Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?

Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Olyan ez, mint egy vég nélküli kötélhúzás: én húzom erre, ő húzza arra, és a munka pedig nem halad. Pedig mennyivel könnyebb lenne, ha a gyerek és a szülő egy irányba húzná a kötelet!

A veszekedés legtöbbször öngerjesztő folyamat: amikor leckeírásra kerül a sor, és a gyerek ellenáll, a szülő hatalmi szóval próbálja megoldani a helyzetet, és rávenni a őt a tanulásra. Azonban ettől sokszor csak rosszabbá válik a helyzet, és a gyerek még inkább ellenáll. Valójában, ha szülőként erővel, hatalommal próbálod meg rákényszeríteni gyermeked valamire, ő hasonlóan reagál, egyszerűen ő is agresszívebbé válik. Hogy az előző, kötélhúzásos hasonlattal éljek, a sarkait a földbe vájja, és még jobban fog küzdeni, még kevésbé hagyja magát. És innentől garantált a veszekedés.

Az előző cikkben arról beszéltem, hogy hogyan alakíthatsz ki otthon olyan környezetet, mely kedvez az otthoni tanulásnak. Ma olyan módszerekről olvashatsz, melyek könnyebbé és gyorsabbá teszik a leckeírást.

Ne hagyd felügyelet nélkül!

Sok gyerek nehezebben tanul, ha egyedül van. Nem tudnak összpontosítani, valami mindig eltereli a figyelmüket. Még nincs meg az önálló munkához szükséges önuralmuk. Éppen ezért jobb, ha gyermeked veled egy helyiségben tanul, ahol figyelhetsz rá, ahol figyelmeztetheted, ha mással foglalkozik, egyszerűen, ahol jelen vagy. Ne küldd be gyermeked a szobájába, hanem tanuljon a konyhaasztalnál, vagy a nappaliban!

Az első lépés

Vannak gyerekek, akiknek a tanulás legnehezebb része az, hogy le kell ülni, és el kell kezdeni. Ha a Te gyermeked is ilyen, akkor az első öt percben tanuljatok együtt. Indítsd el, kezdjétek el olvasni a könyvet, bizonyosodj meg róla, hogy érti, mit kell tennie, mutasd meg, hogy hogyan kell elkezdeni a feladatot. Természetesen ne Te oldd meg, de segítsd át az első nehézségeken, hogy aztán egyedül is boldoguljon.

Versenyezzetek!

Segíthet az is, ha a játékká, versennyé változtatod a leckeírást. Felkeltheted az érdeklődését például így:

- Lássuk, ma milyen gyorsan tudod megcsinálni a leckédet! Ahány perccel hamarabb végzel, mint (például) egy óra, annyival többet számítógépezhetsz. (Vagy tévézhetsz, vagy ennyivel többet maradhatsz fent – gyerektől függ).

Ha az így megszabott szintet gyermeked már tudja teljesíteni, akkor kipróbálhatjátok, hogy saját magának az előző napi eredményét kell legyőznie.

Nyilván egy idő után elér egy szintet, ami alá nem lehet, vagy legalábbis nem érdemes menni, mondjuk egy órát. Amikor ez bekövetkezik, akkor ígérj azért jutalomperceket, ha ezen az időtartamon belül tud maradni a tanulással.

Előfordulnak nagyobb feladatok, például hosszabb fogalmazás, kiselőadásra való felkészülés, vagy valamilyen alkotómunka, ami több időt igényel. Erre érdemes külön időt meghatározni (például napi negyedórát a következő két hétben), hogy ez ne zavarja a “versenyeredményeket”.

Egy kis szünet

Sokszor okoz problémát, hogy a gyerekek félúton elfáradnak, megunják a tanulást. Én azt javaslom, hogy ha gyermekednek egy óránál többet kell tanulnia, akkor félóránként, negyven percenként adj neki öt perc szünetet. Természetesen ezt mérni kell, nem szabad, hogy az öt perc kontrollálatlanul fél órára terebélyesedjen. A szünet alatt gyermeked bekaphat pár falatot, ihat egy pohár szörpöt, mozoghat egy kicsit, így könnyebben fog újra belefogni a tanulásba.  A szünetet – ha lehet - érdemes úgy beiktatni, hogy két tantárgyat válasszon el egymástól.

Természetesen az is segíti gyermekedet átlendíteni a mélyponton, ha ilyenkor bíztatod egy kicsit:

- Tudom, hogy ehhez most nincs kedved, de ha hamar befejezed, akkor a tiéd az egész este.  

Vagy így:

- Ha egész héten megcsinálod a feladatod, a hétvégén azzal foglalkozhatsz, amivel szeretnél.

A hétvége akkor kezdődik, amikor bepótoltad az elmaradásaidat

Ez a módszer főleg nagyobb (felsős és középiskolás) gyerekekkel hatásos. Ha gyermeked a a héten rossz jegyet kapott, mert nem tanult meg valamit, vagy nem csinálta meg a leckéjét, akkor addig nem kezdődik el számára a hétvége, amíg nem pótolja a hiányosságait. A pihenésre csak akkor kerülhet, ha már mindent befejezett. Ez igazán motiváló, hiszen ilyenkor gyermekednek valóban igyekeznie kell, mert ekkor minden perc, amit tanulással tölt, a barátoktól és a játéktól veszi el az időt. Ha ragaszkodsz ehhez a szabályhoz, gyermeked hét közben is jobban fog dolgozni.

Előfordulhat persze, hogy gyermeked nem hajlandó befejezni a feladatait. Erre az esetre előre tisztázni kell a következményeket, például, hogy akkor addig nincs tévé, számítógép és barátok.

Tanulás hétvégén

Bár van, aki nem ért egyet vele, a legtöbb családban hétfőre nem pénteken, hanem vasárnap tanulnak a gyerekek. Tehát – feltéve, hogy nincs elmaradása az előző hétről – a leckéjét vasárnap este kell megírnia. Vannak azonban esetek, amikor ez – például utazás, vendégség miatt – nem megoldható. Ilyenkor ülj le gyermekeddel, és előre beszéljétek meg, hogy mikor fog tudni tanulni.  Ettől függetlenül azonban a hétvége az legyen szabadidő gyermekednek. Ilyenkor felejtsétek el az iskolát, és mindent, ami a tanulással kapcsolatos, még az esetleges következményeket és büntetéseket is.  Bár az iskola fontos része gyermeked életének, nem szabad, hogy kizárólag ez határozza meg kapcsolatotokat. A hétvége pihenést jelent Neked is és a gyerekeknek is.

Edzés vagy tanulás?

Sok gyereknek nem ér véget a napja, amikor kicsengetnek az utolsó óráról, hanem máshol is helyt kell állnia: edzésen, szakkörön, zeneiskolában, különórán. Adódik a kérdés, hogy ilyenkor mi a fontossági sorrend.

A legfontosabb megtalálni a helyes egyensúlyt, hiszen gyermekednek nem csak tanulásra, hanem mozgásra, zenére, az érdeklődésének megfelelő időtöltésre és pihenésre is szüksége van. Ugyanakkor ez mind nem mehet a tanulás rovására sem, hiszen a középiskolai majd az egyetemi felvételik elsősorban az iskolai eredményekre és tananyagra épülnek.

Éppen ezért szerintem a legfontosabb az iskolai kötelességek teljesítése, azaz a lecke és az iskolai órákra való tanulás. És csak akkor jöhet bármi más, ha ez rendben van. Ha nem készült el hétfőn a lecke, akkor kedden nincs fociedzés. Még akkor sem, ha hétvégén meccs van, még akkor sem, ha gyermekedet kirakják a csapatból. A kulcs természetesen itt is az, hogy a szabályokat előre tisztázzátok, és ahhoz tartsátok is magatokat, hiszen így gyermeked is előre tisztában lehet a következményekkel.

A tanár a szövetségesed

Gyermeked nevelése során a tanárok a legfontosabb szövetségeseid. Legtöbbjük elhivatott szakember, aki minden tőle telhetőt megtesz a gyerekekért, sajnos azonban a körülmények korlátozzák őket is. Tudom, néha nehéz megtalálni a közös hangot, azonban gyermeked érdekében együtt kell dolgoznotok.

Tisztában vagyok vele, hogy ezeket a tanácsokat könnyebb adni, mint megfogadni, és végrehajtani. De szülőként mindannyian azt szeretnénk, ha gyerekeink felelősséget vállalnának iskolai teljesítményükért, és ezért nem kellene állandóan veszekedni velük.

És ha gyermekednek tanulási problémái vannak?

Vannak esetek, amikor a gyermek nem azért nem tanul, mert nem akar, vagy mert unja a leckét, hanem hiába küzd és erőlködik, a tanulás és a házi feladat elkészítése irreálisan sok időt vesz igénybe. Ez annak a jele lehet, hogy gyermekednek tanulási problémája (diszlexia, diszkalkulia, figyelemzavar) van, és ez akadályozza őt.

Ebben az esetben érdemes felkeresned gyermeked osztályfőnökét. Oszd meg vele a megfigyeléseidet és kérdezd őt is gyermeked iskolai teljesítményéről. Ha szükséges, vidd el gyermeked egy szakemberhez (pszichológus, logopédus, fejlesztő pedagógus), aki felméri gyermeked képességeit, és ha indokolt, megkezdi a terápiát.

Gyermeked olvasási, számolási képességeit és figyelmét hatékonyan fejlesztheted a Varázsbetű Programcsalád segítségével is. Napi húsz perc játékos gyakorlással hamar észrevehető, hogy gyermeked iskolai eredményei javulnak.

Tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

Legfrissebb bejegyzések

Így ismerheted fel a diszlexiát!
Bár azt hihetnénk, hogy az olvasási zavar hamar felismerhető, de ez nem mindig igaz. A legtöbb...

Milyen lenne diszlexiásnak lenni?
Képzeld csak el egy pillanatra, hogy nem tudsz úszni. Vagy talán tudsz úszni, de a tudásod csupán...

Amit tudnod kell magadról - Egy anya levele diszlexiás gyermekéhez
Szia Kicsim! Ma megint rosszkedvűen jöttél haza. Nem mondtál semmit, de tudom, valaki megint...

A sorrendiség képessége
- Vedd elő a tankönyvedet, és nyisd ki a 17. oldalon. Az itt található 3-as feladatot oldd meg a...

Lásd másképp a diszlexiát!
Egy rövid videó a diszlexiáról, mely segít megérteni, hogy miben mások a diszlexiások, milyen...

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Féltem megrendelni a Varázsbetűt, mert a gyerek nehezen szánja rá magát a tanulásra, de ezzela játékkal a gyakorlatok nagy részét szinte hibátlanul megoldja, így sikerélményei vannak. Szívesen játszik vele. A kedvence a memória játék, mert az a legnehezebb.

Jónás Dorka, Budapest

Érdekel >>>


Sokoldalúan, de mégis játékosan fejleszt, nagyon megtetszett a színessége, és a változatos feladatok. Még a nagyobbik gyermekem is (12 éves) szívesen foglalkozott a feladatokkal, együtt oldották meg a kisebbikkel (6 éves)!

Nánásiné Ruppert Ildikó, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Nagyon szívesen játszik vele a 7 éves gyermekem. Értelemszerűen még nem tudjuk mindegyik alprogramot használni, de szívesen ül le mellé. Én pedig azt szeretem, hogy nem kell mellette ülnöm, hogy elolvassam a feladatot.

Horváthné Csolák Erika, Mályi

Érdekel >>>


A Varázsbetű programtól kiválóbbal a diszlexia fejlesztéséhez eddigi munkám során még nem találkoztam. Saját gyermekem számára vásároltam meg, aki már "gyógyult" diszlexiás, és ezt felerészben ennek a programnak köszönhetjük.

Vargáné Horváth Izabella, Hatvan

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ajándék az alsó tagozatos gyerekeknek! Pedagógusként és szülőként kiváló fejlesztő programnak tartom! Bárcsak minden iskolába eljuthatna legalább egy példány! A gyerekeim naponta játszanak vele és rendkívül élvezik megdönteni saját és testvérük rekordját! A gyerekeim 1. és 2. osztályosak és napi 1 másfél órát képesek vele tölteni!

Csernely Csabáné, Kazincbarcika

Érdekel >>>


Iker lányaimnak nagyon tetszik nagyon élvezik a tanulásnak ezt a játékos formáját, így szívesen gyakorolnak akár önállóan is, amit egyébként nem lehet elmondani róluk.

Bognár Erzsébet, Fadd

Érdekel >>>


Enyhe dyslexiás 8 éves lányom nagy kedvvel oldja meg a feladatokat, inkább nekem kell megszabnom az időkorlátot! Szívesen játssza végig a feladatokat. Nagycsoportos, 6 éves lányom is izgalmasnak tartja a játékokat, hosszan leköti a figyelmét.

Csanaky Balázs, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Logopédusként használom a Varázsbetű Programcsaládot fejlődési diszfázia, megkésett beszédfejlődés és diszlexia terápiák során kiegészítő "játékként". A gyerekek imádják, mert játékként fogják fel. Én csak javasolni tudom használatát, mert ez a program egy igazi "CSODA"! Nagyon sok részképességet fejleszt, játékosan! Módszeresen, jól felépítetten kapcsolódnak egymáshoz a feladatok! Gratulálok a fejlesztőknek nagyon tartalmas munkájukhoz!

Szálas Márta igazságügyi logopédus szakértő, Kiskőrös

Érdekel >>>


Nagyon jó a Varázsbetű Programcsalád! Élvezettel játszik vele a nagy, és a kicsi (3 éves) is érdeklődik iránta.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Nagyon hasznos, jól használható anyag. Mint utazó gyógypedagógus, remekül bevált a munkám során. A gyerekek nagyon szeretik.

Éltes Mátyás Óvoda, Általános Iskola és EGYMI, Miskolc

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu