Fontos a korai segítség

Sokat hallunk mostanában arról, hogy a magyar gyerekek milyen rosszul szerepelnek a nemzetközi felméréseken, és hogy mennyire rosszul teljesítenek az iskolában. Nem értik, amit tanulnak, vagy egyszerűen unják, és nem figyelnek rá oda.

Ugyanakkor azonban egyre gyakrabban fordul elő a diákok között depresszió és szorongás. A gyerekekkel foglalkozó szakemberek szerint összefüggés van a lelki problémák és a tanulási zavarok között.

Olvasni tanulok

Ez a helyzet például a 10 éves Zsuzsival is, akinek a szakvélemény szerint koncentrációs problémái vannak. Zsuzsi vidám, cserfes kislány, aki könnyedén részt tud venni a felnőttek beszélgetéseiben is. Átlag feletti intelligenciája van, ennek ellenére az iskolában küszködik. Mikor leírtam néhány egyszerű szót, hogy elolvassa, megdöbbentem. Olyan egyszerű szavakat olvasott félre, mint a bab, a pap, a dob, vagy a bob.

Hogy lehetséges az, hogy egy jó budapesti iskolába járó, okos, negyedik osztályos kislány nem képes kiolvasni ezeket a szavakat?

Cserbenhagyásos oktatás

Iskolarendszerünk cserben hagyta a rászorulógyerekeket. A tanárok egyre nagyobb nyomás alatt dolgoznak, egyre több adminisztrációs teherrel, külső szabályozással kell megküzdeniük, egyre nagyobbak az elvárások a hozzá nem értők részéről, ugyanakkor egyre kevesebb az egy gyerekre jutó idő, figyelem, és természetesen a taneszközökre fordítható összeg.

Ebben a környezetben a figyelemzavarral vagy tanulási problémákkal küzdő gyerekek gyorsan lemaradnak.

Az óvodás sem "iskolázatlan"

Az iskola nem a nulláról kezdi a tanítást. A tanterv összeállítói feltételezik, hogy a gyerekek tisztában vannak a számolás alapjaival, és biztosan meg tudják különböztetni egymástól a hangokat, a formákat és az irányokat.

De mi a helyzet, ha egy gyereknek a fentiek közül eggyel vagy többel problémái vannak? Mi a helyzet, ha a gyerek az olvasáshoz és tanuláshoz szükséges képességek zavara miatt lemarad? Ilyenkor a szülő legtöbbször csak egy jó tanácsot kap segítségképp: "Tessék többet gyakorolni, zárkózzanak fel a többiekhez!"

Amit rakunk nappal, éjjelre leomlik

A gyermek fejlődése hasonlít ahhoz, mint ahogyan egy fal épül fel. Minden apró tudáselem, minden új képesség egy-egy tégla a falban. Ha egy gyermek nem sajátít el valamit, akkor a tégla nem épül be, de sietni kell, nem várnak senkire, így csak egy lyuk marad a falban. Minden egyes hézaggal gyengébbé válik a fal, ugyanakkor egyre magasabbá, és bizonytalanabbá válik, míg egyszer csak összeomlik, csak egy nagy kupac törmelék marad. A gyerekek elméje rugalmas, és át tudják hidalni a a hiányosságokat, de csak egy ideig. Ha túl sok hiányosság, akkor a gyermek nem képes már a többiekkel együtt haladni.

Talán meglepő, de a magyar gyerekek több, mint 10 százaléka küzd valamilyen problémával az írás, az olvasás vagy a matematika területén. Ha ezeket a zavarokat idejében felismerik, akkor személyre szabott fejlesztéssel képessé lehet őket tenni az önálló tanulásra. De ha - ahogy az Zsuzsi esetében is történt - a problémákat nem kezelik, egy idő után a fal menthetetlenül összedől, és csak nagyon nehezen lehet újra felépíteni.

Segíteni kell! Korán!

Ebben a helyzetben sajnos a szülő az egyetlen, aki segíteni tud. Ő az, aki észreveheti a figyelmeztető jeleket, ő az, aki kiderítheti, hogy mit lehet tenni, és ő az, aki felelős gyermeke képességeinek fejlesztéséért.

Éppen ezért szülőként nagyon oda kell figyelnünk, és ha szükség van rá, lépnünk kell. Időben. Korán.

Ha úgy látod, hogy gyermeked lemarad, nem úgy teljesít, mint a többiek, vagy csak nem ért valamit, akkor ne habozz: beszélj a pedagógusokkal, vidd gyermeked vizsgálatra, derítsd ki, hogy ki és hogyan segíthet, és annak is járj utána, hogy Te magad mit tehetsz gyermeked képességeinek fejlesztéséért.

Ne tanulj!

Ne felejtsd el! Gyermeked képességfejlesztésében nem a monoton gyakorlás és ismétlés a célravezető. Sokkal fontosabb a mozgás és a játék. A játék során a gyerekek nyitottak, kezdeményezőek és kreatívak, örömmel próbálnak ki új dolgokat, saját határaikat feszegetik.

Nagyon jó lehetőség a tanulásra a családi társasjátékozás. A dobókocka használata és a lépések számolása során gyermeked a matematikával ismerkedik, a feliratokat és kártyákat böngészésével az olvasást gyakorolhatja.

Változz!

De Neked is változnod kell. A hibák helyett koncentrálj arra, amiben gyermeked erős. Ez önbizalmat ad gyermekednek, mely idővel szétterül a személyiségben, és más területeken is segíteni fog. Ha ismeri saját erősségeit, akkor kevésbé fog aggódni azért, hogy vannak gyengébb területei is.

Segíts gyermeked olvasási képességének és iskolai eredményének javításában! Kattints ide és tudj meg többet róla, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Hogy mondjam el neki?
Egy idő után minden diszlexiás gyerek észreveszi, hogy valami nincs rendben. Ekkor teszi fel a...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

A Varázsbetű nagyon jó játék, mindkét gyermekemnek tetszett. :) Kislányom nehezen tanult meg olvasni, és ma sincs hozzá kedve, ezzel viszont szívesen játszik. :)

Kiss Mónika, Győr

Érdekel >>>


Kellemes játék, sok hasznos, játékos tanulási lehetőség. Az illusztráció és a szókészlet valóban gondolkodtató, szélesíti a gyerekek látókörét, szókincsét. Meglehetősen gazdag program, érthető leírásokkal. Szeretik a tanítványaim is, és én is szívesen töltöm az időmet a felkészüléssel.

Győri Jánosné, Salgótarján

Érdekel >>>


A programcsalád kiválóan használható, hatékony segítséget nyújt egyes területek fejlesztése során. A gyakorlatok nagyon szórakoztatóak, élvezetesek, izgalmasak, motiváló hatásúak valamennyi korosztály számára. Sikerélménnyel gazdagodik a diák és a pedagógus.

Bárdos Lajos Általános Iskola, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Nagyon kellemes és hasznos időtöltés, nemcsak gyerekeknek. A sokféle feladat lehetővé teszi, hogy kedvünk szerint gyakoroljunk. Igényes, érdekes; szórakoztató és felemelő érzés játszani vele a folyamatos dicséretek miatt.

Gál Attiláné, Szolnok

Érdekel >>>


A kulcsi iskola számára vásárolt programok tökéletesen működnek. A gyerekek (az elsőseim) harcolnak azért, hogy ki jöhessen a korrepetálás alatt játszani a programmal.

Pécziné Magyar Alexa, Kulcs

Érdekel >>>


A 4 napos kipróbálás sokat segített abban, hogy meggyőződjünk a program erényeiről, és a logopédusunk is megerősítette a döntésünk helyességét, így már alig várjuk, hogy használhassuk. Problémamentes felnőttként is élvezetesnek találom, és a gyerekeknél is eredményesebb a hagyományos módszernél.

Nedermann Magdó, Tárnok

Érdekel >>>


Kislányom nagyon megkedvelte, és alig várja,hogy újból használhassa a programokat! Sokat segít neki a tanulásban!

Kaiserné Stettner Márta, Mór

Érdekel >>>


Nagyon tetszik nekem is és a kislányomnak is a Varázsbetű. Élvezi, hogy 'játszhat' a számítógépen. Egyszóval nagyszerűnek tartom! Könnyen kezelhető, és külön tetszik, hogy lehet nehézségi fokozatokat állítani. Minden elismerésem az Önöké!

Magyarits Szilárdné, Kistelek

Érdekel >>>


Mindet megvettem még évekkel ezelőtt. Azóta is szuper játék, a harmadik gyerekem tanul rajta!!!

Forró Ildikó, Biatorbágy

Érdekel >>>


Nagyon hasznos program. Hatékonyan fejleszti az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeket. Örülök, hogy rátaláltam!

Fekecsné Mezei Teréz, Lakitelek

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Játékosan könnyebb - Játékötletek olvasástanuláshoz
Mára olyan játékokkal készültünk, melyek segítségével az írás, a betűtanulás, a betűkapcsolás...

A teljesítménykényszer rabságában
A szülők között valóságos versenyfutás folyik azért, hogy gyermekeikbe minél több ismeretet...

Hogyan táltosodott meg a bukdácsoló Sanyi egyik napról a másikra?
A nyolcadikos Sanyi soha nem volt jó tanuló. Nem szeretett tanulni, nem figyelt oda az órákon, ...

Sose kezelj tüneteket!
Mi - emberek - hajlamosak vagyunk rá, hogy baj esetén a tüneteket kezeljük. Azonban ezzel sokszor...

Hogy múlik az idő!
Ma pár játékötlettel, és egy ajándék kártyajátékkal szeretnélek meglepni, melyek segítségével...

Mai Maugli
A beszéd és az elme fejlődése szorosan összefügg. Beszéd nélkül elképzelhetetlen a gondolkodás, és...

Figyusz! Figyelemfejlesztő játékötletek otthonra
A figyelem nemcsak a tanulási képességek szempontjából fontos, hanem az emberi kapcsolatokban is...

Gondolatok az emlékezetünkről
Milyen egyszerű lenne tanulás helyett bekapni pár tudás-pirulát! Sajnos ez még nem működik, de azért...

Gyerünk vonatozni!
Vidd el kirándulni hétvégén a családot! Csodálatos kirándulási lehetőség a Bakonyban található...

Diszlexia az óvodában?
Mit tehetsz, ha arra gyanakszol, hogy óvodás gyermeked képességei nem megfelelően fejlődnek? Mivel...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu