Ez nem lustaság!

Előfordult már veled, hogy úgy érezted, gyermeked több erőt fektet a tanulás elkerülésébe, mint magába a tanulásba? Kifogások, elterelések, álmodozás – az ember tényleg könnyen elhiszi, hogy gyermeke tanulásallergiája valójában nem több mint lustaság.

Bárcsak ennyire egyszerű volna! Ha egy gyerek nem szeret tanulni, annak általában sokkal összetettebbek az indokai, és nem lehet a lustaságra leegyszerűsíteni.

Mi van a háttérben?

A tanulási problémák hátterében gyakran az olvasási zavar áll. A diszlexiás gyerek számára az írás és az olvasás óriási erőfeszítést jelent, mégis kudarcot vall: rengeteget hibázik, küszködik, vagy egyszerűen nem érti az olvasott szöveg tartalmát, és nem képes azt az emlékezetébe idézni. A legtöbb diszlexiás gyerek szégyelli magát, nem érti, miért nem tudja megoldani azokat a feladatokat, melyek a többieknek olyan könnyen mennek, ezért rejtegeti, titkolja a problémáját. Így aztán a diszlexia sokszor észrevétlen marad, akár évekig is.

Te kibírnád?

Ha megpróbálod magad diszlexiás gyermeked helyébe képzelni, akkor hamar megérted, miért nem rohan haza tanulni. Az iskola kimerítő volt számára, és nem csak úgy, ahogy az bármely gyerek számára fárasztó. Ez az a fajta fáradtság, amikor egész nap olyan dolgokat kell csinálnod, melyek meghaladják az erődet, és végletekig elcsigázott vagy. Ráadásul nem csak az erejét meghaladó feladatokat kell megoldania, hanem még rejtegetnie is kell, hogy mekkora erőkifejtésre van szüksége.

Gondolj csak arra, hogy hogyan érzed magad, amikor olyan dolgokat kell csinálnod, melyekben egyáltalán nem vagy jó! És most képzeld el, hogy milyen érzés lenne, ha egész nap ezekkel kellene foglalkoznod! Nem jó érzés, igaz? Valószínűleg Te sem ezt akarnád folytatni otthon!

Inkább lusta vagyok, mint hülye

Hasonlóan van ezzel a diszlexiás gyerek is: egész nap küszködik, próbálkozik, mégis folyamatosan azt érzi, hogy ő erre nem képes, hogy ő ehhez nem elég okos. Megalázó.

Akkor már sokkal egyszerűbb félrelökni a leckét, és lustaságot vagy nemtörődömséget színlelni, mint küszködni vele, és felhívni a figyelmet saját szégyellnivaló gyengeségeire.

Ráadásul éppen ez a színlelés az oka annak is, hogy a tanár félreértelmezi gyermeked viselkedését, és ő is azt feltételezi, hogy a rossz iskolai eredmények mögött a gyenge motiváció áll. Ha pedig a tanár és a szülő egyetért abban, hogy a gyereknek keményebben kellene dolgoznia, akkor szinte biztos, hogy nem kerül sor a tanulási képességek vizsgálatára, és a szükséges terápiára.  

Kerüljük meg az akadályokat!

Éppen ezért ha tanulási problémát tapasztalsz gyermekednél, akkor ne a lustaság legyen az első gondolatod, hanem inkább az, hogy kiderítsd vajon mi az, ami akadályozza őt a tanulásban. A cél az, hogy az iskolával együttműködve találjátok meg a módját, hogy gyermeked eredményeit javítsátok. 

A legfontosabb, hogy gyermeked eljusson egy szakemberhez, aki elvégzi a vizsgálatokat, ugyanakkor a fejlesztés nem kizárólag a logopédus feladata, rengeteg olyan dolog van, mellyel Te is segítheted gyermeked iskolai eredményének, olvasási, írási és számolási képességének javítását.

Diktálás

Egy diszlexiás gyerek számára a házi feladat elkészítésének legnehezebb része gyakran az írás. Éppen ezért, ha lehetőséget adunk rá, hogy a leckéjét szóban “írja meg”, akkor a legnagyobb akadályt már el is hárítottuk. Beszéld meg gyermeked tanáraival, hogy egy darabig, a terápia ideje alatt, gyermeked helyett Te (vagy valaki más felnőtt) írja le a leckét. Fontos, hogy “leírásról” és nem “megírásról” van szó, ezt a tanárral is tisztázni kell!

Ha a tanár rugalmas, akkor az is elképzelhető, hogy gyermeked az írásbeli feladatokat hangfelvétel formájában adja be, ez ma már egy egyszerű telefonnal megoldható.

Ha gyermeked elől elhárul az írás jelentette akadály, akkor sokkal könnyebben megoszthatja a tudását és a gondolatait, és kifejezőképessége is javulni fog.

 Felolvasás

Mivel gyermeked olvasási képessége nem elég erős, ezért a saját olvasás mellett szüksége lehet arra is, hogy a tanulnivalót felolvasd neki. Az ismétléseket megkönnyíthetitek, ha hangfelvételt készítetek. Ugyancsak fontos, hogy gyermeked hallgasson rendszeresen hangoskönyveket: így olyan szókincshez, gondolatokhoz és élményekhez jut, melyeket máskülönben nem tudna megszerezni. Így áthidalhatjátok a szellemi érettsége és az olvasási képessége közötti szakadékot.

Szövegszerkesztő

A számítógép és a szövegszerkesztő használata egyszerre két problémát is megold.

Egyrészt a diszlexiások számára gyakran okoz problémát az írás fizikai kivitelezése: kuszán, rendetlenül, nehézkesen írnak, ezt a számítógép és a billentyűzet sokkal könnyebbé teszi.

Másrészt a modern szövegszerkesztők beépített helyesírás-ellenőrzővel rendelkeznek, mely azonnal megmutatja a helyesírási hibákat (vagy legalábbis azok többségét) és javaslatot ad a javításra. Ez közel sem olyan megalázó a gyerek részére, mintha egy ember látná az ügyetlenkedését. Az is fontos szempont, hogy a szövegszerkesztő használatával a gyerek azonnali visszajelzést kap, éppen akkor, amikor azzal a szóval foglalkozik, így a helyes írásmód könnyebben rögzülhet.

Ha gyermekednek nem az írás technikai kivitelezésével kell foglalkoznia, akkor sokkal több ereje és ideje marad a tartalom kidolgozására.  

Időt kérek!

A diszlexiások számára az olvasás és az írás időigényes tevékenység. Ami lustaságnak tűnik, az gyakran nem más, mint gyermeked reakciója arra, hogy kevés az ideje egy feladat megoldására.

Mondd el gyermeked tanárainak, hogy mennyi időbe telik otthon egy feladat megoldása, és kérd meg őket, hogy ezt vegyék figyelembe, amikor kiosztják a leckét. Adhatnak hosszabb határidőt, vagy épp csökkenthetik a feladatok mennyiségét, hiszen ők sem akarják, hogy a tanulás az alvás vagy a kiegyensúlyozott élet rovására menjen.

Nem értelmi fogyatékosság

Fontos emlékeztetni rá, hogy a diszlexia nem értelmi fogyatékosság, csupán egy képességzavar, egy feldolgozási probléma, mely azonban a tanulási eredményeket alapvetően rontja. Azonban a diszlexia tünetei és következményei megfelelő fejlesztéssel és gyakorlással csökkenthetők, vagy akár meg is szüntethetők, így gyermekednek nem kell ártatlanul szenvednie.

Az otthoni fejlesztésben nagyon jól használható a Varázsbetű Programcsalád, melynek rengeteg játékos feladata segít gyermeked képességeinek fejlesztésében. A Varázsbetű használatával nincs több unalmas gyakorlás, nincs monoton magolás, hanem csak izgalmas, vidám és szórakoztató játék. Ráadásul ma éjfélig ajándékesővel várunk, így szeretnénk szebbé tenni a karácsonyotokat.

Kattints ide és tudd meg, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek>>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

Legfrissebb bejegyzések

Így ismerheted fel a diszlexiát!
Bár azt hihetnénk, hogy az olvasási zavar hamar felismerhető, de ez nem mindig igaz. A legtöbb...

Milyen lenne diszlexiásnak lenni?
Képzeld csak el egy pillanatra, hogy nem tudsz úszni. Vagy talán tudsz úszni, de a tudásod csupán...

Amit tudnod kell magadról - Egy anya levele diszlexiás gyermekéhez
Szia Kicsim! Ma megint rosszkedvűen jöttél haza. Nem mondtál semmit, de tudom, valaki megint...

A sorrendiség képessége
- Vedd elő a tankönyvedet, és nyisd ki a 17. oldalon. Az itt található 3-as feladatot oldd meg a...

Lásd másképp a diszlexiát!
Egy rövid videó a diszlexiáról, mely segít megérteni, hogy miben mások a diszlexiások, milyen...

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Gyermekem most első éves iskolás, tehát még minden betűt nem tanult, így csak a program egy részét használta eddig. A gyermek érdekesnek találta a feladatokat, kíváncsi volt a képekre a feladat végén, ez inspirálta. A program könnyen kezelhető, mind gyermek, mind felnőtt számára, ez sokat számít.

Antal Krisztina, Cegléd

Érdekel >>>


A 4 napos kipróbálás sokat segített abban, hogy meggyőződjünk a program erényeiről, és a logopédusunk is megerősítette a döntésünk helyességét, így már alig várjuk, hogy használhassuk. Problémamentes felnőttként is élvezetesnek találom, és a gyerekeknél is eredményesebb a hagyományos módszernél.

Nedermann Magdó, Tárnok

Érdekel >>>


Gyógypedagógusként azt hiszem nyugodtan mondhatom, igen nagy hiányt pótol ez a program. Sok-sok szülőnek, gyereknek mutattam meg, és még a 7.-8. osztályosok is jót játszottak vele. Nagyon hasznosnak tartom ezt a CD-t, itthon és remélem hamarosan az iskolámban is nemcsak a fejlesztésben, hanem preventív jelleggel is használom. Csak gratulálni tudok,hogy ilyen jó programot sikerült megalkotniuk!!!

Ny. Erika

Érdekel >>>


Zseniális a program, a gyerek órákig olvasott általa úgy, hogy fel sem tűnt neki, hogy a bőszen utált olvasást gyakorolja éppen. A bingóban pedig az ovis testvér is rész tud venni.

Bognár Edina, Kapolcs

Érdekel >>>


Nagyon jó véleménnyel vagyok róla, úgy látom, hogy hasznos és nagyon hatásos, mert van változás és fejlődés.

Lénárt Pál, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Nagyon szeretnek vele játszani gyerekek! Mindig szívesen ülnek géphez :) Játszva tanulnak, amit észre sem vesznek :)

BIHARY GÁBORNÉ, SÁRBOGÁRD

Érdekel >>>


Örülök, hogy rátaláltam az oldalukra, az unokáim nagyon szeretik a programokat. A feladatok közé beiktatott játék ötlete zseniális.

Kocsor Attiláné, Debrecen

Érdekel >>>


Nagyon jól tervezett program, sok pontos beállítási lehetőséggel. Nagy segítség számunkra a játékos tanulás lehetősége.

Misiné Dormán Andrea, Gyöngyös

Érdekel >>>


Nagyon meg vagyunk elégedve a programokkal. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akivel találkozunk és gyermeke hasonló problémákkal küzd.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ez a játék, jó munkát végeztek. Gyermekeink szeretik, és látjuk, hogy megérte megvenni.

Tuboly Róbert, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

7 ötlet a békés karácsonyért
A karácsony az év legszebb, ugyanakkor talán legnehezebb időszaka is. Szeretnénk szép ünnepet,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egy egyszerű és izgalmas logikai játék, mely gyerek és felnőtt agyát egyaránt megmozgatja....

Hogyan válassz ajándékot?
Valószínűleg Te is eltöprengtél már rajta, hogy mi a jó ajándék, mit érdemes keresni és megvenni....

December van. Hideg és sötét.
December van. Hideg és sötét. Az utca csepeg a ködtől, a levegő ázott füsttől bűzlik, a fagy...

Ajándékdobozok saját kézzel
Hamarosan itt a karácsony. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan készíthettek gyermekeddel saját kézzel...

Életmentő ötletek a karácsonyi veszekedések megelőzésére
A karácsony az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka az évnek. Szülőként...

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu