Miben jók a diszlexiások? 9 pozitív példa

Manapság sokszor hallhatunk, olvashatunk a diszlexiáról, szülőként és tanárként is tájékozódhatunk a problémáról, a tünetekről vagy épp a fejlesztési lehetőségekről. Azonban az információk többsége a problémákra koncentrál, arra, hogy miben gyengék a diszlexiások, miben vannak lemaradva a többiektől, milyen fejlesztésre, segítségre van szükségük. Emiatt hamar az a kép alakulhat ki bennünk, hogy a diszlexia egyfajta fogyatékosság, gyengeség.

Pedig ez nem igaz. A diszlexia nem fogyatékosság, hanem eltérő, a többségtől különböző gondolkodásmód. Ez az eltérő észjárás a hagyományos, olvasáson alapuló, akadémikus tudást számon kérő iskolarendszerben valóban hátrány lehet, ugyanakkor vannak olyan területek is, ahol a diszlexiások előnyben vannak.

Néhány példa:

1.  Az egészet látják

A diszlexiások gyakran sokkal teljesebben látják a világot, észreveszik a rejtett összefüggéseket, és nem vesznek el a részletekben.

A szűklátókörű emberekre mondják: Nem látják a fától az erdőt. A diszlexiásokra inkább az ellenkezője igaz: Nem veszik észre a fát, de látják az erdőt.

„Olyan, mintha a diszlexiások nagy látószögű objektíven keresztül szemlélnék a világot, míg a többiek nagyítóval nézegetik  az apró virágokat. Mindkét megközelítés hasznos, de más jellegű részleteit fedi fel világunknak.” - Matthew H. Schneps, Harvard Egyetem

2. Megtalálják a nem odaillő részleteket.

A diszlexiások vizuális feldolgozó képessége általában kiugró, jól teljesítenek például az úgynevezett „lehetetlen alakzatok” felismerése során.

Christopfer Tonkin biokémikus úgy írta le ezt, mint "nem odaillő dolgokra" való érzékenység. Ahogy a tudós elmondta, a biokémiai kutatómunka során hatalmas mennyiségű vizuális adatot kell értelmezni, és meg kell találni azokat az jelenségeket, melyek önmagukban nem láthatóak, csak a környezetük furcsaságai utalnak létezésükre. A kutató ezt a különleges képességét a diszlexiájának tulajdonítja.

A biokémián kívül is sok olyan terület van, ahol a diszlexiások előnyben vannak. A GCHQ brit hírszerző szolgálat például kifejezetten szívesen alkalmaz diszlexiás elemzőket, az asztrofizika területén pedig olyan sokan diszlexiás kutató dolgozik, hogy a jelenségre felfigyelve a Harvard-Smithonian Asztrofizikai Központban a diszlexiások képességeire fókuszáló vizsgálatot kezdeményeztek. Az eredmények igazolták, hogy a diszlexiások az átlag fölött teljesítenek a komplex képek felismerése, értelmezése és felidézése során.

3. Fejlett mintafelismerés

A diszlexiások közül sokan képesek felismerni az összetett rendszereket, átlátni a bonyolult szerkezeteket, megérteni az egyes elemek kapcsolódását és szerepét, és képesek hasonlóságokat felfedezni különböző dolgok közt. Ennek nagy szerepe van azokon a tudományterületeken, ahol fontos a vizuális ábrázolás, mint például a matematikában vagy az orvostudományban.

"Felismertem, hogy diszlexiás vagyok, és aztán arra is rájöttem, hogy a gondolkodásom különösen képszerű. Munkám során ábrák és mintázatok vesznek körül, és én azokat a dolgokat is észreveszem, amit mások nem. A diszlexia miatt vagyok képes meglátni ezeket a sémákat.

A diszlexia nem múlik el. Idővel rájössz, hogy hogyan oldhatod meg a nehézségeket, és hogyan fordíthatod a javadra, de mindig veled marad. Ha a diszlexia elmúlna, valószínűleg ezek a képességek is eltűnnének vele együtt." Beryl Benacerraf, belgyógyász, radiológus, ultrahang-specialista

4. Fejlett térismeret

A diszlexiások közül sokan átlag fölötti teljesítményt nyújtanak  a térbeli objektumok gondolatban való átalakítása, változtatása során. Valószínűleg ennek köszönhető, hogy a világ vezető építészei és divattervező között is sok a diszlexiás.

"Hülyének neveztek. Nem csak olvasni nem tudtam, de a leckét sem tudtam megtanulni. Mindig rossz tanuló voltam. Kínzott a depresszió." Richard Rogers, angol építész

"Az iskolában nagyon gyengén teljesítettem - már amikor egyáltalán bementem. A diszlexiám miatt mindenki azt hitte rólam, hogy buta vagyok. Az olvasással még mindig vannak gondjaim. Nagyon oda kell figyelnem, hogy mindig balról jobbra, és újra balról jobbra haladjak, különben a szemem elkalandozik." Tommy Hilfiger, amerikai divattervező

5. Képi gondolkodás

A diszlexiások hajlamosak inkább képekben, mint szavakban gondolkodni. A Kaliforniai Egyetem kutatása igazolta, hogy a diszlexiás gyerekek képfelismerés során elért eredménye gyakran kimagasló.

Rodin, a híres 19. századi szobrászművész is diszlexiával küzdött, 14 évesen még alig tudott írni és olvasni. Erős képi memóriájának köszönhetően képes volt a múzeumban nappal látott képeket éjszaka emlékezetből lefesteni.

6. Élesebb perifériás látás

A diszlexiások perifériás látása általában élesebb, mint a többségé, ennek köszönhetően gyorsan felfogják egész környezetüket. Ahelyett, hogy pár apró részletet figyelnének meg, inkább teljességében ragadják meg az őket körbevevő világot.

James Howard, az Amerikai Katolikus Egyetem professzora egy olyan kísérletet végzett el, melyben a résztvevőknek a számítógép képernyőjén rengeteg 'L'  között kellett megtalálniuk az egyetlen 'T' betűt. A diszlexiások sokkal gyorsabban végeztek a feladattal, mint a többiek.

7. Vállalkozók

Magyar adatok nem állnak rendelkezésre, de amerikai felmérések szerint a vállalkozók egyharmada diszlexiás. Ez azt jelenti, hogy a diszlexiás emberek sokkal gyakrabban vágnak bele önálló vállalkozásba, mint a többiek.

Olyan ismert üzletembereknek volt olvasási problémája, mint például Thomas Edison, Henry Ford, Steve Jobs vagy Charles Schwab. Valószínűleg a diszlexiásokra jellemző erősebb stratégiai és kreatív gondolkozás biztosít előnyt az üzleti életben.

"Úgy tűnt, másképp gondolkodom, mint az osztálytársaim. Az én legfontosabb célom az volt, hogy elindítsak egy vállalkozást, és teremtsek valamit. A diszlexiám segített kialakítani a vevőkkel folytatott kommunikáció módszereit." Richard Branson

8. Magas kreativitás

A világ legismertebb színészei közül szintén sok a diszlexiás, például Orlando Bloom, Johnn Depp vagy Keira Kinghtley.

"Úgy tűnik, hogy a rengeteg szuper-kreatív formatervezőnek van egy közös tulajdonsága: valamennyien diszlexiától szenvedtek. " Søren Petersen tudományos kutató, formatervező

A tanárai szerint Pablo Picassónak "nehézséget okozott a betűk irányának megkülönböztetése". Picasso olyannak festette le a világot, amilyennek ő maga látta: időnként szabálytalanul, fordítva vagy épp fejjel lefelé. Képzelete ereje valószínűleg olvasási problémáiból eredt.

9. Problémamegoldás

Régóta tudjuk, hogy a diszlexiások hajlamosak a problémákat hirtelen ugrásokkal, meglepően intuitív módon megoldani. A problémamegoldásnak ez az ösztönös módja olyan, mint az álmodozás: bámulnak ki az ablakon, szabadjára engedik gondolataikat, míg hirtelen összeállnak a kapcsolatok, és megszületik az ötlet.

 

A diszlexiások helyzetete nem könnyű. A mai iskolarendszer nem felel meg az ő igényeiknek sem. Rengeteg nehézséggel kell megküzdeniük. De végül nekik is lehetőségük van teljes és boldog életet élni. Ahogy az Richard Rogers  építész mondta a diszlexia kapcsán:

"A világban rengeteg hozzád hasonló diszlexiás ember él. Látom a gyerekeimen is: szembenéztek a problémáikkal, és ennek eredményeképp váltak sikeressé."


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

December van. Hideg és sötét.
December van. Hideg és sötét. Az utca csepeg a ködtől, a levegő ázott füsttől bűzlik, a fagy...

Ajándékdobozok saját kézzel
Hamarosan itt a karácsony. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan készíthettek gyermekeddel saját kézzel...

Életmentő ötletek a karácsonyi veszekedések megelőzésére
A karácsony az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka az évnek. Szülőként...

A legnagyobb ajándék
Ilyenkor decemberben az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit ajándékozzunk karácsonyra. Persze az sem...

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Még csak 4 napot játszottak vele a gyerekek, de nagyon tetszett nekik. Az iskolás és az óvodás kislányom is tudott magának játékot választani. Nekem a naplózás is nagyon tetszik, mert meg tudom nézni, hogy mikor mit hibáztak.

Páczelt Nóra, Miskolc

Érdekel >>>


Már az első foglalkozás után javulást tapasztaltunk, és a gyermek szívesen játszik.

Tokai Csaba, Biatorbágy

Érdekel >>>


Flóra 7 éves. Amikor feltelepítettem a programot, félve ült le, hogy ez neki nehéz, de miután megcsinálta egyszer, olyan sikerélménye volt, szinte ujjongott, mikor megdicsérték. Azóta minden nap kéri, hogy játszhasson az "agytornával". A nagyobbik gyermekem (12éves) is kipróbálta, és azt mondta, hogy tanulás előtt ő is csinálja egy kis tréning gyanánt. Sokszor költ az ember feleslegesen, de ez a program minden pénzt megér.

Vas Lászlóné, Nagykanizsa

Érdekel >>>


Ragyogónak tartom a programcsomagjukat. Pedagógus vagyok, s a megtekintés után ajánlottam a tanítványaim szüleinek. A kollégáim is elragadtatással nyilatkoztak a tartalmáról.

Dorcsinecz Jánosné

Érdekel >>>


Nagyon jónak tartom. Hallássérült kislányommal használom, mind a matematika, mind a nyelvtani gyakorló részét.

Salamonné Árvai Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


Egészséges és diszlexiás gyerekeknek egyaránt hasznos és szórakoztató programcsomag. Hasznos, mert segíti a koncentráló és kombinációs készségeket; szórakoztató, mert a beépített versenyrendszer és a teljesítmény után járó bónusz játékok késztetést keltenek a gyerekekben a folyamatos gyakorláshoz és a minél jobb eredmények eléréséhez.

Dr. Krámer Márta, Budapest

Érdekel >>>


Meg vagyok elégedve vele. Tetszik a kisfiamnak és szívesen játszik vele, nem is jut eszébe, hogy közben rengeteget tanul.

Gyimesi Edina, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon meg vagyunk elégedve a programokkal. Csak ajánlani tudom mindenkinek, akivel találkozunk és gyermeke hasonló problémákkal küzd.

Szurdiné Barkai Anita, Győr

Érdekel >>>


Iskolánk négy éve vásárolta meg a Varázsbetű Programcsaládot, melyet nagy sikerrel használunk a hátrányos helyzetű tanulók egyéni fejlesztése során. Emellett a tanítási órákat is színesebbé, gazdagabbá teszi a gyermekek és pedagógusok számára. Köszönjük Önöknek!

I. István Király Általános Iskola, Rétközberencs

Érdekel >>>


Eddig nagyon jó tapasztalataim vannak. A Varázsbetűtől nem lehet elhozni a gyerekeket. Rengeteg mindent megtanultak, amióta használjuk. Köszönet érte!

Antal Jánosné, Budapest

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Nem elég, ha olvasni tud!
Áron tíz éves. Ha kézbe kap egy szöveget, azt minden gond nélkül felolvassa. Azonban értelmezéskor...

Jól csak a szívével lát az ember!
Az igazság a szemnek láthatatlan – talán Te is énekelted ezt valaha Bródy Jánossal. Talán kicsit meg...

„Jelképek erdején át visz az ember útja”
Az ember társadalmi lény. Létszükséglete, hogy érintkeznie kell másokkal, és ehhez jelekre van...

Játékötletek matekfóbia ellen
Mára olyan játékötletekkel készültünk, melyekkel sikerrel szállhatsz szembe a matekfóbiával....

Matekfóbiások
Neked hogy ment annak idején a számtan? Szeretted a matematikát? Erre a kérdésre jóval többen...

Számok nélkül élni
Belegondoltál már, hogy a számok és a számolás mennyire fontos része életünknek? Megpróbáltam...

10 módszer, mellyel gyermeked tanulásra ösztönözheted
A Te gyermeked is unja az iskolát, és mélyen a képességei alatt teljesít? Pedig a továbbtanuláshoz...

Játsszunk valamit!
Ma már természetes, hogy gyerekeink a szabadidejük egy részét a számítógép előtt töltik. Én úgy...

A diszlexia szégyen
A diszlexiáról a legtöbb embernek az olvasási probléma jut eszébe. Valójában azonban nem ez a...

Játékötletek a hadarás kezeléséhez
A hadarás, azaz a szinte érthetetlenül gyors beszéd sok gyermek életét nehezíti meg. Mit tehetsz,...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu