Az a pokoli házi feladat

Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?

Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes matekpélda megoldásáért, minden egyes versszak megtanulásáért?

Ma arról olvashatsz, hogy hogyan alakíthatsz ki otthon olyan környezetet, mely könnyebbé teszi gyermeked számára a tanulást.

Nem akarom!

Sok családban a szülők és gyerekek közötti veszekedések elsőszámú oka a házi feladat. A gyerekek otthoni tanulással szembeni ellenállása sokféleképp megnyilvánulhat, van, aki veszekszik, van aki sír, vagy hisztizik, de passzív ellenállással, könyv és füzet feletti álmodozással is találkozhatunk.  Van, aki ugyan hajlandó elkezdeni, de egy idő után felteszi a kezét, és kijelenti, hogy:

- Ez túl nehéz!

Vagy hogy:

- Unalmas!

Időnként súlyosabb mondatok is elhangzanak:

 - Miért kell nekem ezzel a baromsággal foglalkoznom?

Bár sokszor nem könnyű, mégis azt tanácsolom, hogy mindenáron kerüld el a lecke miatt folytatott hatalmi harcokat. A házi feladat fölött folytatott küzdelem mindkettőtök számára vesztes helyzet, melynek a vége csak idegesség, harag és kimerültség lehet, ráadásul így gyermeked garantáltan megutálja a tanulást és az iskolát – Te pedig pontosan ezt szeretnéd elkerülni.

Nehéz figyelni

Miért olyan nehéz otthon megoldani a házi feladatot?

Az egyik legfontosabb ok, hogy otthon nehéz koncentrálni. Az iskolában gyermeked egy osztályteremben ül, ahol (jó esetben) semmi sem tereli el a figyelmét. A tanulás napirend szerint zajlik, szervezetten és természetesen. Az iskolában mindenki ugyanazzal foglalkozik, aki elakad kérhet segítséget, vagy látja, hogy mások, hogy oldják meg a feladatot.

Azonban, amikor gyermeked hazaér, az agyában átbillen egy kapcsoló, és mostantól “szabadidő” üzemmódban működik tovább. Számára az otthon a kikapcsolódás helye, egy olyan meleg, biztonságos zug, ahol lehet pihenni, zenét hallgatni, ábrándozni, játszani, tévét nézni, számítógépezni, vagy épp jókat enni. Egyszerűen a fejében nem tudja összeegyeztetni az otthon és a tanulás fogalmát. 

Szerencsére léteznek olyan hatásos módszerek, amelyek segítségével véget vethetsz a lecke miatti veszekedésnek.

Kezd korán

A tanulás – ugyanúgy, mint a házimunka – része az otthoni életnek. Minél hamarabb hozzászoktatod gyermekedet ehhez a gondolathoz, annál könnyebben épül be napirendjébe a leckeírás. Éppen ezért már első osztálytól ki kell alakítanod a leckeírás rendszerét.

Akkor sem reménytelen a helyzet, ha gyermeked már iskolás, viszont akkor eleinte több munkád lesz.

Nem csak szabadidő

Az otthoni tanulás kulcsa a rendszeresség. Gyerekeidnek tudniuk kell, hogy egy családban mindenkinek megvan a meghatározott feladata és mindennek megvan a maga ideje. Tudjuk, mikor vacsorázunk, mikor tanulunk, hogy mikor lehet játszani és mikor kell fürdeni és fogat mosni. Éppen ezért az első és legfontosabb lépés, hogy a tanulást illesszétek be a napirendetekbe. Én azt javaslom, hogy ezt a napirendet írjátok is le, és tegyétek ki központi, jól látható helyre, például a hűtő ajtajára, hiszen ezzel már megelőzhettek egy csomó nézeteltérést. Az egyes napirendi pontokhoz szabályokat is készíthettek. Például a tanulás ideje alatt senki sem nézhet tévét, nem számítógépezhet, hogy semmi se terelje el a figyelmet. De én azt javaslom, hogy lépjetek még ezen is túl, és a tanulásra kijelölt időszakot akkor is tartsátok meg “csendespihenőnek”, ha épp senkinek sincs tanulnivalója. Ilyenkor nem lehet internetezni, tévézni, telefonozni. Elő lehet venni egy könyvet, egy újságot, és olvasni a szobában, de nincs elektronika. Az üzenet az, hogy ha már ilyenkor amúgy sem csinálhatsz mást, akkor akár meg is csinálhatnád a leckéd.

Ne harcolj!

Tisztázd gyermekeddel, hogy a lecke az első, addig nincs játék, nincs szabadidő, amíg ezzel nem végzett. Ne vitatkozz, ne veszekedj, csak tartsd magad a szabályhoz: minél hamarabb befejezed, annál hamarabb játszhatsz. Fontos, hogy ez nem büntetés, ne is eképp mondd, hanem inkább segítő szándékkal, hiszen Te is azt szeretnéd, ha gyermeked minél hamarabb játszhatna. És még egyszer: Ne hagyd magad bevonni a veszekedésbe. Hivatkozz a napirendre és a szabályokra, és maradj nyugodt. Ha a napirendetek megszilárdult, akkor megritkulnak a veszekedések is.

Mi a lecke?

Ahogy gyermeked idősebb lesz, úgy lesz egyre több a házi feladat. Fontos, hogy Te is tisztában legyél vele, hogy gyermekednek mi leckéje, különben jó esély van rá, hogy a tanulnivaló egy részének nyoma vész. Az információ megszerzésében sokat segít a többi szülővel való jó kapcsolat, de a legfontosabb természetesen a tanárokkal való rendszeres kommunikáció. Ő nem csak a konkrét házi feladatról számolhat be, hanem gyermeked iskolai teljesítményéről, viselkedéséről, a közösségben betöltött szerepéről is, ráadásul segíthet a hosszabb távú tervezében is, például előre jelezheti egy-egy dolgozat várható időpontját.

Ettől még természetesen továbbra is gyermeked felelőssége, hogy tisztában legyen a házi feladattal és a tanulnivalóval. Azonban Neked ellenőrizned, és szükség esetén segítened kell őt, hiszen bármikor előfordulhat egy kis figyelmetlenség, és felnőttként Te nyilván jobban átlátod a részleteket, mint gyermeked.

Fizesd meg!

Ez talán így elsőre meglepő lehet, de kicsit vonatkoztass el pénztől. Gyermekedet olyan valutában kell fizetned, amire valóban vágyik. Valószínűleg nem lesz nagy sikered, ha a jó teljesítményért néhány szelet sárgarépát ajánlasz fel, de negyedóra plusz játékidő lefekvés előtt, vagy nagyobb gyerekek esetében fél óra haladék a szombat esti buli végéhez már vonzó lehet. Csak arra figyelj, hogy ez tényleg jutalom legyen, azaz csak akkor add, ha azt gyermeked megérdemli.

Jutalmak és következmények

Minden szülőnek rendelkeznie kellene egy listával, mely személyre szabott jutalmakat és következményeket tartalmaz. A jutalmak között olyan dolgok lehetnek, mint például egy  hétvégi focimeccs, mozi, barátokkal töltött idő, társasjátékozás, számítógépezés, kirándulás, vagy éppen bizonyos tévéműsorok. Ha gyermeked egész héten időben végzett a tanulással, akkor hétvégén választhat valamit a listáról.

Hagyd hibázni!

Ugyanakkor szülőként az is a feladatunk, hogy felkészítsük gyermekünket az életre, ezért szembesítenünk kell azzal, hogy ha nem csinál meg valamit, annak következménye van. Ha nem tanul, akkor rossz jegyet kap. Fontos, hogy gyermeked megtapasztalja a kudarcot is, hiszen ez az csalódás motiválja majd legközelebb keményebb munkára. Ha mindig ott állsz, és közbelépsz, amikor hibázna, akkor nem fogja megérteni, hogy a saját életéért és eredményeiért ő a felelős. Ha pedig a jegyei nem érik el azt a minimális szintet, amit meghatároztál (például hogy négyesnél nem lehet rosszabb jegye), akkor gyermeked elveszítheti néhány, korábban megszerzett kiváltságát, például csökkentheted a tévére, számítógépre fordítható időt, vagy előírhatod, hogy a nappaliban kell tanulnia, amíg nem javít.

Összefoglalva, a leckék miatti veszekedéseknek legkönnyebben úgy vethetsz véget, ha hozzászoktatod gyermekedet az otthoni tanulás gondolatához. Ha elfogadta ezt, a csatát már félig meg is nyerted.

Ma a családi környezet szerepéről beszéltem. Következő cikkünkben olyan konkrét ötleteket kaphatsz, melyek segítségével gyermeked gyorsabban és hatékonyabban tanul otthon is. 


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

Így ismerheted fel a diszlexiát!
Bár azt hihetnénk, hogy az olvasási zavar hamar felismerhető, de ez nem mindig igaz. A legtöbb...

Milyen lenne diszlexiásnak lenni?
Képzeld csak el egy pillanatra, hogy nem tudsz úszni. Vagy talán tudsz úszni, de a tudásod csupán...

Amit tudnod kell magadról - Egy anya levele diszlexiás gyermekéhez
Szia Kicsim! Ma megint rosszkedvűen jöttél haza. Nem mondtál semmit, de tudom, valaki megint...

A sorrendiség képessége
- Vedd elő a tankönyvedet, és nyisd ki a 17. oldalon. Az itt található 3-as feladatot oldd meg a...

Lásd másképp a diszlexiát!
Egy rövid videó a diszlexiáról, mely segít megérteni, hogy miben mások a diszlexiások, milyen...

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Az ingyenes 4 napos időszak alatt nagyon megtetszett, ezért vásároltam meg. A lányom nem dyslexiás, de fejlődése szempontjából megfelelt és bevált!

Csóka Krisztina, Budapest

Érdekel >>>


Fanninak tetszik a program, ügyesen megtalálta az azonos szótagokat. A rövid-hosszú magánhangzókat még nem mindig megfelelően ejti ki, de biztos javulni fog. A memória játék jól megy neki, hamar megtalálja a párokat. Örülök, hogy megvettük neki!

Gergen Ágnes, Budapest

Érdekel >>>


Féltem megrendelni a Varázsbetűt, mert a gyerek nehezen szánja rá magát a tanulásra, de ezzela játékkal a gyakorlatok nagy részét szinte hibátlanul megoldja, így sikerélményei vannak. Szívesen játszik vele. A kedvence a memória játék, mert az a legnehezebb.

Jónás Dorka, Budapest

Érdekel >>>


Kislányom egy hete használja a programot. Nagyon tetszik neki, tanulmányi eredményeiben és önbizalmában is előrelépés tapasztalható.

Völgyesi Anita, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon jónak tartom. Hallássérült kislányommal használom, mind a matematika, mind a nyelvtani gyakorló részét.

Salamonné Árvai Gabriella, Budapest

Érdekel >>>


A Varázsbetű programtól kiválóbbal a diszlexia fejlesztéséhez eddigi munkám során még nem találkoztam. Saját gyermekem számára vásároltam meg, aki már "gyógyult" diszlexiás, és ezt felerészben ennek a programnak köszönhetjük.

Vargáné Horváth Izabella, Hatvan

Érdekel >>>


A programot rendkívül hasznosnak találom. Kislányom játszva, könnyedén jut szintről-szintre, észre sem veszi a feladatok nehézségét.

Pikó Andrea, Debrecen

Érdekel >>>


A kisfiamnak sajnos még nem megy rendesen a jobb-bal, ezek a játékok pedig ezt nagyon jól fejleszti. A jutalomjátékot imádja, ezért ha elsőre nehezebben is megy a feladat, akkor is eljut az utolsó csillagig, hogy játszhasson jutalmul! :)

Augusztin Anikó, Vecsés

Érdekel >>>


Köszönjük szépen ezt a lehetőséget, maximálisan meg vagyunk elégedve! Nagyon szeretjük, annyira belemerülünk, hogy a fejünk felett elrepül az idő, nagyon nehezen hagyjuk abba! Tényleg sokat segít, tudásban is, és ami fontos, önbizalom növelésben!!!!!

Ráti Anikó, Jászladány

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu