Mit tehetünk, ha diszlexiás gyermekünk vért izzad az idegen nyelv elsajátítása közben?

A mai világban legalább egy idegen nyelv tudása - azaz középfokú nyelvvizsga - nélkül boldogulni egyszerűen lehetetlen. Saját - a középiskolát most szeptemberben kezdő - fiamat is arra kértem, hogy gimnáziumban legalább egy, de ha teheti, inkább két középfokú nyelvvizsgát szerezzen meg.

Az érettségi után

Gyermekünknek szembe kell néznie azzal a ténnyel, hogy a diploma megszerzéséhez nyelvvizsga szükséges. A szakvéleménnyel rendelkező sajátos nevelési igényű tanulók kaphatnak felmentést a nyelvvizsga írásbeli vagy szóbeli része alól. (A mentesség mértéke a nyelvvizsga típusától függ) Sajnos a különböző nyelvvizsgaközpontok által biztosított kedvezmények között nagyon nehéz eligazodni, ezért érdemes alaposan tájékozódni.

Képes szótár, rajzolás

Mivel a diszlexiás gyerekeknek általában gyenge a rövidtávú memóriája, az emlékezetfejlesztő módszerek segíthetik a szókincs, a nyelvtan és a kiejtés elsajátítását.

Szótanulásnál nagyon hasznos a képes szótár, és az egyszerűbb szavakat akár le is rajzolhatjátok a szótárfüzetbe, így az adott szó és jelentése sokkal jobban rögzül gyermeked emlékezetében.

Többször keveset

Saját gyermekeimen is tapasztalom, hogy nem hatékony, ha hosszan, órákon keresztül gyakorlunk. Egy idő után megunják, elfáradnak, és már nem tudnak teljesíteni. De ha gyakran, akár mindennap egy keveset gyakorolunk, akkor sokkal jobban megy. Néha még az is előfordul, hogy Ő kéri, hogy ne hagyjuk abba a gyakorlást.

Ne csak mondja, írja is!

Fontos, hogy gyermeked ne magában tanulja a szavakat, hanem hangosan vagy félhangosan. Ez eleinte furcsa érzés lehet számára, de ha ezen túl tudja tenni magát, gyorsabban megragadnak a szavak. Az angol vagy a francia nyelv esetében, ahol a szavak írása nem pontosan követi a kiejtést, kérd meg gyermeked, hogy a szót írja is le. Ez nagyban segíthet a nehezebb szavak helyesírásának elsajátításában. Ráadásul minél többször ír le egy szót, annál jobban, könnyebben fog rá emlékezni.

Cetlizés

Megteheted, hogy az új tanulandó szavakat kis öntapadós papírdarabokra írod és gyermeked szobájában vagy a lakás különböző részein a jelentésének megfelelő tárgyakra ragasztod, így gyermeked folyamatosan találkozik velük, és észrevétlenül beépülnek a szókincsébe. Ellenőrzésként is működhet ez a feladat: most gyermeked feladata felragasztani a kikérdezendő szavakat. Természetesen ez a tanulási módszer csak bizonyos témák szókincsénél használható.

Segít a diktafon

Mivel az angol nyelvnél a szavak kiejtése nem mindig következik a helyesírásukból, a diszlexiás gyermekeknek gondot okozhat, ha maguknak kell a nyomtatott vagy kézzel írt szószedetből megtanulni a szavakat, kifejezéseket. Segíthetünk gyermekünknek, ha felolvassuk, és diktafonra, esetleg okostelefonra felmondjuk a szavakat.

A kikérdezésnél fontos tudnunk, hogy mikor mondhatjuk azt, hogy gyermekünk már tud egy szót. A hatékony nyelvhasználathoz alapvető, hogy a szavak azonnal, automatikusan jöjjenek elő emlékezetünkből, ezért csak akkor mondhatjuk, hogy gyermekünk tudja a szót, ha már nem gondolkozik rajta, könnyen, gyorsan eszébe jut, amikor kérdezzük.

Értelmetlen szavak

A legtöbb szónak több jelentése is lehet, így gyakran nem elég, ha gyermeked az összes jelentést megtanulja. Például az angol 'get' szó jelentése, használata annyira szerteágazó, hogy a szótárban akár egy egész oldalt elfoglalhat a magyarázat. Ha gyermeked egyszerűen a szó jelentését tanulja meg, akkor ezeket a szavakat nem fogja tudni használni.

Saját fiamnál is azt tapasztaltam, hogy ha a szavakat mondatokban tanuljuk, könnyebben elsajátítja, megjegyzi a jelentését, és a későbbiek folyamán sokkal pontosabban használja. Nem véletlen, hogy az egynyelvű szótárak is legtöbbször mondatba ágyazva magyarázzák meg a szavak jelentését.

Természetesen mielőtt elkezdjük tanulni a mondatokat, győződjünk meg róla, hogy gyermekünk érti-e azt, tisztában van-e minden szó értelmével. Ha nem magyarázzuk el neki, hogy mit jelent az adott szó vagy mondat, később sem fogja tudni használni.

Ne magolj!

A gyermekek nagy része nagyon szeret magolni, mivel rövid távon ez sokkal egyszerűbbnek, gyorsabbnak tűnik. Ez általában általános iskolában még működik is, de középiskolában a magoló gyerekek többsége elveszti a talajt a lába alól, és nagyon nehezen áll át. Az új érettségi rendszer is a gondolkozó gyermekeket támogatja, a feladatok többsége nem bemagolható ismereteket, hanem önálló, kreatív munkát kíván.

Tévézés eredeti nyelven

Nagy motivációt és sikerélményt ad gyermekednek, ha idegen nyelvű filmet néz. A képernyőn megjelenő cselekmények, tárgyak nagyban segítik a szöveg megértését.

Természetesen itt is nagyon fontos a fokozatosság. Kezdjétek rövid, könnyen érthető történetekkel, mesékkel, majd nézhettek egyre hosszabb és nehezebb filmeket is.

Érdemes többször is megnézni a felvételeket. Ha egy adott részt gyereked nem ért, akkor többször is pörgessétek vissza, és nézzétek, hallgassátok meg újra és újra.

Szótárszínező

Nyelvtani szerkezetek elsajátításánál segíthet, ha különböző színeket használunk. A szótárunkban különböző színnel jelöljük meg az igéket, főneveket, mellékneveket így gyermekünk könnyebben fogja elhelyezni őket a szórendben. Készíthetünk nyitott mondatokat is, mikor egy-egy szót kihagyunk a mondatból, és gyermekednek úgy kell pótolni ezeket, hogy értelmes mondatot kapjon.

Mondatátalakító

A gyerekek szeretik a következő játékot is:

Először adjunk meg egy kezdő mondatot. Ez lehet egy egyszerű tőmondat is, amelyet később bővíthetünk. Utána adjunk meg egy szót.

Gyermekednek meg kell keresnie a mondatban az azonos szerepű részt, és ki kell cserélnie az új szóra. Fontos, hogy mindig csak egy csere legyen a mondatban, és gyermeked mindig írja le az új mondatot.

Például:

Tom gets up at six. - Tamás hatkor szokott felkelni.

(Új szó: I, én):
I get up at six. - Hatkor szoktam felkelni.

(Új szó: eight, nyolckor):
I get up at eight. - Nyolckor szoktam felkelni.

(Új szó: have breakfast, reggelizni):
I have breakfast at eight. - Nyolckor szoktam reggelizni.

Segítségképp megadhatod az utolsó mondatot, így gyermeked tudja, hova kell eljutnia.

Játékos segítség

Ha szeretnéd hogy gyermeked játékosan és gyorsan elsajátítsa az angol nyelv alapjait, ha szeretnéd, hogy motivációt szerezzen a továbbfejlődéshez, akkor Nektek való most induló Angolnyelvgyerekeknek.hu oldalunk is. Különleges, diszlexiás és tanulási problémákkal küzdő gyerekek számára kifejlesztett módszerünk segítségével gyermeked alapos és hasznos ismereteket szerezhet, és akár pár hónap múlva meg is szólalhat angolul. Módszerünk segítségével gyermeked játékosan, a helyesírást és a kiejtést is gyakorolva ismerkedhet az angol nyelvvel, így stabil, jól használható szókincset építhet fel.

Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Szuper a program, imádják a gyerekek! Sokkal hatékonyabb a gyakorlás, mint bármi eddig használt módszerrel.

Fülöp Krisztina

Érdekel >>>


Ragyogónak tartom a programcsomagjukat. Pedagógus vagyok, s a megtekintés után ajánlottam a tanítványaim szüleinek. A kollégáim is elragadtatással nyilatkoztak a tartalmáról.

Dorcsinecz Jánosné

Érdekel >>>


Jó szívvel tudom ajánlani a programot minden kisgyermeknek, aki nehezen olvas, s már talán nem is szeret; és minden szülőnek, akit elszomorít gyermeke sikertelensége, kudarcai e téren. A számítógép "varázsa", a sok vidám grafika, hang elfeledteti a gyermekkel, hogy valójában OLVAS. Nemcsak kisfiam használja jókedvvel, hanem leányom is, akinek bár semmi problémája nincs a betűfelismeréssel, az olvasással, de élvezi a "JÁTÉKOT".

Sodics Péter

Érdekel >>>


Nagyon jó a program. Kisebbik gyermekünket ezzel a módszerrel könnyebb volt a tanulásra rábírni. Sok hasznos dolgot tanult így. Még a két nagyobb gyermekünk - nekik nincs tanulási problémájuk - is szereti ezt a módszert. Főleg az angol programot.

Horváth Zsoltné, Komárom

Érdekel >>>


Iker lányaimnak nagyon tetszik nagyon élvezik a tanulásnak ezt a játékos formáját, így szívesen gyakorolnak akár önállóan is, amit egyébként nem lehet elmondani róluk.

Bognár Erzsébet, Fadd

Érdekel >>>


Felnőttként használom, mert nem ismerték fel a problémát iskolás koromban, ezért sokat szenvedtem. Ez a program sokat segít és kérem írják meg, ha tudnak ajánlani felnőttek számára más programokat is!

László Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Valamennyi Varázsbetű programról írom, hogy nagyon elégedettek vagyunk! Kisfiam is, és én is örülünk, hogy rátaláltunk.

Nagy Judit, Vaszar

Érdekel >>>


Gyermekem hétvégéje korábban CSAK a tanulásból állt, semmi másra nem jutott idő! Szerencsére ez most már csak múlt idő! Kerestem a segítséget, mert csak gyermekem szenvedett az iskolában. A szövegfelismeréssel és a szövegértelmezéssel van problémája. Véletlenül találtam rá a Varázsbetű programokra. Mióta ezt a programot használja, a tanulás már CSAK egy napot vesz el a hétvégéből, sokkal jobban értelmezi a feladatokat, és sokkal önállóbban tanul. Egy áldás számunkra, hogy létezik ez a program! Nagyon köszönjük!

Koósné T. Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Aktiváltuk a csomagot, és a gyerekek már nagy örömmel játszanak a játékokkal. Hiszem, hogy a hasznukra válik. Nagyon tetszik a gyerekeknek és nekem is!!! Már az öt éves fiam is odaült, s mivel már jó pár betűt ismer, most ő is igyekszik, s olvasgatja össze a szavakat, hogy tudjon játszani. Köszönjük még egyszer!!

Jákob Zoltánné Tünde (három gyermekes édesanya, s angol tanár), Sárbogárd

Érdekel >>>


Gondolkodtató és játékos. A gyermekem igazán élvezi a feladatokat.

Kronvalter Vendelné, Dabas

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

A játék mindig jó megoldás
Az angol nyelvtanulás során nagyon fontos a játékosság. A gyerekek lételeme a játék, játék közben...

Hogy szerezte meg Bálint a nyelvvizsgát?
Bálintnak kisiskolás kora óta gondot okozott a nyelvtanulás. Most végre le tudta tenni a...

Nyelvtanulás diszlexiával
Szinte egyetlen iskola sem nyújt személyre szabott segítséget a nyelvtanulás során a diszlexiás és...

Miért kudarc olyan sok gyerek számára az általános iskolai nyelvtanulás? És mit tehetünk ellene?
A szülők véleménye és a felmérések egyaránt igazolják: Magyarországon az általános iskolai...

Játékos beszédfejlesztés
A mondókák - amellett, hogy segítségükkel bővül gyermeked szókincse - a ritmusérzékét is fejlesztik,...

Három ok, miért jó, ha gyermeked gyurmázik…
A gyurma az egyik legegyszerűbb játék, számtalan különféle formában létezik. Van olcsó és drága, de...

Nem lusta!
Te sem vagy elégedett gyermeked iskolai eredményeivel? Gondoltál már rá, hogy nem a lustaság vagy a...

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

Kommunikáljunk jobban!
Hamarosan itt a hétvége, amikor talán Neked is kicsit több szabadidőd lesz. Több idő jut a...

Öt mondat, amivel ártasz gyermekednek
Mikor gyermekeddel az olvasási, tanulási problémáiról beszélgettek, akkor sajnos sokszor még a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu