Gyermeked fizeti meg a diszlexia árát

Sokkal több gyermek küzd diszlexiával, mint gondolnánk. A szakértők szerint az általános iskolás gyerekek körülbelül 10-12%-a küzd a diszlexia valamely formájával. Sajnos a problémát csak egy részüknél ismerik fel, a többiek némán szenvednek.

Nem képességeiknek megfelelően

A diszlexia súlyosan befolyásolja a gyerekek tanulási képességét. A diagnosztizálatlan diszlexiások egyik csoportjába tartozó gyerekek jó képességeiknek, kötelességtudatuknak vagy éppen a kiemelkedő családi támogatásnak köszönhetően jelentős energiabefektetéssel kompenzálják, és rejtik el a hiányosságaikat. A többieket tanáraik lustának, fegyelmezetlennek, rendbontónak, vagy egyszerűen tanulásra képtelennek tartják. Bármelyik csoportba is tartoznak, igaz rájuk, hogy hatékony szakértői támogatás nélkül nem tudnak képességeiknek megfelelően teljesíteni.

Nem csak olvasás

A diszlexiásokkal foglalkozó szakemberek jól tudják, hogy a diszlexia nem csupán az olvasás hatékonyságát befolyásolja, hanem a tanulási képességek más területeit is. A tünetek megjelenhetnek – és legtöbbször meg is jelennek - a szövegértés, az írás, a számolás, az emlékezet vagy a nyelvtanulás területén. A diszlexia egyszerűen nehézzé teszi a tanulást és az iskolát. Mindennap, mindenféleképp.

Az MIT egy 2016-os tanulmánya segít megérteni, hogy a diszlexia, melyet általában egyszerűen olvasási nehézségnek tartunk, hogyan okozhat gátlásokat a tanulási képesség más területein. A kutatók kimutatták, hogy az emberi agynak az a területe, mely az új információk elsajátításáért felel, a diszlexiások esetében kisebb méretű. MRI felvételek segítségével bebizonyították, hogy az olvasási problémával küzdő emberek az arcok és tárgyak felismerésében – tehát az olvasástól teljesen független feladatokban - is az átlagnál rosszabbul teljesítettek.

A kutatók szerint a diszlexiát csak azért kötjük az olvasás terén jelentkező problémákhoz, mert az írott szöveg feldolgozása különösen összetett folyamat, melynek ez a képességzavar több részterületét is befolyásolja. Éppen ezért a hatás itt sokkal erősebben jelentkezik, így könnyebb észrevenni. De valójában az olvasás gyengesége csak az általános információfeldolgozási eltérés legfeltűnőbb jele.

Minél hamarabb!

Az iskolai követelmények teljesítése szempontjából nagyon fontos a problémák korai felismerése, így a gyermek hozzájuthat a szükséges fejlesztéshez és olyan kedvezményekhez, mint például az írásbeli számonkérés alóli felmentés, vagy a dolgozatok során biztosított extra idő.

De nem „csak” ezért fontos a korai felismerés. Sajnos komoly veszély fenyegeti a rejtett diszlexiával küzdő gyerekeket. A tapasztalatok azt mutatják, hogy azok a diszlexiások, akik nem részesülnek fejlesztésben, általában negatív önképet alakítanak ki magukról. Ezek a gyerekek az iskolában töltött idő nagy részében a kudarcot jelentő feladatokat ismételgetik mechanikusan, ezért „butának”, csökkent értékűnek érzik magukat. Folyton azzal szembesülnek, hogy a számukra nehézséget jelentő feladatokat osztálytársaik könnyedén teljesítik, és ezért szoronganak, és megalázottnak érzik magukat.

Megéri rossznak lenni

Sokszor szembesülünk azzal, hogy a diszlexiás gyermek, miután megtapasztalja, hogy hatalmas erőfeszítés árán is csak gyenge vagy legfeljebb átlagos eredményt ér el, inkább megpróbál kibújni a tanulás alól. Sokkal csábítóbb lustának és „vagány rossz gyereknek” lenni, mint butának, gyenge képességűnek vagy nehézfejűnek.

Pedig a tanulási problémáknak semmi közük a gondolkodás képességéhez! Éppen ellenkezőleg!

A diszlexiások gyakran különlegesen jó gondolkodók. Ha kilépünk az iskola falain kívülre, akkor nem kell sokáig keresgélnünk, hogy tehetséges és sikeres diszlexiásokat találjunk olyan eltérő területeken, mint a tudomány, a politika, az üzleti élet, a jog vagy a művészet. Gyakori, hogy a szakmai sikereket iskolai kudarcokról szóló történetek kísérik. Meglepő módon még a legtehetségesebb, legelismertebb diszlexiások közül is sokan számolnak be arról, hogy a gyermekkorukban olyan mély lelki sebeket szereztek, melyeket a felnőttkori sikerek sem tudtak kitörölni. Arról is sokan beszélnek közülük, hogy felszabadító és életüket átalakító élmény volt, amikor megtudták, hogy tanulási problémáik oka a diszlexia volt.

Vedd észre!

A diszlexia tüneteinek felismerése a tanár és a szülő közös felelőssége. Ehhez természetesen tisztában kell lenniük a tünetekkel. A diszlexiások általában lassan, küszködve olvasnak, de előfordul olyan eset is, mikor a gyermek elfogadhatóan olvas, ugyanakkor a szöveg tartalmára nem, vagy csak töredékesen emlékszik. A diszlexiások írása gyakran kusza, a külalak rendezetlen. A szövegben meglepően sok a helyesírási hiba, egyes betűk hiányoznak, máskor szükségtelen betűk kerülnek a szövegbe, vagy a betűk sorrendje keveredik össze. Gyakori, hogy a szöveg helytelenül van tagolva, a gyermek nem érzi a szóhatárokat, több szót, vagy akár egy egész mondatot is egyben ír le, vagy épp ellenkezőleg: egy szót is több részre tördel. Ugyanakkor gyakran a diszlexiás diák az, aki leggyorsabban megérti a tanár gondolatmenetét, és már töredékes információkból képes kitalálni a feladat megoldását. Közös munka esetén jellemző, hogy az övé a legkreatívabb ötlet, és vita esetén ügyesen képviseli álláspontját.

A számlát gyermeked állja!

Ahogy Frederick Douglass írta, "könnyebb erős, magabiztos gyermeket nevelni, mint meggyógyítani a megtört felnőtteket". A diszlexia esetében is igaz ez. Minél előbb avatkozunk be, és kezdünk segíteni a diszlexiás gyermeknek, annál kisebb az az ár, amit meg kell fizetnie, annál kevésbé sérül, és annál kevésbé veszít magabiztosságából és önbizalmából.

A fejlesztéshez vezető úton az első lépés a diszlexia megértése. Szülőként túl kell tennünk magunkat azon a téves elképzelésen, hogy a diszlexia szellemi fogyatékosság, szégyen, amit titkolni kell. Csak így leszünk képesek szembenézni a problémával.

Gyermekeinknek sokkal jobb esélyeik vannak képességeik és tehetségük kibontakoztatására, ha hisznek magukban. Éppen ezért mindent meg kell tennünk a rejtett diszlexia felismeréséért, hogy gyermekeink ne sérüljenek feleslegesen.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Bezzeg az én időmben!
Nemrég tanúja voltam, amikor nagymamák felidézték iskolai emlékeiket. Megkérdeztem hát, hogy...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Ami számomra a legfontosabb, hogy a gyerek magától ül le feladatokat csinálni. Nem kell mellé ülni, és élvezi az egészet. Ő azt hiszi, hogy játszik, fel sem tűnik neki, hogy közben tanul is.

Szűcsné Pindzsu Mária, Ópályi

Érdekel >>>


Első látásra azt gondoltam, hogy ez a program nem jó, mert van, ahol nem értelmes szavakat kell a gyereknek megtalálni, és elolvasni De amikor láttam, hogy ezeknek a betűknek az összeolvasása gondot okoz neki, akkor rájöttem, hogy nagy szükségünk van erre a gyakorlásra. Rákényszeríti a gyereket, hogy odafigyeljen, és koncentráljon.

Kecskés Zoltán, Szeremle

Érdekel >>>


A gyakorlás eredménye már négy nap után meglátszik. A sikerélményt könnyen meg lehet szerezni. Pár nap múlva a kisfiam magabiztosan, kevés nehézséggel olvasott az órán.

Virághné Hegedűs Julianna, Szolnok

Érdekel >>>


A gyermekem nagyon sokat játszik vele, mióta megkaptuk a CD-t. Nem is kell mondani neki, magától leül és oldja meg a feladatokat. Tetszik neki, hogy mindig van egy háttérkép, ami motiválja, hogy minél több feladatot megoldjon.

Vargáné Micheller Beáta, Enying

Érdekel >>>


Tetszik, hogy ahogy fejlődik a gyerek, és egyre magasabb osztályba kerül, úgy választható neki egyre nehezebb feladat.

Szabó Péterné, Győr

Érdekel >>>


Nagyon sokszínűvé, és a gyerekek számára is élvezetessé teszi nemcsak a fejlesztő, hanem a tanítási órákat is.

Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Törökszentmiklós

Érdekel >>>


Nagyon szeretik a gyerekeim, 8, 6 és 4 évesek. Két gépünk van, és állandóan veszekszenek, hogy melyik játszódjon. Én felnőttként is nagyon jól el tudok játszani, nagyon értelmes fejlesztő játéknak találom.

Balázs Izabella, Székelyudvarhely

Érdekel >>>


A kisfiam szivesen betűzget a Varázsbetűvel. Így legalább le tudom ültetni gyakorolgatni. Olyan kudarcai vannak az olvasókönyvvel, hogy már fizikai tüneteket produkál, csak ne kelljen olvasni. Imádja a számítógépet, és ez még jobban segíti, hogy rávegyük a gyakorolgatásra. Amióta a Varázsbetű megvan, mindennap tudunk olvasni, betűzgetni, kirakózni. Nem tudom elégszer megköszönni!!!

Nagy Anita, Balatonederics

Érdekel >>>


Nagyon tetszik nekem is és a kislányomnak is a Varázsbetű. Élvezi, hogy 'játszhat' a számítógépen. Egyszóval nagyszerűnek tartom! Könnyen kezelhető, és külön tetszik, hogy lehet nehézségi fokozatokat állítani. Minden elismerésem az Önöké!

Magyarits Szilárdné, Kistelek

Érdekel >>>


Őszintén megmondom, hogy eleinte idegenkedve fogadtam a Varázsbetűt, de a gyerekeimnek ez az egyik kedvence!!!

Jákob Zoltánné, Sárbogárd

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Hogyan érheted el, hogy gyermeked megszeresse a tanulást?
Létezik egy meglepően egyszerű módszer arra, hogy gyermeked megszeresse a tanulást. Három egyszerű...

Hogyan legyek jó szülő?
Szülőnek lenni életünk egyik legfontosabb szerepe. Éppen ezért mindig ott bujkál bennünk a kérdés:...

Benedek Elek - Kisokoska
Elmesélted már gyermekednek Kisokoska történetét? Ez az okos fiú egyszer valami szépet álmodott, de...

Szem és kéz
Az írás bonyolult művelet, melyhez fejlett képességekre van szükség. Ilyen például a szem és a kéz...

Fontos a korai segítség
Azok a tanulási nehézséggel küzdő gyerekek, akik nem kapják meg a számukra szükséges segítséget, az...

Játékosan könnyebb - Játékötletek olvasástanuláshoz
Mára olyan játékokkal készültünk, melyek segítségével az írás, a betűtanulás, a betűkapcsolás...

A teljesítménykényszer rabságában
A szülők között valóságos versenyfutás folyik azért, hogy gyermekeikbe minél több ismeretet...

Hogyan táltosodott meg a bukdácsoló Sanyi egyik napról a másikra?
A nyolcadikos Sanyi soha nem volt jó tanuló. Nem szeretett tanulni, nem figyelt oda az órákon, ...

Sose kezelj tüneteket!
Mi - emberek - hajlamosak vagyunk rá, hogy baj esetén a tüneteket kezeljük. Azonban ezzel sokszor...

Hogy múlik az idő!
Ma pár játékötlettel, és egy ajándék kártyajátékkal szeretnélek meglepni, melyek segítségével...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu