Ez nem lustaság!

Előfordult már veled, hogy úgy érezted, gyermeked több erőt fektet a tanulás elkerülésébe, mint magába a tanulásba? Kifogások, elterelések, álmodozás – az ember tényleg könnyen elhiszi, hogy gyermeke tanulásallergiája valójában nem több mint lustaság.

Bárcsak ennyire egyszerű volna! Ha egy gyerek nem szeret tanulni, annak általában sokkal összetettebbek az indokai, és nem lehet a lustaságra leegyszerűsíteni.

Mi van a háttérben?

A tanulási problémák hátterében gyakran az olvasási zavar áll. A diszlexiás gyerek számára az írás és az olvasás óriási erőfeszítést jelent, mégis kudarcot vall: rengeteget hibázik, küszködik, vagy egyszerűen nem érti az olvasott szöveg tartalmát, és nem képes azt az emlékezetébe idézni. A legtöbb diszlexiás gyerek szégyelli magát, nem érti, miért nem tudja megoldani azokat a feladatokat, melyek a többieknek olyan könnyen mennek, ezért rejtegeti, titkolja a problémáját. Így aztán a diszlexia sokszor észrevétlen marad, akár évekig is.

Te kibírnád?

Ha megpróbálod magad diszlexiás gyermeked helyébe képzelni, akkor hamar megérted, miért nem rohan haza tanulni. Az iskola kimerítő volt számára, és nem csak úgy, ahogy az bármely gyerek számára fárasztó. Ez az a fajta fáradtság, amikor egész nap olyan dolgokat kell csinálnod, melyek meghaladják az erődet, és végletekig elcsigázott vagy. Ráadásul nem csak az erejét meghaladó feladatokat kell megoldania, hanem még rejtegetnie is kell, hogy mekkora erőkifejtésre van szüksége.

Gondolj csak arra, hogy hogyan érzed magad, amikor olyan dolgokat kell csinálnod, melyekben egyáltalán nem vagy jó! És most képzeld el, hogy milyen érzés lenne, ha egész nap ezekkel kellene foglalkoznod! Nem jó érzés, igaz? Valószínűleg Te sem ezt akarnád folytatni otthon!

Inkább lusta vagyok, mint hülye

Hasonlóan van ezzel a diszlexiás gyerek is: egész nap küszködik, próbálkozik, mégis folyamatosan azt érzi, hogy ő erre nem képes, hogy ő ehhez nem elég okos. Megalázó.

Akkor már sokkal egyszerűbb félrelökni a leckét, és lustaságot vagy nemtörődömséget színlelni, mint küszködni vele, és felhívni a figyelmet saját szégyellnivaló gyengeségeire.

Ráadásul éppen ez a színlelés az oka annak is, hogy a tanár félreértelmezi gyermeked viselkedését, és ő is azt feltételezi, hogy a rossz iskolai eredmények mögött a gyenge motiváció áll. Ha pedig a tanár és a szülő egyetért abban, hogy a gyereknek keményebben kellene dolgoznia, akkor szinte biztos, hogy nem kerül sor a tanulási képességek vizsgálatára, és a szükséges terápiára.  

Kerüljük meg az akadályokat!

Éppen ezért ha tanulási problémát tapasztalsz gyermekednél, akkor ne a lustaság legyen az első gondolatod, hanem inkább az, hogy kiderítsd vajon mi az, ami akadályozza őt a tanulásban. A cél az, hogy az iskolával együttműködve találjátok meg a módját, hogy gyermeked eredményeit javítsátok. 

A legfontosabb, hogy gyermeked eljusson egy szakemberhez, aki elvégzi a vizsgálatokat, ugyanakkor a fejlesztés nem kizárólag a logopédus feladata, rengeteg olyan dolog van, mellyel Te is segítheted gyermeked iskolai eredményének, olvasási, írási és számolási képességének javítását.

Diktálás

Egy diszlexiás gyerek számára a házi feladat elkészítésének legnehezebb része gyakran az írás. Éppen ezért, ha lehetőséget adunk rá, hogy a leckéjét szóban “írja meg”, akkor a legnagyobb akadályt már el is hárítottuk. Beszéld meg gyermeked tanáraival, hogy egy darabig, a terápia ideje alatt, gyermeked helyett Te (vagy valaki más felnőtt) írja le a leckét. Fontos, hogy “leírásról” és nem “megírásról” van szó, ezt a tanárral is tisztázni kell!

Ha a tanár rugalmas, akkor az is elképzelhető, hogy gyermeked az írásbeli feladatokat hangfelvétel formájában adja be, ez ma már egy egyszerű telefonnal megoldható.

Ha gyermeked elől elhárul az írás jelentette akadály, akkor sokkal könnyebben megoszthatja a tudását és a gondolatait, és kifejezőképessége is javulni fog.

 Felolvasás

Mivel gyermeked olvasási képessége nem elég erős, ezért a saját olvasás mellett szüksége lehet arra is, hogy a tanulnivalót felolvasd neki. Az ismétléseket megkönnyíthetitek, ha hangfelvételt készítetek. Ugyancsak fontos, hogy gyermeked hallgasson rendszeresen hangoskönyveket: így olyan szókincshez, gondolatokhoz és élményekhez jut, melyeket máskülönben nem tudna megszerezni. Így áthidalhatjátok a szellemi érettsége és az olvasási képessége közötti szakadékot.

Szövegszerkesztő

A számítógép és a szövegszerkesztő használata egyszerre két problémát is megold.

Egyrészt a diszlexiások számára gyakran okoz problémát az írás fizikai kivitelezése: kuszán, rendetlenül, nehézkesen írnak, ezt a számítógép és a billentyűzet sokkal könnyebbé teszi.

Másrészt a modern szövegszerkesztők beépített helyesírás-ellenőrzővel rendelkeznek, mely azonnal megmutatja a helyesírási hibákat (vagy legalábbis azok többségét) és javaslatot ad a javításra. Ez közel sem olyan megalázó a gyerek részére, mintha egy ember látná az ügyetlenkedését. Az is fontos szempont, hogy a szövegszerkesztő használatával a gyerek azonnali visszajelzést kap, éppen akkor, amikor azzal a szóval foglalkozik, így a helyes írásmód könnyebben rögzülhet.

Ha gyermekednek nem az írás technikai kivitelezésével kell foglalkoznia, akkor sokkal több ereje és ideje marad a tartalom kidolgozására.  

Időt kérek!

A diszlexiások számára az olvasás és az írás időigényes tevékenység. Ami lustaságnak tűnik, az gyakran nem más, mint gyermeked reakciója arra, hogy kevés az ideje egy feladat megoldására.

Mondd el gyermeked tanárainak, hogy mennyi időbe telik otthon egy feladat megoldása, és kérd meg őket, hogy ezt vegyék figyelembe, amikor kiosztják a leckét. Adhatnak hosszabb határidőt, vagy épp csökkenthetik a feladatok mennyiségét, hiszen ők sem akarják, hogy a tanulás az alvás vagy a kiegyensúlyozott élet rovására menjen.

Nem értelmi fogyatékosság

Fontos emlékeztetni rá, hogy a diszlexia nem értelmi fogyatékosság, csupán egy képességzavar, egy feldolgozási probléma, mely azonban a tanulási eredményeket alapvetően rontja. Azonban a diszlexia tünetei és következményei megfelelő fejlesztéssel és gyakorlással csökkenthetők, vagy akár meg is szüntethetők, így gyermekednek nem kell ártatlanul szenvednie.

Az otthoni fejlesztésben nagyon jól használható a Varázsbetű Programcsalád, melynek rengeteg játékos feladata segít gyermeked képességeinek fejlesztésében. A Varázsbetű használatával nincs több unalmas gyakorlás, nincs monoton magolás, hanem csak izgalmas, vidám és szórakoztató játék. Ráadásul ma éjfélig ajándékesővel várunk, így szeretnénk szebbé tenni a karácsonyotokat.

Kattints ide és tudd meg, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek>>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

7 ötlet a békés karácsonyért
A karácsony az év legszebb, ugyanakkor talán legnehezebb időszaka is. Szeretnénk szép ünnepet,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egy egyszerű és izgalmas logikai játék, mely gyerek és felnőtt agyát egyaránt megmozgatja....

Hogyan válassz ajándékot?
Valószínűleg Te is eltöprengtél már rajta, hogy mi a jó ajándék, mit érdemes keresni és megvenni....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon elégedettek vagyunk a Varázsbetű Programmal. Örülök, hogy több nehézségi fokozatban játszható.

Rusnak Henrietta, Fulek

Érdekel >>>


Soha nem voltam híve, hogy a gyerekek leüljenek a számítógép elé. De ezzel a programmal a véleményem megváltozott. És a gyerekek is nagyon szeretik.

Pongracz Viktória, Budapest

Érdekel >>>


A 7 éves lányomnak rendeltem meg, mert a demo verzió annyira tetszett Neki, hogy szinte el kellett rángatni előle. Sőt ami az alapoknál nem nagyon ment, itt szinte elsőre megértette. A gratuláló szövegek is nagyon jók, szinte ugrál a széken, annyira tetszik Neki.

Fehérné Torday Éva, Gyöngyös

Érdekel >>>


A gyerek jól szórakozott a feladatokkal, ez kész csoda, mert már a haja is égnek áll bármilyen feladattól. A CD számunkra nélkülözhetetlen!

Varga Anna

Érdekel >>>


Gyermekeim nem diszlexiások, mégis megvásároltam a Varázsbetű programcsaládot. Ezek a feladatok nagyon hasznosak (nem úgy, mint egy lövöldözős játék), a gép előtt ülve játéknak tűnnek, és mégis fejleszti a szókincset, a helyesírást, stb. A sokfajta feladat miatt pedig nem válik unalmassá.

Szemenyei Gyöngyi, Orosháza

Érdekel >>>


Hasznosnak találom a programot, mert sokféle játékot tartalmaz. A fiamat jól motiválja a jutalomjáték lehetősége. Szívesen játszik a számítógépen, így könnyebb a gyakorlás is.

Perneckerné Laboda Edit, Pécs

Érdekel >>>


Rendkívül kreatív és hasznos feladatokat tartalmaz a program. Az interaktivitás megvalósítására sem lehet panasz, jól van kitalálva a jelzés-visszajelzés rendszere. Igazán hasznos!

Kokas Csilla, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Nagyon jó véleménnyel vagyok róla, úgy látom, hogy hasznos és nagyon hatásos, mert van változás és fejlődés.

Lénárt Pál, Nyíregyháza

Érdekel >>>


A „Keresd a Szfinxet” c. játék óta figyelemmel követem tevékenységüket, és a Varázsbetű programban sem csalódtunk! :)

Leidalné Kovács Mária, Székesfehérvár

Érdekel >>>


A kislányom nagyon szívesen használja a Varázsbetűs programokat. Egész nap el lenne vele, ha engedném. Amióta használja a játékokat, az olvasási készsége és kedve is javult.

Pásztorné Soós Éva, Szombathely

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

7 ötlet a békés karácsonyért
A karácsony az év legszebb, ugyanakkor talán legnehezebb időszaka is. Szeretnénk szép ünnepet,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egy egyszerű és izgalmas logikai játék, mely gyerek és felnőtt agyát egyaránt megmozgatja....

Hogyan válassz ajándékot?
Valószínűleg Te is eltöprengtél már rajta, hogy mi a jó ajándék, mit érdemes keresni és megvenni....

December van. Hideg és sötét.
December van. Hideg és sötét. Az utca csepeg a ködtől, a levegő ázott füsttől bűzlik, a fagy...

Ajándékdobozok saját kézzel
Hamarosan itt a karácsony. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan készíthettek gyermekeddel saját kézzel...

Életmentő ötletek a karácsonyi veszekedések megelőzésére
A karácsony az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka az évnek. Szülőként...

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu