsengetnek az utolsó óráról, hanem máshol is helyt kell állnia: edzésen, szakkörön, zeneiskolában, különórán. Adódik a kérdés, hogy ilyenkor mi a fontossági sorrend.

A legfontosabb megtalálni a helyes egyensúlyt, hiszen gyermekednek nem csak tanulásra, hanem mozgásra, zenére, az érdeklődésének megfelelő időtöltésre és pihenésre is szüksége van. Ugyanakkor ez mind nem mehet a tanulás rovására sem, hiszen a középiskolai majd az egyetemi felvételik elsősorban az iskolai eredményekre és tananyagra épülnek.

Éppen ezért szerintem a legfontosabb az iskolai kötelességek teljesítése, azaz a lecke és az iskolai órákra való tanulás. És csak akkor jöhet bármi más, ha ez rendben van. Ha nem készült el hétfőn a lecke, akkor kedden nincs fociedzés. Még akkor sem, ha hétvégén meccs van, még akkor sem, ha gyermekedet kirakják a csapatból. A kulcs természetesen itt is az, hogy a szabályokat előre tisztázzátok, és ahhoz tartsátok is magatokat, hiszen így gyermeked is előre tisztában lehet a következményekkel.

A tanár a szövetségesed

Gyermeked nevelése során a tanárok a legfontosabb szövetségeseid. Legtöbbjük elhivatott szakember, aki minden tőle telhetőt megtesz a gyerekekért, sajnos azonban a körülmények korlátozzák őket is. Tudom, néha nehéz megtalálni a közös hangot, azonban gyermeked érdekében együtt kell dolgoznotok.

Tisztában vagyok vele, hogy ezeket a tanácsokat könnyebb adni, mint megfogadni, és végrehajtani. De szülőként mindannyian azt szeretnénk, ha gyerekeink felelősséget vállalnának iskolai teljesítményükért, és ezért nem kellene állandóan veszekedni velük.

És ha gyermekednek tanulási problémái vannak?

Vannak esetek, amikor a gyermek nem azért nem tanul, mert nem akar, vagy mert unja a leckét, hanem hiába küzd és erőlködik, a tanulás és a házi feladat elkészítése irreálisan sok időt vesz igénybe. Ez annak a jele lehet, hogy gyermekednek tanulási problémája (diszlexia, diszkalkulia, figyelemzavar) van, és ez akadályozza őt.

Ebben az esetben érdemes felkeresned gyermeked osztályfőnökét. Oszd meg vele a megfigyeléseidet és kérdezd őt is gyermeked iskolai teljesítményéről. Ha szükséges, vidd el gyermeked egy szakemberhez (pszichológus, logopédus, fejlesztő pedagógus), aki felméri gyermeked képességeit, és ha indokolt, megkezdi a terápiát.

Gyermeked olvasási, számolási képességeit és figyelmét hatékonyan fejlesztheted a Varázsbetű Programcsalád segítségével is. Napi húsz perc játékos gyakorlással hamar észrevehető, hogy gyermeked iskolai eredményei javulnak.

Tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Ez nem lustaság!
Előfordult már veled, hogy úgy érezted, gyermeked több erőt fektet a tanulás elkerülésébe, mint...

7 ötlet a békés karácsonyért
A karácsony az év legszebb, ugyanakkor talán legnehezebb időszaka is. Szeretnénk szép ünnepet,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egy egyszerű és izgalmas logikai játék, mely gyerek és felnőtt agyát egyaránt megmozgatja....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Tanítónő vagyok Szerbiában. Az iskolában a számítógépekre letöltöttem a programokat és a gyerekek nagy sikerélménnyel oldották meg a feladatokat.

Bálint Katalin, Horgos

Érdekel >>>


A kislányom 10 perc játék után kérte, hogy vegyük meg, annyira élvezte a kis sikereit. Bevallom, volt olyan feladat, ami engem is elgondolkodtatott, így mindketten jónak és hasznosnak találjuk ezt a játékos tanulást. Hálás köszönet érte!

Bozi Józsefné, Sárvár

Érdekel >>>


Szereti a család minden tagja, még a nagyik is! Jó, hogy a kicsi lányom játékosan tanul és nem vacak programokkal játszik a számítógépen. Így észre sem veszi, hogy okul, és halad a maga kis útján.

Miklós Lászlóné, Várpalota

Érdekel >>>


A kisfiam jelenleg 2. osztályos. Nagyon sokat "szenvedtünk", míg megtanult olvasni. Felcserélte, keverte a betűket, egyáltalán nem szeretett olvasni. Leültettem a Varázsbetű elé, és együtt elkezdtük csinálni a feladatokat, és csodák csodájára, napról-napra könnyebben ment az olvasás. Most ott tartunk, hogy este a kisfiam olvas mesét a kis tesójának, és szeret olvasni.

Szilágyiné Sági Szilvia, Tata

Érdekel >>>


Unokám egyedül is képes kezelni a programot, nem kell folyamatosan felügyelni, de a napló segítségével mégis könnyen leellenőrizhetem teljesítményét.

Somogyiné Mogyorósi Angella, Litér

Érdekel >>>


Óvodás kislányom is hasznát veszi és sokat tanul belőle, játszva, és ez a lényeg.

Aradi Károly, Tác

Érdekel >>>


8 éves kisfiam, aki áldiszlexia tulajdonságokat produkál, mert nem túl jó a módszer, amivel olvasni tanul, most, mint a megtáltosodott kis paci, úgy ül a feladatok előtt, és csinálja.

Végh Ivett, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Milán fiamnak vettem ezt a programot, aki minden olvasás házi feladatot büntetésként él meg. Mióta a Varázsbetűvel olvas, alig várja, hogy este tudjon "játszani". Nagyon szereti, hiszen hatalmas öröm számára, hogy ha valami sikerül, ott a csillag, meg a dicséret...

Kasparik Edit, Szombathely

Érdekel >>>


6 és 8 éves kisfiaim az első pillanattól nagyon kedvelik a programokat. Az ajánlott napi 20 percet többszörösen túllépik, naponta többször is bekapcsolják és örömmel játszanak vele. Nagyszerű megoldásokkal van tele!

Kolár Norbertné, Árpád utca

Érdekel >>>


Nagyon köszönöm, nagy segítség ez a program. Nagyobbik fiunknál diszkalkulia jelei mutatkoznak. A suliban nincs sikerélménye, de ezt a játékot szereti. A játékos fejlesztés kompenzálja az a terhet, amit rátesznek az iskolában.

Kovácsné Dr. Augusztinyi Andrea, Nádudvar

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu