Hangoskodjunk!

Amikor egy szülő megkérdezi tőlem, hogy hogyan segíthetne diszlexiás gyermekének, akkor mindig felhívom a figyelmet arra, hogy mennyire fontos, hogy olvasson gyermekének mesét vagy regényt, esetleg hallgassanak közösen hangos meséket vagy hangoskönyveket. A szülők szinte mindig meglepődnek, volt olyan is, aki közölte velem, hogy gyermekének nem a "mesehallgatási", hanem az olvasási képességét kell fejleszteni.

Az olvasás nem betűzés

Az olvasásnak csak egy kis része az, hogy betűket felismerjük és összeillesztjük szavakká, illetve mondatokká. A leírtakat meg is kell érteni, ehhez viszont komoly, az életkor változásával folyamatosan bővülő szókincsre és háttértudásra van szükség.

A diszlexiás gyerekek olvasásának minősége és beszédének színvonala között jelentős különbség figyelhető meg. Ezek a gyerekek gyakran (de nem minden esetben) gazdag szókinccsel rendelkeznek, színesen és változatosan beszélnek, érdeklődőek, hallás után nehéz szövegeket is megértenek, emlékezek a tartalomra, például helyénvaló kérdéseket tesznek fel. A szüleik szerint lenyűgözik a felnőtteket tudásukkal és felnőttes szóhasználatukkal. Sokszor éppen ezért annyira meglepő, amikor kiderül, hogy gyermekük diszlexiás és olvasási problémái vannak.

Aki nem olvas, lemarad

A gyerekek nyelvi kifejezőképességének fejlődését nagyban befolyásolják az általuk olvasott könyvek. Azonban, mivel a diszlexiás gyermek még nem tud olyan szövegeket olvasni, melyek egyébként szellemi színvonalának megfelelnének, ha csak a nyomtatott könyvekre támaszkodunk, akkor jól olvasó társaikhoz képest lemaradnak a szókincs, a mondatszerkesztés és az irodalmi fogalmazásmód tekintetében is.

Ez az olvasás Máté-hatása: akinek jól megy az olvasás, az továbbfejlődik, akinek nem, az lemarad. József Attila soraival élve: "Aki szegény, az a legszegényebb..."

Híd a szakadék felett

A jól olvasó és az olvasási problémával küzdő gyerekek képességei közötti különbség egyre nő. Aki jól olvas, annak tudása, szókincse, beszéd- és fogalmazóképessége folyamatosan fejlődik, a diszlexiás gyermek viszont megreked az iskolakezdés szintjén, és csak nagyon lassan jut tovább. Ez a folyamatosan táguló szakadék a diszlexia egyik legnagyobb veszélye. Éppen ezért nagyon fontos, hogy pótoljuk azt, ami az olvasásban kimarad. Erre a legjobb eszköz, ha úgy tetszik, híd a szakadék felett, a felolvasás, a mesehallgatás, illetve a hangoskönyvek "fogyasztása".

Küszködés nélkül

Ahhoz, hogy gyerekeink képessé váljanak folyékonyan olvasni, ahhoz olyan könyvekre van szükség, melyeket könnyedén, küszködés nélkül megértenek. Az olvasáskutatók véleménye szerint egy könyv akkor olvasmányos és jól érthető az olvasó számára, ha a szöveg szavainak legalább 95 %-át ismeri, azaz nem kell töprengenie a jelentésén. Ha a gyermek számára a szavak több, mint 5%-a okoz problémát, például mert hosszú, és nehezen betűzi ki, vagy mert ismeretlen számára, akkor az olvasás szenvedéssé válik.

Tehát, ha szeretnéd, hogy gyermeked elolvassa a Tüskevárt, a Pál utcai fiúkat, vagy akár a Harry Potter sorozatot, akkor egyszerre kell két különböző irányba indulnod.

Hangos mesék, hangos könyvek

Egyrészt olvass fel neki vagy hallgassatok olyan meséket, könyveket, melyek érdeklik, de amelyeket még nem tud egyedül elolvasni. Ez kell ahhoz, hogy gyermeked a szöveg értelmezéséhez szükséges tudást (szókincs, a magyar nyelvtan szabályai, háttérinformációk) elsajátíthassa.

Egyszerű olvasmányok

Másrészt tedd lehetővé számára, hogy egyszerűbb olvasmányokat, például rövid szövegeket tartalmazó képes ismeretterjesztő könyveket, képregényeket, verseket válasszon. Ezek segítségével elsajátíthatja az olvasás technikáját, javíthatja pontosságát és gyorsaságát.

Nekünk, szülőknek kissé idegtépő lehet, de a gyerekek nagy része szereti ugyanazt a történetet újra és újra átélni, meghallgatni, elolvasni. Bár talán már a könyökünkön jön ki egy bizonyos mese, mégis érdemes türelmesnek lenni, hiszen így válik gyermeked olvasása egyre automatikusabbá.

Olvasni füllel is lehet

Gyakran találkozom azzal a véleménnyel, hogy a mesék, hangoskönyvek hallgatása valójában nem is olvasás. Én ezzel nem értek egyet. Szerintem az olvasás nem feltétlenül kötődik a látáshoz, a látássérültek és vakok például az ujjukkal olvasnak. Akkor miért ne használhatnák a diszlexiások az olvasásra a szemük helyett a fülüket?

A legjobb "füllel olvasási" módszer az, ha a szülő olvas fel gyermekének. Ez lehetővé teszi az azonnali beszélgetést, értelmezést, ha a gyermek nem ért valamit. De természetesen ez nem mindig megoldható.

Mesetár

Szerencsére mára sok gyerek és felnőtt könyv is elérhető hangos formában, és a Magyar Elektronikus Könyvtárban is találhatunk hangzóanyagokat. És persze mi is szeretnénk segíteni, ezért indítottuk el ingyenes Mesetár szolgáltatásunkat, ahol rengeteg mesének, versnek és ismeretterjesztő olvasmánynak található meg a hangos változata. A Varázsbetű Mesetár itt található: http://varazsbetu.hu/mesetar

Hangoskodjatok!

Hadd ismételjem meg: Olvass gyermekednek meséket, könyveket, vagy hallgassatok közösen hangoskönyveket és más hanganyagokat. Ezek lehetővé teszik, hogy bővüljön gyermeked szókincse, fejlődjön a tudása, és elsajátíthassa az irodalmi nyelvet. Ha így teszel, akkor a "füllel olvasás" hozzájárul a "szemmel olvasás" képességének fejlesztéséhez, és nagy hasznára lesz gyermekednek akkor, amikor már valódi, nyomtatott könyveket vesz majd a kezébe.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Bezzeg az én időmben!
Nemrég tanúja voltam, amikor nagymamák felidézték iskolai emlékeiket. Megkérdeztem hát, hogy...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Gyermekem most első éves iskolás, tehát még minden betűt nem tanult, így csak a program egy részét használta eddig. A gyermek érdekesnek találta a feladatokat, kíváncsi volt a képekre a feladat végén, ez inspirálta. A program könnyen kezelhető, mind gyermek, mind felnőtt számára, ez sokat számít.

Antal Krisztina, Cegléd

Érdekel >>>


A játékok és fejlesztő ötletek egyszerűek és zseniálisak. Unalmas óráinkban előszeretettel használgatjuk őket. Pedagógusként az iskolában is hasznát veszem majd.

Kovácsné Harangi Szilvia, Debrecen

Érdekel >>>


A programcsaládot két iskolás (alsós) gyermekemnek vettem meg. Nincs tanulási problémájuk, de így nagyon jól be lehet gyakorolni az iskolában tanultakat. Eddig a feladatlapok készítése, ellenőrzése sok időmbe telt, így több időnk marad a gondtalan játékra, a gyerekeket sem kell noszogatni, hogy gyakoroljunk.

Csige Mónika, Sárisáp

Érdekel >>>


Rendkívül kreatív és hasznos feladatokat tartalmaz a program. Az interaktivitás megvalósítására sem lehet panasz, jól van kitalálva a jelzés-visszajelzés rendszere. Igazán hasznos!

Kokas Csilla, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


Nagyon örülök, hogy aktuális problémánkra "orvosságot" találtunk, és otthon is gyakorolhatunk, fejleszthetünk. :)

Dr. Bálintné Szab Eszter, Budapest

Érdekel >>>


Már mostanáig is sokat tanultunk vele. Érezhető az előrelépés, elégedettek vagyunk a Varázsbetűvel.

Biró Ágnes, Gödöllő

Érdekel >>>


Eddig nagyon jó tapasztalataim vannak. A Varázsbetűtől nem lehet elhozni a gyerekeket. Rengeteg mindent megtanultak, amióta használjuk. Köszönet érte!

Antal Jánosné, Budapest

Érdekel >>>


Két fiamnak vásároltam a Varázsbetű Programcsaládot. A nagyobb kb. 2 éve használja, örömmel gyakorol. Az évvégi vizsgán (4. osztályos) a magyartanár már azt mondta, hogy sok "tünetet" nem tapasztal abból, ami a szakértői véleményben szerepel! :)

Tóth-Bakos Zsuzsanna, Szuha

Érdekel >>>


Nagyon köszönöm, nagy segítség ez a program. Nagyobbik fiunknál diszkalkulia jelei mutatkoznak. A suliban nincs sikerélménye, de ezt a játékot szereti. A játékos fejlesztés kompenzálja az a terhet, amit rátesznek az iskolában.

Kovácsné Dr. Augusztinyi Andrea, Nádudvar

Érdekel >>>


Nagyon tetszik. Főként, hogy játszva tanulhatnak, fejlődhetnek a gyerekek, és van sikerélményük is.

Somlainé Pétervári Erika, Kaposvár

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Ismerd meg gyermekeidet!
Az egyik legnagyobb kockázat a gyereknevelés során, ha gyermekünktől túl sokat várunk el, ez ugyanis...

Gyermeked diszlexiás és segíteni szeretnél neki? 47 gyors ötlet szülőknek
Ha meghallja a diszlexia szót, akkor a legtöbb szülő tanácstalanul tekinget körbe: Most mit tegyek?...

Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa
Ha a diszlexiáról van szó, legtöbbször a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési...

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

„Jelképek erdején át visz az ember útja”
Az ember társadalmi lény. Létszükséglete, hogy érintkeznie kell másokkal, és ehhez jelekre van...

Játékötletek matekfóbia ellen
Mára olyan játékötletekkel készültünk, melyekkel sikerrel szállhatsz szembe a matekfóbiával....

Matekfóbiások
Neked hogy ment annak idején a számtan? Szeretted a matematikát? Erre a kérdésre jóval többen...

Számok nélkül élni
Belegondoltál már, hogy a számok és a számolás mennyire fontos része életünknek? Megpróbáltam...

10 módszer, mellyel gyermeked tanulásra ösztönözheted
A Te gyermeked is unja az iskolát, és mélyen a képességei alatt teljesít? Pedig a továbbtanuláshoz...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu