Az a pokoli házi feladat

Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?

Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes matekpélda megoldásáért, minden egyes versszak megtanulásáért?

Ma arról olvashatsz, hogy hogyan alakíthatsz ki otthon olyan környezetet, mely könnyebbé teszi gyermeked számára a tanulást.

Nem akarom!

Sok családban a szülők és gyerekek közötti veszekedések elsőszámú oka a házi feladat. A gyerekek otthoni tanulással szembeni ellenállása sokféleképp megnyilvánulhat, van, aki veszekszik, van aki sír, vagy hisztizik, de passzív ellenállással, könyv és füzet feletti álmodozással is találkozhatunk.  Van, aki ugyan hajlandó elkezdeni, de egy idő után felteszi a kezét, és kijelenti, hogy:

- Ez túl nehéz!

Vagy hogy:

- Unalmas!

Időnként súlyosabb mondatok is elhangzanak:

 - Miért kell nekem ezzel a baromsággal foglalkoznom?

Bár sokszor nem könnyű, mégis azt tanácsolom, hogy mindenáron kerüld el a lecke miatt folytatott hatalmi harcokat. A házi feladat fölött folytatott küzdelem mindkettőtök számára vesztes helyzet, melynek a vége csak idegesség, harag és kimerültség lehet, ráadásul így gyermeked garantáltan megutálja a tanulást és az iskolát – Te pedig pontosan ezt szeretnéd elkerülni.

Nehéz figyelni

Miért olyan nehéz otthon megoldani a házi feladatot?

Az egyik legfontosabb ok, hogy otthon nehéz koncentrálni. Az iskolában gyermeked egy osztályteremben ül, ahol (jó esetben) semmi sem tereli el a figyelmét. A tanulás napirend szerint zajlik, szervezetten és természetesen. Az iskolában mindenki ugyanazzal foglalkozik, aki elakad kérhet segítséget, vagy látja, hogy mások, hogy oldják meg a feladatot.

Azonban, amikor gyermeked hazaér, az agyában átbillen egy kapcsoló, és mostantól “szabadidő” üzemmódban működik tovább. Számára az otthon a kikapcsolódás helye, egy olyan meleg, biztonságos zug, ahol lehet pihenni, zenét hallgatni, ábrándozni, játszani, tévét nézni, számítógépezni, vagy épp jókat enni. Egyszerűen a fejében nem tudja összeegyeztetni az otthon és a tanulás fogalmát. 

Szerencsére léteznek olyan hatásos módszerek, amelyek segítségével véget vethetsz a lecke miatti veszekedésnek.

Kezd korán

A tanulás – ugyanúgy, mint a házimunka – része az otthoni életnek. Minél hamarabb hozzászoktatod gyermekedet ehhez a gondolathoz, annál könnyebben épül be napirendjébe a leckeírás. Éppen ezért már első osztálytól ki kell alakítanod a leckeírás rendszerét.

Akkor sem reménytelen a helyzet, ha gyermeked már iskolás, viszont akkor eleinte több munkád lesz.

Nem csak szabadidő

Az otthoni tanulás kulcsa a rendszeresség. Gyerekeidnek tudniuk kell, hogy egy családban mindenkinek megvan a meghatározott feladata és mindennek megvan a maga ideje. Tudjuk, mikor vacsorázunk, mikor tanulunk, hogy mikor lehet játszani és mikor kell fürdeni és fogat mosni. Éppen ezért az első és legfontosabb lépés, hogy a tanulást illesszétek be a napirendetekbe. Én azt javaslom, hogy ezt a napirendet írjátok is le, és tegyétek ki központi, jól látható helyre, például a hűtő ajtajára, hiszen ezzel már megelőzhettek egy csomó nézeteltérést. Az egyes napirendi pontokhoz szabályokat is készíthettek. Például a tanulás ideje alatt senki sem nézhet tévét, nem számítógépezhet, hogy semmi se terelje el a figyelmet. De én azt javaslom, hogy lépjetek még ezen is túl, és a tanulásra kijelölt időszakot akkor is tartsátok meg “csendespihenőnek”, ha épp senkinek sincs tanulnivalója. Ilyenkor nem lehet internetezni, tévézni, telefonozni. Elő lehet venni egy könyvet, egy újságot, és olvasni a szobában, de nincs elektronika. Az üzenet az, hogy ha már ilyenkor amúgy sem csinálhatsz mást, akkor akár meg is csinálhatnád a leckéd.

Ne harcolj!

Tisztázd gyermekeddel, hogy a lecke az első, addig nincs játék, nincs szabadidő, amíg ezzel nem végzett. Ne vitatkozz, ne veszekedj, csak tartsd magad a szabályhoz: minél hamarabb befejezed, annál hamarabb játszhatsz. Fontos, hogy ez nem büntetés, ne is eképp mondd, hanem inkább segítő szándékkal, hiszen Te is azt szeretnéd, ha gyermeked minél hamarabb játszhatna. És még egyszer: Ne hagyd magad bevonni a veszekedésbe. Hivatkozz a napirendre és a szabályokra, és maradj nyugodt. Ha a napirendetek megszilárdult, akkor megritkulnak a veszekedések is.

Mi a lecke?

Ahogy gyermeked idősebb lesz, úgy lesz egyre több a házi feladat. Fontos, hogy Te is tisztában legyél vele, hogy gyermekednek mi leckéje, különben jó esély van rá, hogy a tanulnivaló egy részének nyoma vész. Az információ megszerzésében sokat segít a többi szülővel való jó kapcsolat, de a legfontosabb természetesen a tanárokkal való rendszeres kommunikáció. Ő nem csak a konkrét házi feladatról számolhat be, hanem gyermeked iskolai teljesítményéről, viselkedéséről, a közösségben betöltött szerepéről is, ráadásul segíthet a hosszabb távú tervezében is, például előre jelezheti egy-egy dolgozat várható időpontját.

Ettől még természetesen továbbra is gyermeked felelőssége, hogy tisztában legyen a házi feladattal és a tanulnivalóval. Azonban Neked ellenőrizned, és szükség esetén segítened kell őt, hiszen bármikor előfordulhat egy kis figyelmetlenség, és felnőttként Te nyilván jobban átlátod a részleteket, mint gyermeked.

Fizesd meg!

Ez talán így elsőre meglepő lehet, de kicsit vonatkoztass el pénztől. Gyermekedet olyan valutában kell fizetned, amire valóban vágyik. Valószínűleg nem lesz nagy sikered, ha a jó teljesítményért néhány szelet sárgarépát ajánlasz fel, de negyedóra plusz játékidő lefekvés előtt, vagy nagyobb gyerekek esetében fél óra haladék a szombat esti buli végéhez már vonzó lehet. Csak arra figyelj, hogy ez tényleg jutalom legyen, azaz csak akkor add, ha azt gyermeked megérdemli.

Jutalmak és következmények

Minden szülőnek rendelkeznie kellene egy listával, mely személyre szabott jutalmakat és következményeket tartalmaz. A jutalmak között olyan dolgok lehetnek, mint például egy  hétvégi focimeccs, mozi, barátokkal töltött idő, társasjátékozás, számítógépezés, kirándulás, vagy éppen bizonyos tévéműsorok. Ha gyermeked egész héten időben végzett a tanulással, akkor hétvégén választhat valamit a listáról.

Hagyd hibázni!

Ugyanakkor szülőként az is a feladatunk, hogy felkészítsük gyermekünket az életre, ezért szembesítenünk kell azzal, hogy ha nem csinál meg valamit, annak következménye van. Ha nem tanul, akkor rossz jegyet kap. Fontos, hogy gyermeked megtapasztalja a kudarcot is, hiszen ez az csalódás motiválja majd legközelebb keményebb munkára. Ha mindig ott állsz, és közbelépsz, amikor hibázna, akkor nem fogja megérteni, hogy a saját életéért és eredményeiért ő a felelős. Ha pedig a jegyei nem érik el azt a minimális szintet, amit meghatároztál (például hogy négyesnél nem lehet rosszabb jegye), akkor gyermeked elveszítheti néhány, korábban megszerzett kiváltságát, például csökkentheted a tévére, számítógépre fordítható időt, vagy előírhatod, hogy a nappaliban kell tanulnia, amíg nem javít.

Összefoglalva, a leckék miatti veszekedéseknek legkönnyebben úgy vethetsz véget, ha hozzászoktatod gyermekedet az otthoni tanulás gondolatához. Ha elfogadta ezt, a csatát már félig meg is nyerted.

Ma a családi környezet szerepéről beszéltem. Következő cikkünkben olyan konkrét ötleteket kaphatsz, melyek segítségével gyermeked gyorsabban és hatékonyabban tanul otthon is. 


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

December van. Hideg és sötét.
December van. Hideg és sötét. Az utca csepeg a ködtől, a levegő ázott füsttől bűzlik, a fagy...

Ajándékdobozok saját kézzel
Hamarosan itt a karácsony. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan készíthettek gyermekeddel saját kézzel...

Életmentő ötletek a karácsonyi veszekedések megelőzésére
A karácsony az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka az évnek. Szülőként...

A legnagyobb ajándék
Ilyenkor decemberben az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit ajándékozzunk karácsonyra. Persze az sem...

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Nagyon szuper! A kisfiam imádja, és észre sem veszi "játék" közben, hogy olvasni kell és gyakorol! :) Köszönöm!

Szőke Józsefné Rostás Katalin, Nyíregyháza

Érdekel >>>


A kislányom 10 perc játék után kérte, hogy vegyük meg, annyira élvezte a kis sikereit. Bevallom, volt olyan feladat, ami engem is elgondolkodtatott, így mindketten jónak és hasznosnak találjuk ezt a játékos tanulást. Hálás köszönet érte!

Bozi Józsefné, Sárvár

Érdekel >>>


A játékok és fejlesztő ötletek egyszerűek és zseniálisak. Unalmas óráinkban előszeretettel használgatjuk őket. Pedagógusként az iskolában is hasznát veszem majd.

Kovácsné Harangi Szilvia, Debrecen

Érdekel >>>


Gyakorlatilag az egész család élvezi, különösen 7 éves, most elsős kisfiamnak van sikerélménye vele. Nagyon kedves és sokat dob a programon az a sokféle dicséret és biztatás, ami az egyes feladatok sikeres teljesítése után hangzik el.

Vrastyák Mónika, Eger

Érdekel >>>


Nagyon hasznos ajándék az alsó tagozatos gyerekeknek! Pedagógusként és szülőként kiváló fejlesztő programnak tartom! Bárcsak minden iskolába eljuthatna legalább egy példány! A gyerekeim naponta játszanak vele és rendkívül élvezik megdönteni saját és testvérük rekordját! A gyerekeim 1. és 2. osztályosak és napi 1 másfél órát képesek vele tölteni!

Csernely Csabáné, Kazincbarcika

Érdekel >>>


Nagyon jó program, mert a gyerek játszva tanul! Szívesebben tanulnak a mai gyerekek számítógépen, emiatt is könnyebben rávehetőek a tanulásra.

Magyar-Almási Ildikó, Nyírábrány

Érdekel >>>


Öt vagy hat éve vettem a Varázsbetűt a nagyobbik fiamnak, Sokat használta, látszott is az eredménye. Most fedeztük újra fel, ahogy az új gépre is feltettem és most a kicsik vesznek össze a gépen, hogy melyikük játsszon.

Hajdú Zsuzsa, Sátoraljaújhely

Érdekel >>>


Iskolánkban több mint 6 éve használom a programot, a diszlexiás diákok reedukációja, fejlesztése során. Kiváló szakmai segítségnek tartom, és szinte minden órán használom. Köszönettel és üdvözlettel: Bagoly Lászlóné szakvizsgázott fejlesztőpedagógus

Nyáry Pál Általános Iskola és AMI, Nyáregyháza

Érdekel >>>


Fejlesztő pedagógusként 20 éve használom a Varázsbetű különböző verzióit. Nagyon hasznosnak találom ma is, jobb anyagot összegyűjtve ma sem találok. A Varázsbetű rengeteg munkát spórol meg nekem, nélküle magamnak kellene hasonló feladatokat kitalálnom a gyerekek fejlesztéséhez.

Kozma Márta, Budapest

Érdekel >>>


Bekapcsoltuk a Varázsbetűt és kipróbáltuk az összes játékot! A gyermekeimnek nagyon tetszik, 5 és 8 évesek, persze mindenkinek a saját korcsoportjához igazítva! Lekötötte azonnal a figyelmüket. Plusz a férjemnek és nekem is egy kis kikapcsolódás:)))! Köszönjük!

Várdainé Stefán Edit, Siklós

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Csodatévő három nap - Gyere velünk táborozni!
Amikor 2005-ben az első téli Kalandtábor szervezésébe belefogtunk, a legtöbben biztosra vették, hogy...

Játékok a ritmusérzék fejlesztéséhez
Írtam már Neked arról, hogy mennyire fontos a jó ritmusérzék gyermeked olvasási képességének...

Mi a közös az IKEÁ-ban és a magyar iskolarendszerben?
Új szekrényt vettünk a lányomnak, és amíg összeraktam, rájöttem, hogy rengeteg hasonlóság van az...

Miért nem beszél rendesen?
A beszéd esetében a normális fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is...

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu