Kezdőlap | Blog | Játékok | Hírlevél | Kapcsolat | Letöltések | Vevőink írták | Diszlexia tár | Diszlexia-teszt


Fontos a korai segítség

Sokat hallunk mostanában arról, hogy a magyar gyerekek milyen rosszul szerepelnek a nemzetközi felméréseken, és hogy mennyire rosszul teljesítenek az iskolában. Nem értik, amit tanulnak, vagy egyszerűen unják, és nem figyelnek rá oda.

Ugyanakkor azonban egyre gyakrabban fordul elő a diákok között depresszió és szorongás. A gyerekekkel foglalkozó szakemberek szerint összefüggés van a lelki problémák és a tanulási zavarok között.

Olvasni tanulok

Ez a helyzet például a 10 éves Zsuzsival is, akinek a szakvélemény szerint koncentrációs problémái vannak. Zsuzsi vidám, cserfes kislány, aki könnyedén részt tud venni a felnőttek beszélgetéseiben is. Átlag feletti intelligenciája van, ennek ellenére az iskolában küszködik. Mikor leírtam néhány egyszerű szót, hogy elolvassa, megdöbbentem. Olyan egyszerű szavakat olvasott félre, mint a bab, a pap, a dob, vagy a bob.

Hogy lehetséges az, hogy egy jó budapesti iskolába járó, okos, negyedik osztályos kislány nem képes kiolvasni ezeket a szavakat?

Cserbenhagyásos oktatás

Iskolarendszerünk cserben hagyta a rászorulógyerekeket. A tanárok egyre nagyobb nyomás alatt dolgoznak, egyre több adminisztrációs teherrel, külső szabályozással kell megküzdeniük, egyre nagyobbak az elvárások a hozzá nem értők részéről, ugyanakkor egyre kevesebb az egy gyerekre jutó idő, figyelem, és természetesen a taneszközökre fordítható összeg.

Ebben a környezetben a figyelemzavarral vagy tanulási problémákkal küzdő gyerekek gyorsan lemaradnak.

Az óvodás sem "iskolázatlan"

Az iskola nem a nulláról kezdi a tanítást. A tanterv összeállítói feltételezik, hogy a gyerekek tisztában vannak a számolás alapjaival, és biztosan meg tudják különböztetni egymástól a hangokat, a formákat és az irányokat.

De mi a helyzet, ha egy gyereknek a fentiek közül eggyel vagy többel problémái vannak? Mi a helyzet, ha a gyerek az olvasáshoz és tanuláshoz szükséges képességek zavara miatt lemarad? Ilyenkor a szülő legtöbbször csak egy jó tanácsot kap segítségképp: "Tessék többet gyakorolni, zárkózzanak fel a többiekhez!"

Amit rakunk nappal, éjjelre leomlik

A gyermek fejlődése hasonlít ahhoz, mint ahogyan egy fal épül fel. Minden apró tudáselem, minden új képesség egy-egy tégla a falban. Ha egy gyermek nem sajátít el valamit, akkor a tégla nem épül be, de sietni kell, nem várnak senkire, így csak egy lyuk marad a falban. Minden egyes hézaggal gyengébbé válik a fal, ugyanakkor egyre magasabbá, és bizonytalanabbá válik, míg egyszer csak összeomlik, csak egy nagy kupac törmelék marad. A gyerekek elméje rugalmas, és át tudják hidalni a a hiányosságokat, de csak egy ideig. Ha túl sok hiányosság, akkor a gyermek nem képes már a többiekkel együtt haladni.

Talán meglepő, de a magyar gyerekek több, mint 10 százaléka küzd valamilyen problémával az írás, az olvasás vagy a matematika területén. Ha ezeket a zavarokat idejében felismerik, akkor személyre szabott fejlesztéssel képessé lehet őket tenni az önálló tanulásra. De ha - ahogy az Zsuzsi esetében is történt - a problémákat nem kezelik, egy idő után a fal menthetetlenül összedől, és csak nagyon nehezen lehet újra felépíteni.

Segíteni kell! Korán!

Ebben a helyzetben sajnos a szülő az egyetlen, aki segíteni tud. Ő az, aki észreveheti a figyelmeztető jeleket, ő az, aki kiderítheti, hogy mit lehet tenni, és ő az, aki felelős gyermeke képességeinek fejlesztéséért.

Éppen ezért szülőként nagyon oda kell figyelnünk, és ha szükség van rá, lépnünk kell. Időben. Korán.

Ha úgy látod, hogy gyermeked lemarad, nem úgy teljesít, mint a többiek, vagy csak nem ért valamit, akkor ne habozz: beszélj a pedagógusokkal, vidd gyermeked vizsgálatra, derítsd ki, hogy ki és hogyan segíthet, és annak is járj utána, hogy Te magad mit tehetsz gyermeked képességeinek fejlesztéséért.

Ne tanulj!

Ne felejtsd el! Gyermeked képességfejlesztésében nem a monoton gyakorlás és ismétlés a célravezető. Sokkal fontosabb a mozgás és a játék. A játék során a gyerekek nyitottak, kezdeményezőek és kreatívak, örömmel próbálnak ki új dolgokat, saját határaikat feszegetik.

Nagyon jó lehetőség a tanulásra a családi társasjátékozás. A dobókocka használata és a lépések számolása során gyermeked a matematikával ismerkedik, a feliratokat és kártyákat böngészésével az olvasást gyakorolhatja.

Változz!

De Neked is változnod kell. A hibák helyett koncentrálj arra, amiben gyermeked erős. Ez önbizalmat ad gyermekednek, mely idővel szétterül a személyiségben, és más területeken is segíteni fog. Ha ismeri saját erősségeit, akkor kevésbé fog aggódni azért, hogy vannak gyengébb területei is.

Segíts gyermeked olvasási képességének és iskolai eredményének javításában! Kattints ide és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Játékötletek a hadarás kezeléséhez
A hadarás, azaz a szinte érthetetlenül gyors beszéd sok gyermek életét nehezíti meg. Mit tehetsz,...

Ne hadarj!
Kerültél már Te is olyan helyzetbe, hogy izgatottságodban a szokásosnál jóval gyorsabb tempóban...

Tanulás nem létezik
Mi az, hogy tanulás?! A tanév elején nem árt tisztázni, hogy iskolai tanulás valójában nem is...

Vedd észre, ha gyermeked diszkalkuliás!
Amikor jósokról, jövőbelátó szerkezetekről hallunk, akkor általában kételkedően húzzuk össze a...

Keresd a különbséget! - Ajándék játék
A látási megkülönböztető képesség fejlesztésével az olvasási képesség is fejlődik. Jó gyakorlási...

Mire jó három fazék?
Az olvasási képességet három képességcsoport fejlesztésével lehet javítani. Ezek a látás, a hallás,...

Írd le a neved százszor!
Régebben gyakori büntetés volt ez: Írd le a neved százszor. Ami azt illeti párszor én magam is...

Vissza az iskolába - Hogy segíthetsz gyermekednek az iskolakezdésben?
Akár izgalmas, akár unalmas volt a nyár, az iskolakezdés nagy változás, mely könnyen megviselheti a...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon szuper! A kisfiam imádja, és észre sem veszi "játék" közben, hogy olvasni kell és gyakorol! :) Köszönöm!

Szőke Józsefné Rostás Katalin, Nyíregyháza

Érdekel >>>


A játékok és fejlesztő ötletek egyszerűek és zseniálisak. Unalmas óráinkban előszeretettel használgatjuk őket. Pedagógusként az iskolában is hasznát veszem majd.

Kovácsné Harangi Szilvia, Debrecen

Érdekel >>>


A kulcsi iskola számára vásárolt programok tökéletesen működnek. A gyerekek (az elsőseim) harcolnak azért, hogy ki jöhessen a korrepetálás alatt játszani a programmal.

Pécziné Magyar Alexa, Kulcs

Érdekel >>>


Zseniális a program, a gyerek órákig olvasott általa úgy, hogy fel sem tűnt neki, hogy a bőszen utált olvasást gyakorolja éppen. A bingóban pedig az ovis testvér is rész tud venni.

Bognár Edina, Kapolcs

Érdekel >>>


Logopédusként használom a Varázsbetű Programcsaládot fejlődési diszfázia, megkésett beszédfejlődés és diszlexia terápiák során kiegészítő "játékként". A gyerekek imádják, mert játékként fogják fel. Én csak javasolni tudom használatát, mert ez a program egy igazi "CSODA"! Nagyon sok részképességet fejleszt, játékosan! Módszeresen, jól felépítetten kapcsolódnak egymáshoz a feladatok! Gratulálok a fejlesztőknek nagyon tartalmas munkájukhoz!

Szálas Márta igazságügyi logopédus szakértő, Kiskőrös

Érdekel >>>


Köszönjük, hogy megvásárolhattuk. Nagyon jónak, ötletesnek tartjuk, szívesen játszunk vele. Jár hozzánk fejlesztő tanár, akinek szintén pozitív véleménye van a programról. Köszönjük!

Budija Mária, Pécs

Érdekel >>>


Felkeltette a gyerkőc érdeklődését ez a program. Ennek tényleg örülök, mert sok gondja van a tanulással, és láthatóan zavarja, hogy neki nem megy minden olyan könnyen, mint másnak. Köszönjük szépen!

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Nagyon tetszik és hasznos. A játékok nagyon jól ki vannak dolgozva, lehet rajtuk gondolkodni, és fejlesztik a tanulási képességet. Ha valamit nem értünk, a "Súgó" jól és érthetően elmagyarázza. A kislányom máris négyesre olvasott egyik nap, sokat segített neki a játék. Egyfolytában vele játszik, nagyon lefoglalja.

Lepsényi Regina, Káloz

Érdekel >>>


Az unokam igen nagy elvezettel kesziti a feladatokat, ugy latom, hogy jelentosen fejlodik olvasasi, reakcios, erdeklodo kepessege is. Ajanlom minden gyermeknek! Sylvi Mama

Remenyi Sylvia, Szekesfehervar

Érdekel >>>


Nagyon örültem, hogy megtaláltam a Varázsbetűt! A gyermekem szívesen használja a programot, és javul!

Danka Barbara, Győr

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Játékosan könnyebb - Játékötletek olvasástanuláshoz
Mára olyan játékokkal készültünk, melyek segítségével az írás, a betűtanulás, a betűkapcsolás...

A teljesítménykényszer rabságában
A szülők között valóságos versenyfutás folyik azért, hogy gyermekeikbe minél több ismeretet...

Hogyan táltosodott meg a bukdácsoló Sanyi egyik napról a másikra?
A nyolcadikos Sanyi soha nem volt jó tanuló. Nem szeretett tanulni, nem figyelt oda az órákon, ...

Sose kezelj tüneteket!
Mi - emberek - hajlamosak vagyunk rá, hogy baj esetén a tüneteket kezeljük. Azonban ezzel sokszor...

Hogy múlik az idő!
Ma pár játékötlettel, és egy ajándék kártyajátékkal szeretnélek meglepni, melyek segítségével...

Mai Maugli
A beszéd és az elme fejlődése szorosan összefügg. Beszéd nélkül elképzelhetetlen a gondolkodás, és...

Figyusz! Figyelemfejlesztő játékötletek otthonra
A figyelem nemcsak a tanulási képességek szempontjából fontos, hanem az emberi kapcsolatokban is...

Gondolatok az emlékezetünkről
Milyen egyszerű lenne tanulás helyett bekapni pár tudás-pirulát! Sajnos ez még nem működik, de azért...

Gyerünk vonatozni!
Vidd el kirándulni hétvégén a családot! Csodálatos kirándulási lehetőség a Bakonyban található...

Diszlexia az óvodában?
Mit tehetsz, ha arra gyanakszol, hogy óvodás gyermeked képességei nem megfelelően fejlődnek? Mivel...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu