Milyen lenne diszlexiásnak lenni?

Képzeld csak el egy pillanatra, hogy nem tudsz úszni. Vagy talán tudsz úszni, de a tudásod csupán arra elég, hogy két-három percig megmentsen a víz alá merüléstől és a fulladástól. Vagy talán tudsz úszni, de ez felemészti minden energiádat, igénybe veszi minden egyes izomrostodat, minden egyes sejtedet, és amikor kiszállsz a vízből, szinte mozdulni sem tudsz.

És most képzeld el, hogy valaki minden reggel elvisz Téged az uszodába, és belök a medencébe. És Te nem jöhetsz ki, bent kell maradnod, amíg valaki érted nem jön.

Gondolj arra a medencére úgy, mint egy osztályteremre, ahol Te vagy a diszlexiás gyerek. Szerető szüleid minden reggel bedobnak ide, elhivatott pedagógusok foglalkoznak veled folyamatosan, és Te mégis alig-alig tudod a fejedet a víz felett tartani, miközben a többiek pancsolnak, játszanak, lemerülnek a medence aljára, majd felúsznak a felszínre, labdáznak, és különösebb nehézség nélkül végrehajtják a feladatokat.

Elkeserítő lehet. Vagy kimerítő. Vagy mindkettő. Utálod magad, ügyetlennek, és alsóbbrendűnek tartod magad, de nincs más választásod, minden reggel el kell menned, be kell ugranod a medencébe (vagy bedobnak), és próbálkoznod kell, újra és újra. És Te csak reménykedhetsz, hogy egy nap hirtelen – mintegy varázsütésre - megváltozik minden, és képes leszel könnyedén és elegánsan szelni a habokat.

Nagyjából így érezheti magát a diszlexiás gyerek az iskolában: ideges, feszült, és fél, és folyamatosan a gyengeségeivel szembesül, azzal, hogy ő nem képes arra, ami a többieknek láthatóan nem okoz problémát.

Bár nem tudom pontosan megmutatni, milyen lehet diszlexiásnak lenni, arra azért van mód, hogy utánozzuk azokat az érzéseket, melyeket a diszlexiás gyerek él át az osztályteremben. A következő két gondolatkísérlet ebben segíthet.

Hangos olvasás

Képzeld magad egy előadóterembe 300 munkatársaddal együtt, akik közül sokan kárörvendve várják mások kudarcait. Az előadó – lehetőleg valamelyik főnököd - váratlanul hozzád lép a mikrofonnal, kezedbe nyom egy papírlapot, és felszólít, hogy olvasd fel a szöveget.

A dixeleszla a njeluuel, odezépel ésasz alvaszdsdauáuisal gepcselatos r3zskébzeégzavar. Tőtü nete a szolvadási békeség elmartsága az léketor, is kólázott sákés luteHigencia lapalján elzárhat ószín ttől. Brobélimát ekzahat a petík, savak és számok feilsmerése, lelrá5a, a lelrtpetiket felasenélhetik, uagy elemkezelő Iránban lovas hat jak. Asz olvasott szőyeket nem ezen és nypásan idezikvissza, lényét nem dupják visszadui.

Ahogy a lapot nézed, a szívverésed valószínűleg felszökik, a kezed remegni kezd, és ahogy eldadogod a rövid bekezdést, észreveszed, hogy a hallgatóságban ülők fészkelődni kezdenek. Ezután az előadó a szöveg tartalmával kapcsolatos kérdéseket tesz fel Neked. Vajon tudsz helyesen válaszolni? Emlékszel egyáltalán bármire abból, amit olvastál?

A fenti szöveg elolvasásával valószínűleg alaposan megszenvedtél. Ideges lettél tőle? Felment a vérnyomásod? Felszökött a pulzusod? Képzeld el, milyen lenne, ha valahányszor nyomtatott szöveg kerül eléd, ezt kellene átélned!

Helyesírás

Ne feledkezzünk el a helyesírási problémákról sem, hiszen a diszlexiának ez az egyik legfontosabb tünete.

Diktálás után kell lejegyezned egy szöveget. Erősen koncentrálsz, megpróbálsz mindent, ami Tőled telik, és az alábbi mondatot írod le:

Anjukámatisz óralra valyaspali szeresszenyviccset késztet papprikával.

Mikor körülnézel, azt látod, hogy a többiek már legalább négyszer ennyit írtak, ráadásul az írásuk kevesebb hibát tartalmaz, és még a külalakjuk is szebb, mint a Tiéd. Ennek az egy mondatnak a leírása is felemésztette minden energiádat. Most át kell adnod a füzetedet a szomszédodnak, akinek le kell osztályoznia a munkádat.

Ideges lennél vajon?  

Megalázottnak éreznéd magad?

Kimerítő, igaz? És ez nem az egész napod volt, hanem talán csak tíz perc.

Szeretnéd folytatni? Kérj meg valakit, hogy lassú tempóban, de ismétlés nélkül olvasson fel neked pár bekezdést például A Pál utcai fiúk című regényből. Neked nincs más dolgod, mint leírni, amit hallasz, de bal kézzel (illetve jobbal, ha balkezes vagy). Ne felejtsd el, ismétlés nincs! Kérlek, ha megcsináltad, írd le a tapasztalataidat!

Segíthetsz Te is!

Ha gyermeked diszlexiás, akkor ehhez hasonló az, amit minden nap át kell élnie az iskolában. Pedig nem kell így lennie! Ha időben felismerik, a diszlexia szakszerű terápiával általában gyorsan javítható! A személyre szabott kezelés hatására javul az olvasás és a helyesírás, és javul a szövegértés. Ha úgy veszed észre, hogy gyermeked olvasási problémákkal küszködik, nem úgy fejlődik, mint osztálytársai, akkor beszélj az osztályfőnökkel, és keress fel egy logopédust, aki el tudja végezni a szükséges vizsgálatokat.

Otthon is fejlesztheted gyermeked képességeit! A Varázsbetű Programcsalád segítségével játékosan és egyszerűen fejlesztheted gyermeked képességeit. A feladatok személyre szabhatók, mindig követik gyermeked képességeinek fejlődését, így sokáig használhatjátok. A dicséretek, a visszajelzések és a jutalomjátékok pedig gyermeke önbizalmát növelik.

Kattints ide és tudj meg többet arról, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Legfrissebb bejegyzések

A nyár tanulásra való?
Tanév közben gyermekünk a túlélésre hajt. A képességei fejlesztésére, alapozására, már nem csak...

Mi az a fonológiai tudatosság, és miért fontos?
A diszlexiával és az olvasással foglalkozó kutatások többszörösen bizonyították már, hogy az...

Hogy segített a diszlexia az IKEA létrehozásában?
A világ egyik legnagyobb bútoráruház-láncának létrehozásában nagy szerepe volt az alapító-tulajdonos...

Locsolkodjunk!
Hamarosan itt a húsvét. Az egyik legszebb szokás a locsolkodás, melyet a fiúk locsolóversekkel...

Egy kis ragasztó, egy kis vatta...
Közeledik a húsvét. A hagyományos tojásfestés mellett, amit sokan művészi szintre fejlesztenek,...

Zöld toll - Egy meglepő módszer a gyerekek önbizalmának fejlesztésére
Iskolai emlékeim közül az egyik legnyomasztóbb a piros javításoktól hemzsegő fogalmazásfüzet. Egy...

Így ismerheted fel a diszlexiát!
Bár azt hihetnénk, hogy az olvasási zavar hamar felismerhető, de ez nem mindig igaz. A legtöbb...

Amit tudnod kell magadról - Egy anya levele diszlexiás gyermekéhez
Szia Kicsim! Ma megint rosszkedvűen jöttél haza. Nem mondtál semmit, de tudom, valaki megint...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon jó, a feladatok ötletesek, érdekesek, játékosak. Leköti a gyermek figyelmét, izgatottan várja a következő feladatot. Nem csak diszlexiás gyermek számára jó, hanem gyakorlás szintjén bárkinek.

Haluska Zoltánné, Makó

Érdekel >>>


Jó szívvel tudom ajánlani a programot minden kisgyermeknek, aki nehezen olvas, s már talán nem is szeret; és minden szülőnek, akit elszomorít gyermeke sikertelensége, kudarcai e téren. A számítógép "varázsa", a sok vidám grafika, hang elfeledteti a gyermekkel, hogy valójában OLVAS. Nemcsak kisfiam használja jókedvvel, hanem leányom is, akinek bár semmi problémája nincs a betűfelismeréssel, az olvasással, de élvezi a "JÁTÉKOT".

Sodics Péter

Érdekel >>>


Jön az év vége, most jól ki lehet használni a programokat, és a gyerekeknek olyan, mintha játszanának. Néha még versenyt is rendez a kolléganő, hogy ki az ügyesebb.

Tamás László, Ajka, Fekete István Általános Iskola

Érdekel >>>


Logopédusként használom a Varázsbetű Programcsaládot fejlődési diszfázia, megkésett beszédfejlődés és diszlexia terápiák során kiegészítő "játékként". A gyerekek imádják, mert játékként fogják fel. Én csak javasolni tudom használatát, mert ez a program egy igazi "CSODA"! Nagyon sok részképességet fejleszt, játékosan! Módszeresen, jól felépítetten kapcsolódnak egymáshoz a feladatok! Gratulálok a fejlesztőknek nagyon tartalmas munkájukhoz!

Szálas Márta igazságügyi logopédus szakértő, Kiskőrös

Érdekel >>>


Nagyon tetszik nekem is és a kislányomnak is a Varázsbetű. Élvezi, hogy 'játszhat' a számítógépen. Egyszóval nagyszerűnek tartom! Könnyen kezelhető, és külön tetszik, hogy lehet nehézségi fokozatokat állítani. Minden elismerésem az Önöké!

Magyarits Szilárdné, Kistelek

Érdekel >>>


Nagyon meg vagyunk elégedve a programokkal. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akivel találkozunk és gyermeke hasonló problémákkal küzd.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Évek óta használjuk a programcsomagot halmozottan hátrányos helyzetben lévő tanulók hátránykompenzálására. Játékos, színes, hasznos.

SÁI Dornyay Béla Tagiskolája, Salgótarján

Érdekel >>>


Meg vagyok elégedve, a gyerekek nagyon szeretnek játszani a Varázsbetűvel. Kellemes időtöltés és ráadásul játékosan tanulnak is.

Marosné Kirschner Edina, Rozsály

Érdekel >>>


Kellemesen "csalódtam" :) Gyermekem nagy örömmel használja, alig várja, hogy további érdekes feladatokat oldhasson meg, és tanulhasson! Szívesen ajánlom mindenkinek!

Fodorné Gubik Eszter, Szentkirályszabadja

Érdekel >>>


Ez az első olyan fejlesztő játék amit élvezettel játszik velem a fiam. Az ajánlott napi 20 perc kevés neki, nem akarja abbahagyni. Nagyon köszönöm.

Bosnyákné Szilágyi Éva, Tab

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Amit tudnod kell magadról - Egy anya levele diszlexiás gyermekéhez
Szia Kicsim! Ma megint rosszkedvűen jöttél haza. Nem mondtál semmit, de tudom, valaki megint...

A sorrendiség képessége
- Vedd elő a tankönyvedet, és nyisd ki a 17. oldalon. Az itt található 3-as feladatot oldd meg a...

Lásd másképp a diszlexiát!
Egy rövid videó a diszlexiáról, mely segít megérteni, hogy miben mások a diszlexiások, milyen...

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu