Életmentő ötletek a karácsonyi veszekedések megelőzésére

A karácsony az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka az évnek. Szülőként szeretnénk, ha az ünnep mindenkinek szép és emlékezetes lenne, ha gyerekek és felnőttek egyaránt örülnének, elégedettek lennének. Ez azonban rengeteg munkával, rengeteg feszültséggel jár, nagyok az elvárások önmagunkkal és családtagjainkkal szemben is, ezért nem ritka hogy ilyenkor következnek be a legnagyobb családi összezördülések is. De mit tehetünk, ha el akarjuk kerülni a veszekedést?

Reális elvárások

Talán a legfontosabb, hogy vizsgáljuk felül saját elvárásainkat. Felejtsük el a filmeket, és a tévéből és reklámokból felénk sugárzott képet a hatalmas, csillogó karácsonyfáról, a ragyogóan megterített és feldíszített ünnepi asztalról, a négyfogásos, tökéletes vacsoráról, a fényfüzérekről, a kandalóban lobogó tűzről. Ezeknek a jeleneteknek a beállításán és létrehozásán szakemberek kisebb hadserege dolgozott. Ne gondold, hogy csak akkor lehet szép a karácsony, ha ezt a környezetet meg tudod teremteni.

Ne várd el a család minden tagjától, hogy gyökeresen megváltozzon ezekre a napokra. Természetesen nem kell mindent egyedül csinálnod, de az sem reális elvárás, hogy a családtagok az ünnep előtt egy hetet csak takarítással, csomagolással, főzéssel, vásárlással töltsenek.

Nem az ajándék a legfontosabb

Vannak szülők, akik gyermekeik örömét a lehető legtöbb ajándékkal próbálják garantálni, és megpróbálnak mindent a karácsonyfa alá tenni, amit a gyerek csak kitalál. Azonban ez nyilván nem jó taktika. Egyrészt egy idő után a gyerek belefullad a csomagokba, már nem tud neki örülni az új szerzeményeknek, és unalmassá válik a bontogatás. Másrészt a karácsony és az ünnep legfontosabb üzenete nem az ajándék, hanem valami más, valami ami a Ti családotok értékrendjében, hitében gyökeredzik.

Az ajándékozás öröme

Az ajándékvárás helyett érdemes inkább az ajándékozás gesztusára nevelni gyermekeidet. A gyerekek a Te viselkedésedet, hozzáállásodat utánozzák. Ha közösen készítetek ajándékcsomagot például a Mikulásgyárnak, vagy helyi egyházi vagy karitatív szervezeteknek, arra ők is emlékezni fognak, és ez megváltoztatja őket.

Nem baj, ha nem tökéletes!

Vond be gyermeked a készülődésbe! Süssetek közösen pogácsát, készítsetek aprósüteményt! Ebben gyermeked aktívan részt tud venni, a nagyobbak pedig önállóan is el tudnak már készíteni egyszerűbb finomságokat. Az ajándékok becsomagolásába is bevonhatod gyermeked, és ha az eredmény nem is lesz olyan mutatós, minta egy lakberendezési magazinból húztad volna elő, Nektek mégis sokkal többet fog jelenteni.

Adj gyermekeidnek olyan feladatot, ami érdekli és leköti őket. Például kinevezheted gyermekedet fényképésznek vagy operatőrnek, akinek a feladata az ünnepi események megörökítése. Erre akár készülhettek közösen is, gyűjtsetek közösen ötleteket és tanácsokat arra vonatkozóan hogy hogyan lehet jó fényképeket, videófelvételeket készíteni. Akár külön kihívásokat is jelölhetsz ki számukra, például fotózzanak minél több piros tárgyat. Ez leköti őket, de Neked is ad egy kis szabadságot.

Az önálló ajándékkészítés segítségével is átélheti gyermeked, hogy mit is jelent az ünnep. Menjetek el egy hobbiboltba, nézelődjetek, kérjetek tanácsot a szakértőktől, és tervezzétek meg az ajándékot. A vásárlás és a tervezés alatt is együtt vagytok, és közösen gondolkodtok, így gyermeked élvezheti osztatlan figyelmedet. Ez azért is fontos, mert az ünnepek sokszor arról szólnak, hogy a felnőttek meglátogatják egymást és beszélgetnek, a gyerekek pedig ilyenkor a partvonalra szorulnak.

Legyenek saját hagyományaitok!

Ne akarj mindenkinek megfelelni! Fogadd el, hogy lesznek, akik nem lesznek elégedettek vele, bármit is csinálsz.

A házastársak különböző környezetből érkeznek, más és más családi hagyomány szerint ünnepeltek. Amikor kialakítjátok a saját családotokat, akkor nem kell és nem is lehet minden korábbi hagyományt folytatni. Nyilván lesz, amit megtartotok, lehet, hogy Neked egy dal a fontos, talán a párodnak egy ünnepi fogás. Emeljetek át dolgokat innen is, onnan is, de szépen kialakul a saját hagyományotok. Lehet, hogy ez az (csak a példa kedvéért) az anyósodnak nem fog tetszeni, de ez nem Te problémád. Ez a Ti karácsonyotok, nem az övé, még akkor sem, ha vendégségbe jön hozzátok. A legfontosabb, hogy a gyerekek jól érezzék magukat, ezért érdemes úgy alakítani ezeket a napokat, hogy sok idő jusson a játékra, például közös társasozásra, legózásra, versenypálya-építésre.

Válás után

Sokszor nagyon nehéz egy válás után szembenézni a karácsonnyal, ugyanakkor ez egy lehetőség is. Ilyenkor új hagyományokat, az ünneplés új formáit, alakíthatjátok ki, például új színekbe öltöztethetiteka fát, vagy új ételt főzhettek vacsorára. Még ha csak apróságokban változtattok is, ez elválasztja a múltat a jelentől.

Nagyon hasznos, ha az ünnep és az egész téli szünet időbeosztásáról előre egyeztettek, egymással is, és lehetőleg a gyerekekkel is, hogy ne ez legyen a meglepetés, előre fel tudjanak készülni. Próbáljátok meg nem túlterhelni a gyerekeket, elég nehéz lesz így is az ünnep közben átcuccolni a másik szülőhöz.

Nehéz, ugyanakkor fontos hogy ne ébresszetek a gyerekekben bűntudatot amiatt, hogy a másik szülővel is töltenek időt. Inkább próbáljatok meg örömmel készülni erre, például azzal, hogy segítesz gyermekednek ajándékot választani elvált házastársad részére. Általában is próbálj az exeddel kapcsolatban pozitív lenni, ne mutass idegességet amiatt, hogy az ünnepen (vagy annak egy részén) egyedül leszel. És legfőképp ne kezdjetek ajándék-versenybe gyermekeitek szeretetéért.

Ragaszkodj a megszokott rutinhoz

Karácsonykor nagy a csábítás, hogy engedd gyermekedet kilépni a megszokott napirendből. Ez egy bizonyos fokig érthető is, de nagyon nehéz megküzdeni egy fáradt, nyűgös, alváshiányos gyerekkel. Éppen ezért azt javaslom, hogy ha kisebb csúszással is, de ragaszkodj a megszokott időben való lefekvéshez, még akkor is, ha a nagyszülők, vagy rokonok mást is mondanak. Az ünnepek több napig tartanak, és ha azt szeretnéd, hogy másnapra gyermeked újra friss legyen, akkor szüksége van az alvásra.

Rugalmasan

Ahogy mondtam, jó, ha megpróbálod bevonni gyermekeidet az ünnepi készülődésbe, és magába az ünneplésbe is. Ugyanakkor légy rugalmas, és ha gyermekednek szüksége van egy pár perc magányra, akkor engedd elvonulni. Hidd el kifizetődik. Ha a gyerekek kevésbé feszültek, akkor Te is nyugodtabb leszel. És ez az egyik legszebb ajándék.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

Legfrissebb bejegyzések

Így ismerheted fel a diszlexiát!
Bár azt hihetnénk, hogy az olvasási zavar hamar felismerhető, de ez nem mindig igaz. A legtöbb...

Milyen lenne diszlexiásnak lenni?
Képzeld csak el egy pillanatra, hogy nem tudsz úszni. Vagy talán tudsz úszni, de a tudásod csupán...

Amit tudnod kell magadról - Egy anya levele diszlexiás gyermekéhez
Szia Kicsim! Ma megint rosszkedvűen jöttél haza. Nem mondtál semmit, de tudom, valaki megint...

A sorrendiség képessége
- Vedd elő a tankönyvedet, és nyisd ki a 17. oldalon. Az itt található 3-as feladatot oldd meg a...

Lásd másképp a diszlexiát!
Egy rövid videó a diszlexiáról, mely segít megérteni, hogy miben mások a diszlexiások, milyen...

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon szeretem a CD-t, sok különféle képesség fejlesztésére tudom használni!

Fogjunk Össze Közhasznú Egyesület , Mezőberény

Érdekel >>>


Ami számomra a legfontosabb, hogy a gyerek magától ül le feladatokat csinálni. Nem kell mellé ülni, és élvezi az egészet. Ő azt hiszi, hogy játszik, fel sem tűnik neki, hogy közben tanul is.

Szűcsné Pindzsu Mária, Ópályi

Érdekel >>>


Az eddigi tapasztalataim nagyon jók. Már most észrevenni a fejlődést gyermekemnél és szereti csinálni a feladatokat. Magától ül le "játszani".

Pirtyák Zsanett, Číčov

Érdekel >>>


A kulcsi iskola számára vásárolt programok tökéletesen működnek. A gyerekek (az elsőseim) harcolnak azért, hogy ki jöhessen a korrepetálás alatt játszani a programmal.

Pécziné Magyar Alexa, Kulcs

Érdekel >>>


A munkahelyem (Nevelési Tanácsadó) megvette a Varázsbetűt, én tegnap próbáltam ki "élesben" gyerekeken. Az eredmény fantasztikus volt. Én magam is élveztem, a feladatok változatossága, a könnyen kezelhetőség, a feladatok közti gyors és rugalmas átjárás lehetősége a korábban ismertekhez képest ezerszer jobb! Több korosztállyal próbáltam, az óra végén alig tudtam kilökdösni a gyerekeket. A másodikos Sanyikám, akit amúgy elég nehéz feladatban tartani, miután 50 percen át dobálta a befőtteket, mondatokat párosított stb., az óra végén azt mondta: "Ma miért nem tanultunk?" Csak gratulálni tudok ehhez a remek programhoz. A hang effektusok és üdvrivalgások a sikeres megoldások után csak hab ezen a finom tortán!

Fehérvári Katalin logopédus

Érdekel >>>


Nagyon jo tapasztalaim vannak az egesz Varazsbetu programcsaladrol. A gyerekeim nagyon szeretik, versengnek, hogy melyik jatsszon. Nagyon halas vagyok ezekert az oktato programokert, nagyon nagy segitseg a tanulasban is.

Both Edit, Románia, Tekerőpatak

Érdekel >>>


Nagyon jó program, mert a gyerek játszva tanul! Szívesebben tanulnak a mai gyerekek számítógépen, emiatt is könnyebben rávehetőek a tanulásra.

Magyar-Almási Ildikó, Nyírábrány

Érdekel >>>


Egyszerű, de nagyszerű! Gyermekem véleménye: "Anya, ez nagyon jó!", "Nagyon izgalmas."

Szincsák Tímea, Erdőkertes

Érdekel >>>


Az eddig kipróbált programok mind nagyszerűek. Ez karácsonyi ajándék lesz, de tudom, garantált siker!

Staudt Gáborné, Pusztavám

Érdekel >>>


Meg vagyunk elégedve. A gyerekek nagyon szeretik! Köszönettel: Kirschnerné Andi

Kirschnerné Benczik Andrea, Kecskéd

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu