Kétszer kettő néha öt - A számolási készség fejlesztése

A különböző tanulási zavarok - például a diszlexia, azaz az olvasási nehézség, és a diszkalkulia - azaz a számolási zavar sokszor egyszerre jelentkeznek, hiszen kiváltó okaik hasonlóak.

Előfordul, hogy gyermeked matematikatanulás közben hibázik? Ne gondolj mindjárt a legrosszabbra! Ettől még nem diszkalkuliás, nincs számolási zavara. Elemezve a hibákat, azok előfordulásának gyakoriságát, megállapítható, hogy időszakosan előforduló hibáról van-e szó, vagy diszkalkuliának minősíthető tanulási nehézségről.

Mi állhat a nehézkes matematikatanulás hátterében?

Nyelvi nehézségek

A matematikának sajátos szókincse van: kisebb, nagyobb, nem kisebb, nem nagyobb, kisebbítendő, kivonandó, összeg stb. Ha gyermeked szókincséből hiányoznak ezek a szavak, nem fogja megérteni a matematikai feladatokat.

Mit tehetsz? Használjátok otthon matematikatanulás közben ezeket a szavakat, így hamarabb beépülnek gyermeked szókincsébe.

Gondolkodási nehézségek

A szabályok megértéséhez elvont - nem tárgyi - gondolkodás szükséges. Az elvonatkoztatási gyengeséggel függnek össze az alapműveletek megtanulásának nehézségei.

Hogyan segíthetsz? Segítheti a megértést, ha lerajzoljátok a feladatot, vagy ha eljátsszátok például almák vagy üveggolyók segítségével.

Tájékozódási problémák

A számítások elvégzésének meghatározott sorrendje van. Ha gyermeked összekeveri az irányokat, akkor előfordulhat, hogy nem tudja helyesen elvégezni például a 9-4 műveletet, mert ő 4-9-nek olvassa.

Hogyan előzheted meg ezt a problémát?

Már óvodás kortól figyelj oda, hogy gyermeked a játékok során mindig balról jobbra tevékenykedjen (pl. így rakja egymás mellé a kisautókat). Így mire iskolába kerül, már természetes lesz számára a balról jobbra haladás.

Figyelmi problémák

A számolási problémákat gyakran figyelemzavar okozza. Leggyakrabban a koncentrációs képesség sérült: a gyerekek képtelenek huzamosabb ideig egy dologra koncentrálni.

Természetesen ezen is lehet segíteni: iktassatok a feladatok közé gyakorlati, játékos cselekvéseket, vagy váltsatok át más tevékenységre, például próbáljátok ki a "TEST-PONTOK" elnevezésű játékot.

Játékszabály:

Osszátok fel pontokra a test különböző részeit. 1-1 pontot érnek a következő testrészek: talp, térd, tenyér, könyök, homlok.

A játékvezető utasítást ad: "Érintse a földet 6 pont!"

Ekkor térdre kell ereszkedni (a két térd összesen 2 pont) úgy, hogy a könyökök (két könyök is 2 pont) és a tenyerek (további 2 pont) is érintsék a földet. Így adódik össze a 6 pont.

A számolási zavar jelei az óvodában

Gyakori, hogy a gyerekek kerülőutat keresnek, például az emlékezetüket használják, ha valamivel nem boldogulnak, és felidézik, hogy a múltkor a tankönyv 62-es feladatának a végeredménye 8 volt. Egyes kiemelkedő képességek elfedhetik a problémát.

Az is előfordulhat, hogy gyermeked más megoldási módot talál ugyanannak a feladatnak a megoldására, s a "felületes" szemlélő csak azt látja, hogy jó az eredmény, nem is gyanakszik semmiféle gondra. Ez persze a való életben hasznos képesség, de a matematikatanulás során nem az, hiszen itt a leckék egymásra épülnek, és fontos, hogy az alapokkal is tisztában legyen a gyerek.

Melyek lehetnek azok a jelek, amelyek előre jelezhetik a számolási nehézséget?

Például az ügyetlen, összerendezetlen mozgás. Gyakori, hogy a diszkalkuliás gyerekek nem szeretnek részt venni a testnevelés órákon, mert suta a mozgásuk. Szüleik gyakran arról mesélnek, hogy gyermekük soha nem érdeklődött a számok iránt, nem számolgatott, nem szeretett verset tanulni, és mindig idegenkedett a gyurmázástól, rajzolástól, színezéstől, puzzle-kirakástól.

Az egész életre kiható kudarcok, szorongások megelőzésének érdekében fontos, hogy mielőbb kiderüljön, ha gyermekednek számolási problémája, tanulási zavara van, hiszen minél hamarabb kezdődik a fejlesztés, annál könnyebb segíteni.

Számolási készség fejlesztése a Varázsbetű segítségével

A Varázsbetű Programcsalád három programja szolgálja a számolási készség fejlesztését. Ezeket nemcsak diszkalkuliás gyermekeknek javaslom, hanem ügyes, tehetséges kis matematikusoknak is számolási képességük további gyorsítására.

Számmemória

A klasszikus memóriajáték számokkal játszható változata. Ebben a játéban is valamennyi korosztály megtalálja maga számára a kihívást jelentő feladatot. Szabályozni lehet a számkört: a tízestől egészen a 300-as számkörig lehet bővíteni a gyakorlatokat. Meg lehet határozni a párokat: lehet számnak szám a párja ( pl. 16-nak a 16) - ez a legegyszerűbb fokozat. Kicsit nehezebb, amikor műveletet kell számmal párosítani: 4:4-nek 1 a párja. Legnehezebb, amikor műveletnek művelet a párja: 5+3-nak a 4+4.

Tetszés szerint választhatók a műveletek. Lehet gyakorolni összeadást, kivonást, szorzást, osztást külön-külön, de tetszés szerint variálhatóak a feladatok. S ha már mindenféle módon kipróbáltátok, fokozhatjátok az érdeklődést a várakozási idő csökkentésével, ezzel késztetve minél gyorsabb számolásra gyermekedet. A játék további előnye, hogy a feladatlapok kinyomtathatók, így asztal mellett ülve a család is újraélheti a játék izgalmait.

Számkaland

A számolási alapkészséget kiválóan tréningezhetitek ezzel a játékkal. A játék a tizes számkörben zajlik, így kiváló a számfogalom kialakítására, és az alapműveletek logikájának megértésére. Természetesen grafikus segítség is rendelkezésre áll a feladatok megoldásához.

Számdominó

A hagyományos dominójáték elvén alapszik. Mindenki beállíthatja a saját szintjének megfelelő nehézségi fokozatot, valamint a gyakorlásra váró művelettípust is. A matematikai képességeken túl kiválóan fejleszti a logikus gondolkodást is. Kattints ide, és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek!


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon szuper! A kisfiam imádja, és észre sem veszi "játék" közben, hogy olvasni kell és gyakorol! :) Köszönöm!

Szőke Józsefné Rostás Katalin, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Tanítónő vagyok Szerbiában. Az iskolában a számítógépekre letöltöttem a programokat és a gyerekek nagy sikerélménnyel oldották meg a feladatokat.

Bálint Katalin, Horgos

Érdekel >>>


A játékok és fejlesztő ötletek egyszerűek és zseniálisak. Unalmas óráinkban előszeretettel használgatjuk őket. Pedagógusként az iskolában is hasznát veszem majd.

Kovácsné Harangi Szilvia, Debrecen

Érdekel >>>


A lányom, aki miatt megrendeltem a Varázsbetű Programcsaládot, élvezettel gyakorolja a játékos feladatokat. Számtannal és szövegértéssel vannak gondjai. A nagycsoportos kislányom is belekóstolt a könnyebb, egyszerűbb számtanba, neki ezek játékos, élvezetes feladatok. Ez a Programcsalád alkalmas a gyerekek fejlesztésére, azoknak is nagy segítség, akiknek nincs módjuk fejlesztő pedagógussal dolgozni.

Lengyel Zsuzsanna, Dunaföldvár

Érdekel >>>


Még az 1. szinten vagyunk, de a gyerek szívesen játszik vele. Sőt, még a 6 éves öccse is mindig ideül, és együtt játszanak: a nővére mondja, hová kattintson, a kicsi meg klikkel!

Szakács Mónika, Miskolc

Érdekel >>>


Nagyon elkeseredtem mikor kiderült, hogy a lányom dyslexiás. De nagyon tetszik neki a program, és saját magától is "játszik" vele. Már látom, hogy mennyit fejlődött! Nagyon hasznosnak találtam.

Császár Beatrix, Dunaújváros

Érdekel >>>


Nagyon sokrétű. Változatos és hasznos feladatokkal találkozhattunk a program tesztelése során. Külön örültem a beállítási lehetőségeknek, mivel két különböző korú és képességű gyermekem van, akik élvezettel használták a programot.

Nagy Beáta, Gyula

Érdekel >>>


BTM-es gyermekek fejlesztő terápiája során remekül használható játéksor. Mindig felvillanyozódnak a tanulók, ha a Varázsbetűs CD-t meglátják a kezemben.

Hubayné Ágoston Mária fejlesztő pedagógus, Pollack Mihály Általános Iskola,Kazincbarcika

Érdekel >>>


Nagyon jó a Varázsbetű Programcsalád! Élvezettel játszik vele a nagy, és a kicsi (3 éves) is érdeklődik iránta.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Egyszerű, de nagyszerű! Gyermekem véleménye: "Anya, ez nagyon jó!", "Nagyon izgalmas."

Szincsák Tímea, Erdőkertes

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Ügyes kézzel könnyebb az írás!
Szülőként az egyik legfontosabb feladatod gyermeked kézügyességének fejlesztése, és erről még az...

Képrabló - Ajándék társasjáték
A társasjáték nagyon jó szórakozás, ráadásul gyermekeddel való kapcsolatodat is megerősíti. Éppen...

Mire való a kezed?
Az olvasás alapvetően tájékozódás. Tudnunk kell, merre olvashatjuk ki a szavakat, hová kell...

Ismeri gyermeked a testét?
A tapasztalatok szerint az iskolai tanulást nehezítő problémák korai jelei már óvodáskorban is...

Mi a neve? - Ajándék társasjáték
A látással szerzett információknak fontos szerepe van gyermeked olvasási képességének alakulásában....

Egyforma vagy különböző?
Azonos vagy különböző? Miért fontos ez? Az azonosságok és különbözőségek, az apró eltérések...

Emlékezetfejlesztés játékosan
Az emlékezet gyengeségének nagyon nagy szerepe van a tanulási zavarok kialakulásában. Éppen ezért...

Emlékezet és tanulás
Az utóbbi években egyre gyakrabban találkozunk tanulási zavarral küzdő gyerekekkel. A leggyakrabban...

A beszédértés játékos fejlesztése
A jó beszédértés alapvető fontosságú gyermeked olvasási képességének fejlesztéséhez. Ma olyan...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu