Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell

Először csak azt veszed észre, hogy gyermeked rosszul fogja a villát és a kanalat, és hiába próbálkozol, nem tudod neki megtanítani a helyes tartást. Később észreveszed, hogy a zsírkrétát és a filctollat is rosszul fogja, és az ollóhasználattal is nehézségei vannak. Aztán mikor iskolába kerül, feltűnik, hogy a többi gyerek már szabályosan ír, de a Te gyermeked még mindig fordítva írja a betűket és a számokat, egybeírja a szavakat és nem használ írásjeleket.

Fájdalmas küszködés

A füzete hemzseg a hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint az "egy" vagy az "alma". Ennek ellenére folyékonyan olvas, talán még jobban is, mint ahogy az az életkorában elvárható. De ha ír, a sorok kifutnak a margóra, és szabálytalanul kanyarognak, mintha valaki összekócolta volna őket. Helyesírása reménytelen, és ki van borulva tőle, hogy miért nem tud úgy írni, mint az osztálytársai. A többiek pillanatok alatt leírnak négy-öt mondatot, neki ez csak küszködés és fájdalmas erőfeszítés árán sikerül, és a munkája akkor is tele van helyesírási hibákkal, tükrözött betűkkel és hiányzó írásjelekkel.

"Hülye vagyok"

Azt mondja, hogy ő buta, és hülye, és hogy utál írni. Aztán bezárkózik a szobájába és könnyedén kiolvas egy könyvet, aminek a szövege elméletileg jóval meghaladja a képességeit.

Ilyen, ha egy gyereknek diszgráfiája van.  És ez bizony nehéz. A diszgráfia szívás.

Mi is a diszgráfia

A diszgráfiát nehéz felismerni: mivel olvasási zavarokhoz nem kapcsolódik, ezért a diszlexia, mint ok fel sem vetődik. Van, aki azt hiszi, hogy a gyerek lusta, mások azt mondják, a finommozgásai fejletlenek, de olyan is van, aki szerint egyszerűen "kreatív a helyesírása". De nem erről van szó. A diszgráfia okai hasonlóak a diszlexiához, azonban a tünetek csak a z írásban jelentkeznek. Az olvasási és az írási zavarok annyira összetartoznak, hogy amikor diszlexiáról beszélünk, abba mindig beleértjük az írási és helyesírási problémákat is, és csak akkor említünk diszgráfiát, amikor az írás zavarai önmagukban jelentkeznek. A diszgráfia éppen ezért jóval ritkább, mint a diszlexia.

A diszgráfia megjelenhet az írás külalakjában, formai kivitelezésében, valamint a helyesírás zavaraiban is, ez a két forma pedig gyakran együtt fordul elő. Hasonlóan az olvasási problémákhoz, a diszlexia következtében is gyakran jelentkezik szégyenérzet, önbizalomhiány, kisebbrendűségi érzés.

Nem csak csúnya írás

A diszgráfia előfordulási arányairól pontos mérések nem állnak rendelkezésre. Angol nyelvterületen  5-20%-ra teszik azoknak a gyerekeknek az arányát, akik - eltérő mértékben - érintettek a probléma által. Feltételezhető, hogy a magyar és az angol nyelv eltérései miatt a magyar gyerekek között kevesebb a súlyos tartalmi diszgráfiával küzdő gyerekek száma. Az idő múlásával általában csökken a probléma mértéke, de a tünetek egy része még felnőttkorban is észlelhető marad.

A diszgráfia nem egyszerűen csúnya írás, sokkal inkább egy idegrendszeri eredetű tünetcsoport, melynek fennállása csak akkor derül ki, amikor a gyermek elkezd írni tanulni. Kialakulásáért nem a szülő, és nem a helytelen nevelés a felelős.

A másolás nem segít

Sok szülő elköveti azt a hibát, hogy diszgráfiás gyermeke írását másoltatással vagy diktálással próbálja javítani. Bár a szándék egyértelműen jó, ezzel mégis inkább ártanak, mint használnak.

A diszgráfia okai összetettek, gyakran a beszéd és a nyelvelsajátítás zavarainak köszönhetőek, így terápia összeállításában a logopédusnak van fontos szerepük, akik szükség esetén együttműködnek más szakemberekkel is, például fejlesztő pedagógussal, vagy pszichológussal.

Hogy segíthetsz?

Természetesen vannak olyan tevékenységek, melyek segítségével otthon is, akár megelőző jelleggel is fejleszthetjük gyermekünk képességeit. Jó hatása van a gyurmázásnak, a kézműves tevékenységeknek, a rajzolásnak, a rajzos rejtvények, például labirintusok megfejtésének, vagy a "kösd össze a pontokat" típusú játékoknak, a különbségkeresőknek.

Az írástanulás időszakában nagyon fontos szerepe van a betűelemek, később a betűk tudatos megfigyelésének, és rajzolásának,  valamint a betűkötések tanulmányozásának.

Külföldön egyre több pedagógus alkalmazza a diszgráfia megelőzésére és a hátrányok csökkentésére a dőlt betűs írás tanítását. A beszámolók szerint ez a fajta folyóírás kisebb mértében veszi igénybe a kezet, ráadásul a betűk egymáshoz való hasonlatosságát is csökkenti, így kevesebb betűtükrözés fordul elő.

Ne habozz!

Ha azt látod, hogy gyermeked írásban nehezen fejezi ki magát, az írás külalakja elképesztően ronda, ráadásul annyi hiba van benne, hogy szinte érthetetlen, akkor ne habozz, hanem kérj segítséget, amilyen gyorsan csak tudsz. Lehet, hogy nincs igazad, és gyermeked nem diszgráfiás. De ha igazad van, és tényleg diszlexiáról van szó, akkor a szakszerű és időben kapott segítség felbecsülhetetlen értékű lehet.

A Varázsbetű segít

A helyesírási problémák csökkentésében nagyon hasznos a Varázsbetű Programcsalád, melynek gyakorlatai segítségével hatékonyan csökkentheted az olyan diszgráfiára jellemző tüneteket, mint például a betűbetoldások, a betűk sorrendjének felcserélése, vagy a betűkihagyás.

Kattints ide, és tudj meg többet arról, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Így ismerheted fel a diszlexiát!
Bár azt hihetnénk, hogy az olvasási zavar hamar felismerhető, de ez nem mindig igaz. A legtöbb...

Milyen lenne diszlexiásnak lenni?
Képzeld csak el egy pillanatra, hogy nem tudsz úszni. Vagy talán tudsz úszni, de a tudásod csupán...

Amit tudnod kell magadról - Egy anya levele diszlexiás gyermekéhez
Szia Kicsim! Ma megint rosszkedvűen jöttél haza. Nem mondtál semmit, de tudom, valaki megint...

A sorrendiség képessége
- Vedd elő a tankönyvedet, és nyisd ki a 17. oldalon. Az itt található 3-as feladatot oldd meg a...

Lásd másképp a diszlexiát!
Egy rövid videó a diszlexiáról, mely segít megérteni, hogy miben mások a diszlexiások, milyen...

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Logopédusként dolgozom egy budapesti általános iskolában. Az összes megismert logopédiai program közül szeretném kiemelni ezt, az én elvárásaimnak leginkább megfelelő, legsokoldalúbb programot.

Balogh Péterné

Érdekel >>>


Különösen a program egyszerű kezelhetősége ragadta meg figyelmemet. A gyerekek is könnyen eligazodhatnak benne.

Kovácsné Pásztor Gabriella, Miskolc

Érdekel >>>


A Varázsbetű Programcsalád óriási lehetőség az előrejutáshoz, és a sikerélmény szerzéshez. A gyerekek sokkal motiváltabbak, teljesítményük sokkal jobb. A szókincsük bővül, koncentrációjuk fejlődik, számolási képességük nő, és ami nagyon fontos, számukra ez nem csak JÁTÉK és FELADAT, hanem JÁTÉKOS FELADAT!

Dávid Beáta, Fejér Megyei Lakásotthon Hálózat, Dég

Érdekel >>>


6 éves autista diagnózisú kisfiamnak vásároltam meg a Varázsbetű Programcsaládot. Egy ugyancsak autista kisfiú édesanyja ajánlotta és nekik nagyon hatékony volt a tanulásban.

Lőrincz Zsoltné, Gyügye

Érdekel >>>


Tetszik, hogy ahogy fejlődik a gyerek, és egyre magasabb osztályba kerül, úgy választható neki egyre nehezebb feladat.

Szabó Péterné, Győr

Érdekel >>>


A fiam nagyon kedveli a játékos olvasást. De a legnagyobb öröm akkor érte, mikor egy jól elvégzett feladat után a program hangosan megdicsérte.

Pisztrán József, Kecskemét

Érdekel >>>


Sokoldalú fejlesztési lehetőségekkel teli feladatsorok. Az unokám már most, elsőbe indulva is szívesen dolgozik ezekkel a játékos feladatokkal. Köszönjük, hogy mindezt megalkották!

Szerdahelyi Jánosné, Szombathely

Érdekel >>>


Az unokámnak segítek fejleszteni a képességeit. Ezeknek az okos, ügyes programoknak a segítségével be tudjuk hozni az iskolai lemaradását a többi gyerektől. Az itt kapott dicserő szavak inspirálják a minden napi gyakorláshoz. Köszönöm!

Reményi Sylvia, Székesfehérvár

Érdekel >>>


Fejlesztő pedagógusként nagyon szeretem, mert a vele való munka eredményes. Minden gyerek szereti, úgy érzi, játszik.

Somogyi Ibolya, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Bezzeg az én időmben!
Nemrég tanúja voltam, amikor nagymamák felidézték iskolai emlékeiket. Megkérdeztem hát, hogy...

Vaklárma - Két vidám játék otthonra
Mára két kitűnő játékkal készültem, melyekkel gyermeked képességeit fejlesztheted. Ráadásul...

Önutálat - Hogy segíthetsz?
Szülőként nagyon rossz hallani, ahogy gyermekünk önmagát szidja, bántja és szapulja, látni, hogy...

Talán a mozgás a kulcs gyermeked olvasási problémájának leküzdéséhez?
Tudtad, hogy az iskolai kudarcokat már a kisgyermekkori ügyetlen mozgás is előre jelezheti? Ha egy...

Szintetikus vagy szóképes? Olvasástanítási módszerek
A magyar olvasás és írástanítás-tanulás történetében két alapvető módszert - szintetikus és a...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu