Kezdőlap | Blog | Játékok | Hírlevél | Kapcsolat | Letöltések | Vevőink írták | Diszlexia tár | Diszlexia-teszt


Kétszer kettő néha öt - A számolási készség fejlesztése

A különböző tanulási zavarok - például a diszlexia, azaz az olvasási nehézség, és a diszkalkulia - azaz a számolási zavar sokszor egyszerre jelentkeznek, hiszen kiváltó okaik hasonlóak.

Előfordul, hogy gyermeked matematikatanulás közben hibázik? Ne gondolj mindjárt a legrosszabbra! Ettől még nem diszkalkuliás, nincs számolási zavara. Elemezve a hibákat, azok előfordulásának gyakoriságát, megállapítható, hogy időszakosan előforduló hibáról van-e szó, vagy diszkalkuliának minősíthető tanulási nehézségről.

Mi állhat a nehézkes matematikatanulás hátterében?

Nyelvi nehézségek

A matematikának sajátos szókincse van: kisebb, nagyobb, nem kisebb, nem nagyobb, kisebbítendő, kivonandó, összeg stb. Ha gyermeked szókincséből hiányoznak ezek a szavak, nem fogja megérteni a matematikai feladatokat.

Mit tehetsz? Használjátok otthon matematikatanulás közben ezeket a szavakat, így hamarabb beépülnek gyermeked szókincsébe.

Gondolkodási nehézségek

A szabályok megértéséhez elvont - nem tárgyi - gondolkodás szükséges. Az elvonatkoztatási gyengeséggel függnek össze az alapműveletek megtanulásának nehézségei.

Hogyan segíthetsz? Segítheti a megértést, ha lerajzoljátok a feladatot, vagy ha eljátsszátok például almák vagy üveggolyók segítségével.

Tájékozódási problémák

A számítások elvégzésének meghatározott sorrendje van. Ha gyermeked összekeveri az irányokat, akkor előfordulhat, hogy nem tudja helyesen elvégezni például a 9-4 műveletet, mert ő 4-9-nek olvassa.

Hogyan előzheted meg ezt a problémát?

Már óvodás kortól figyelj oda, hogy gyermeked a játékok során mindig balról jobbra tevékenykedjen (pl. így rakja egymás mellé a kisautókat). Így mire iskolába kerül, már természetes lesz számára a balról jobbra haladás.

Figyelmi problémák

A számolási problémákat gyakran figyelemzavar okozza. Leggyakrabban a koncentrációs képesség sérült: a gyerekek képtelenek huzamosabb ideig egy dologra koncentrálni.

Természetesen ezen is lehet segíteni: iktassatok a feladatok közé gyakorlati, játékos cselekvéseket, vagy váltsatok át más tevékenységre, például próbáljátok ki a "TEST-PONTOK" elnevezésű játékot.

Játékszabály:

Osszátok fel pontokra a test különböző részeit. 1-1 pontot érnek a következő testrészek: talp, térd, tenyér, könyök, homlok.

A játékvezető utasítást ad: "Érintse a földet 6 pont!"

Ekkor térdre kell ereszkedni (a két térd összesen 2 pont) úgy, hogy a könyökök (két könyök is 2 pont) és a tenyerek (további 2 pont) is érintsék a földet. Így adódik össze a 6 pont.

A számolási zavar jelei az óvodában

Gyakori, hogy a gyerekek kerülőutat keresnek, például az emlékezetüket használják, ha valamivel nem boldogulnak, és felidézik, hogy a múltkor a tankönyv 62-es feladatának a végeredménye 8 volt. Egyes kiemelkedő képességek elfedhetik a problémát.

Az is előfordulhat, hogy gyermeked más megoldási módot talál ugyanannak a feladatnak a megoldására, s a "felületes" szemlélő csak azt látja, hogy jó az eredmény, nem is gyanakszik semmiféle gondra. Ez persze a való életben hasznos képesség, de a matematikatanulás során nem az, hiszen itt a leckék egymásra épülnek, és fontos, hogy az alapokkal is tisztában legyen a gyerek.

Melyek lehetnek azok a jelek, amelyek előre jelezhetik a számolási nehézséget?

Például az ügyetlen, összerendezetlen mozgás. Gyakori, hogy a diszkalkuliás gyerekek nem szeretnek részt venni a testnevelés órákon, mert suta a mozgásuk. Szüleik gyakran arról mesélnek, hogy gyermekük soha nem érdeklődött a számok iránt, nem számolgatott, nem szeretett verset tanulni, és mindig idegenkedett a gyurmázástól, rajzolástól, színezéstől, puzzle-kirakástól.

Az egész életre kiható kudarcok, szorongások megelőzésének érdekében fontos, hogy mielőbb kiderüljön, ha gyermekednek számolási problémája, tanulási zavara van, hiszen minél hamarabb kezdődik a fejlesztés, annál könnyebb segíteni.

Számolási készség fejlesztése a Varázsbetű segítségével

A Varázsbetű Programcsalád három programja szolgálja a számolási készség fejlesztését. Ezeket nemcsak diszkalkuliás gyermekeknek javaslom, hanem ügyes, tehetséges kis matematikusoknak is számolási képességük további gyorsítására.

Számmemória

A klasszikus memóriajáték számokkal játszható változata. Ebben a játéban is valamennyi korosztály megtalálja maga számára a kihívást jelentő feladatot. Szabályozni lehet a számkört: a tízestől egészen a 300-as számkörig lehet bővíteni a gyakorlatokat. Meg lehet határozni a párokat: lehet számnak szám a párja ( pl. 16-nak a 16) - ez a legegyszerűbb fokozat. Kicsit nehezebb, amikor műveletet kell számmal párosítani: 4:4-nek 1 a párja. Legnehezebb, amikor műveletnek művelet a párja: 5+3-nak a 4+4.

Tetszés szerint választhatók a műveletek. Lehet gyakorolni összeadást, kivonást, szorzást, osztást külön-külön, de tetszés szerint variálhatóak a feladatok. S ha már mindenféle módon kipróbáltátok, fokozhatjátok az érdeklődést a várakozási idő csökkentésével, ezzel késztetve minél gyorsabb számolásra gyermekedet. A játék további előnye, hogy a feladatlapok kinyomtathatók, így asztal mellett ülve a család is újraélheti a játék izgalmait.

Számkaland

A számolási alapkészséget kiválóan tréningezhetitek ezzel a játékkal. A játék a tizes számkörben zajlik, így kiváló a számfogalom kialakítására, és az alapműveletek logikájának megértésére. Természetesen grafikus segítség is rendelkezésre áll a feladatok megoldásához.

Számdominó

A hagyományos dominójáték elvén alapszik. Mindenki beállíthatja a saját szintjének megfelelő nehézségi fokozatot, valamint a gyakorlásra váró művelettípust is. A matematikai képességeken túl kiválóan fejleszti a logikus gondolkodást is. Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Játsszunk valamit!
Ma már természetes, hogy gyerekeink a szabadidejük egy részét a számítógép előtt töltik. Én úgy...

A diszlexia szégyen
A diszlexiáról a legtöbb embernek az olvasási probléma jut eszébe. Valójában azonban nem ez a...

Játékötletek a hadarás kezeléséhez
A hadarás, azaz a szinte érthetetlenül gyors beszéd sok gyermek életét nehezíti meg. Mit tehetsz,...

Ne hadarj!
Kerültél már Te is olyan helyzetbe, hogy izgatottságodban a szokásosnál jóval gyorsabb tempóban...

Tanulás nem létezik
Mi az, hogy tanulás?! A tanév elején nem árt tisztázni, hogy iskolai tanulás valójában nem is...

Vedd észre, ha gyermeked diszkalkuliás!
Amikor jósokról, jövőbelátó szerkezetekről hallunk, akkor általában kételkedően húzzuk össze a...

Keresd a különbséget! - Ajándék játék
A látási megkülönböztető képesség fejlesztésével az olvasási képesség is fejlődik. Jó gyakorlási...

Mire jó három fazék?
Az olvasási képességet három képességcsoport fejlesztésével lehet javítani. Ezek a látás, a hallás,...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Soha nem voltam híve, hogy a gyerekek leüljenek a számítógép elé. De ezzel a programmal a véleményem megváltozott. És a gyerekek is nagyon szeretik.

Pongracz Viktória, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon kedves program, és ami a legkedvesebb tulajdonsága, hogy a gyerek sem unja.

Sebesiné Kiszely Katalin, Kecskemét

Érdekel >>>


A kisfiam jelenleg 2. osztályos. Nagyon sokat "szenvedtünk", míg megtanult olvasni. Felcserélte, keverte a betűket, egyáltalán nem szeretett olvasni. Leültettem a Varázsbetű elé, és együtt elkezdtük csinálni a feladatokat, és csodák csodájára, napról-napra könnyebben ment az olvasás. Most ott tartunk, hogy este a kisfiam olvas mesét a kis tesójának, és szeret olvasni.

Szilágyiné Sági Szilvia, Tata

Érdekel >>>


Kislányunk számára élvezetessé teszi a tanulást. Most 6 éves, magas az IQ-ja, és "uncsi" az elsős tananyag. Környékünkön nincs lehetőség a speciális oktatásra. Ezzel a programmal szórakozva sajátítja el a magyar nyelvtani szabályokat.

Mária Borbášová, Rimaszombat

Érdekel >>>


Nagyon jó, a gyermekem nagyon szerette, abszolút élvezte a játékokat, ráadásul más, mint egy sima feladatlap, és ez is segített, mert játéknak vette, nem feladatnak, közben pedig 5 évesen összeadott-kivont.

Forró Ildikó, Biatorbágy

Érdekel >>>


Kislányom a Varázsbetűnek hála már folyékonyan olvas. :)

Staudt Gáborné, Pusztavám

Érdekel >>>


Rendkívül jó program, a gyerekek imádják, élvezik. Nagyban segíti a munkánkat az anyanyelv tanításában.

I.István Király Általános Iskola, Rétközberencs

Érdekel >>>


A szeretetteljes odafigyelés és a "Varázsbetű" nagy segítséget nyújthatnak a neveléshez a családban a szülőknek, és az oktatási intézményekben dolgozóknak is, de nyertese főként a szemünk fénye, gyermekünk lehet, legyen!

Kovács Gabi, Győr

Érdekel >>>


Nagyon tetszik a gyerkőcnek, aminek örülök, mert már több mindent kipróbáltunk és semmi nem kötötte le ennyire. Nagyon köszönjük, hogy segítik Őt a fejlődésében!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Nagyon meg vagyunk elégedve a programokkal. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akivel találkozunk és gyermeke hasonló problémákkal küzd.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Ügyes kézzel könnyebb az írás!
Szülőként az egyik legfontosabb feladatod gyermeked kézügyességének fejlesztése, és erről még az...

Képrabló - Ajándék társasjáték
A társasjáték nagyon jó szórakozás, ráadásul gyermekeddel való kapcsolatodat is megerősíti. Éppen...

Mire való a kezed?
Az olvasás alapvetően tájékozódás. Tudnunk kell, merre olvashatjuk ki a szavakat, hová kell...

Ismeri gyermeked a testét?
A tapasztalatok szerint az iskolai tanulást nehezítő problémák korai jelei már óvodáskorban is...

Mi a neve? - Ajándék társasjáték
A látással szerzett információknak fontos szerepe van gyermeked olvasási képességének alakulásában....

Egyforma vagy különböző?
Azonos vagy különböző? Miért fontos ez? Az azonosságok és különbözőségek, az apró eltérések...

Emlékezetfejlesztés játékosan
Az emlékezet gyengeségének nagyon nagy szerepe van a tanulási zavarok kialakulásában. Éppen ezért...

Emlékezet és tanulás
Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk tanulási zavarral küzdő gyerekekkel. A leggyakrabban...

A beszédértés játékos fejlesztése
A jó beszédértés alapvető fontosságú gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez. Ma olyan...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu