Ne ítélkezz!

Valamelyik nap az egyik anyuka azt mondja nekem: “Minden, amit a ‘de’ előtt mondanak, hazugság. A valódi vélemény a ‘de’ után következik.”

A tanulási problémával küzdő gyerekek szüleinek életét gyakran keserítik meg a kéretlen véleményformálók, akik hivatottnak és alkalmasnak érzik magukat, hogy megmondják, hogy mit, és hogyan kellene tenned gyermeked “megnevelése” érdekében. Ők használják ezt a bizonyos ‘de’ szócskát, mellyel csak saját durvaságukat próbálják leplezni.

‘Jó szülő vagy, de …”

A legrosszabb, hogy ezek a “jószándékú segítők” gyakran azt sem tudják, miről beszélnek. Nem tudják, mi az a diszlexia vagy a diszkalkulia, hiperaktivitásról is csak a tévéből hallottak, soha nem volt olyan gyerekük, aki ezekkel a problémákkal küzdött volna. Csak ítélkeznek, mert ítélkezni jó, akkor úgy érezhetik, hogy ők többek, jobbak nálunk. Csak ítélkeznek, pedig nekünk nem lenne másra szükségünk, mint egy kis megértésre és bíztatásra.

És őszintén, ez maga a pokol.

Ma néhány olyan ötletet olvashatsz, mely segíthet megküzdeni rosszul tájékozott mindentudókkal, a “Ha az én gyerekem volna…” fajtákkal, akik igazán szeretik a ‘de’ szót.

1. Hasonlítsd a tanulási problémákat a testi fogyatékossághoz!

Biztos vagyok benne, hogy most kivert a víz, és azt hiszed, nem vagyok normális. De gondolj csak bele: Hányszor mondták már Neked, hogy a gyermeked csak lusta? Ugyanakkor melyik barát, pedagógus, köztisztviselő vagy igazgató merné azt mondani egy kerekes székes gyereknek, hogy ha egy kicsit igyekezne, akkor felkelne a székből, és felszaladna a lépcsőn, hogy ne kelljen rámpát építeni. Pedig a két dolog valahol ugyanaz: egyikük sem jókedvéből, vagy épp a trehánysága miatt nem tudja megtenni, ami a többiek számára természetes, ugyanakkor egy kis segítséggel mindketten képesek kihozni magukból a maximumot.

2. Vess véget a beszélgetésnek!

Ne hagyd, hogy szidjanak, vagy hogy kéretlenül jó tanácsokkal lássanak el. Tudasd a másikkal, hogy nincs szükséged az véleményére, mert az nincs hasznodra, és hogy ő nem tudja, hogy milyen a Te helyzetedben lenni. Attól függően irányítsd a beszélgetést, hogy kivel beszélsz: ha egy pedagógussal, orvossal, vagy hivatalnokkal beszélsz, akkor tereld a szót a véleményekről a teendők felé: mit és hogyan kell csinálni ahhoz, hogy gyermeked tanulási képességei fejlődjenek. Ha a beszélgetőtársad egy szomszéd, egy ismerős, vagy egy rokon, akkor egyszerűen hagyd abba a beszélgetést, és menj el, vagy kezdj másról beszélni. Előbb-utóbb érteni fognak belőle.

3. Maradj nyugodt!

Nem kell védekezned! Gyermeked küszködik, vele együtt Te is küszködsz, és senki más nem tudja megítélni, hogy min mentek keresztül! Nem kell senkinek bizonyítanod! Nem kell megvédened magad. Emlékszel, mit mondott a Hamletben a királyné: “A hölgy mintha nagyon is fogadkoznék.” ? Ha nagyon bizonygatod a saját igazad, akkor félő, hogy bűnösnek fogsz tűnni, annak ellenére, hogy ártatlan vagy.  Hiszen ártatlan vagy: nem te idézted elő gyermeked tanulási problémáit, azok egyszerűen csak vannak. Te pedig próbálsz segíteni, amennyire az az erődből telik, sőt gyakran azon is túl.

4. Légy informált!

Ahhoz, hogy az igazságtalan véleményeket el tudd hárítani, vagy akár csak hogy képes legyél vele nem törődni, tisztában kell lenned gyermeked problémáival. Akár diszlexiával, diszkalkuliával, akár hiperaktivitással vagy autizmussal küszködtök, utána kell járnod, hogy mi okozza a problémát, milyen következményei vannak rövid és hosszú távon, és természetesen annak is, hogy hogyan lehet segíteni. Kutass és olvass – szerencsére ez ma egyre könnyebb. Ráadásul ez a tudás akkor is hasznodra lesz, amikor gyermeked tanáraival vagy a fejlesztésért felelős szakemberekkel beszélsz.

5. Lazíts!

Sokan aggódnak érte, hogy elég jó szülők-e. Én a magam részéről (Bruno Bettelheim nyomán) azt vallom (és Neked is ezt javaslom), hogy nem kell tökéletes szülőnek lenni ahhoz, hogy gyermekedet felneveld. Elég, ha szereted őt, és próbálkozol segíteni neki. Biztos, hogy fogsz hibázni, de ha a gyermeked iránti szeretet irányít, akkor az esetek túlnyomó többségében helyesen cselekszel, és ez elegendő ahhoz, hogy gyermekedet jól neveld.

Gyakran éppen mi vagyunk saját magunk legkegyetlenebb bírái, és magunkat vádoljuk, hogy nem tettünk eleget. Jusson eszedbe: nem vagy mindenható, és nem Te felelsz minden problémáért. Éppen ezért ne ostorozd önmagad – és erre figyelmeztesd magad újra és újra!

6. Keresd a hozzád hasonlókat!

Könnyű elfelejteni, de rengeteg hozzád hasonló szülő van, akik szintén csodálatos, ugyanakkor komplikált gyerekeket nevelnek, ahogy Te is. Ők tudják, hogy mivel kell szembenézned, milyen terheid és problémáid vannak, és hogy milyen nehéz ezeket kezelni. Ők nem fognak ítélkezni fölötted, és ha tanácsot adnak, azt valóban segítő módon, saját tapasztalataikból kiindulva teszik. Teremts kapcsolatot azokkal, akik megértenek, a többiekkel pedig ne foglalkozz!

Ne engedj!

Mindig lesznek emberek, akik úgy gondolják, hogy joguk van beleszólni az életetekbe, és ítélkezni felettetek. Ne hagyd magad!

Nem vagy Superman, nincs szupererőd, nem tudod a sarkaiból kifordítani a világot. A legtöbb, amit tehetsz, hogy minden nap megpróbálod a legjobbat adni. Tehát emeld fel a fejed, és ne hagyd, hogy bárki is elbizonytalanítson! A helyzetet Te ismered, tehát Te tudod, mi a legjobb gyermekednek. És ehhez nyugodtan ragaszkodhatsz.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

Legfrissebb bejegyzések

Így ismerheted fel a diszlexiát!
Bár azt hihetnénk, hogy az olvasási zavar hamar felismerhető, de ez nem mindig igaz. A legtöbb...

Milyen lenne diszlexiásnak lenni?
Képzeld csak el egy pillanatra, hogy nem tudsz úszni. Vagy talán tudsz úszni, de a tudásod csupán...

Amit tudnod kell magadról - Egy anya levele diszlexiás gyermekéhez
Szia Kicsim! Ma megint rosszkedvűen jöttél haza. Nem mondtál semmit, de tudom, valaki megint...

A sorrendiség képessége
- Vedd elő a tankönyvedet, és nyisd ki a 17. oldalon. Az itt található 3-as feladatot oldd meg a...

Lásd másképp a diszlexiát!
Egy rövid videó a diszlexiáról, mely segít megérteni, hogy miben mások a diszlexiások, milyen...

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

Gyermekem szívesen gyakorol a feladatokkal, sikerélménye van. Idén magabiztosabban kezdte az iskolát, mint tavaly.

Cseresznyés Istvánné, Acsalag

Érdekel >>>


A lányomnak nagyon tetszik, és ez már jó pont. Bár van olyan játék, amit még nem tud használni, lévén, hogy csak pár betűt ismer, ám ez is ösztönzőleg hat rá.

Miklós Lászlóné, Várpalota

Érdekel >>>


Gyermekeim nem diszlexiások, mégis megvásároltam a Varázsbetű programcsaládot. Ezek a feladatok nagyon hasznosak (nem úgy, mint egy lövöldözős játék), a gép előtt ülve játéknak tűnnek, és mégis fejleszti a szókincset, a helyesírást, stb. A sokfajta feladat miatt pedig nem válik unalmassá.

Szemenyei Gyöngyi, Orosháza

Érdekel >>>


Nagyon jó,mert nemcsak tanul vele a gyerek, hanem játszik közben. Így nem valami idióta játékot nézeget az interneten. Szinte észre sem veszi, hogy ez egy komoly feladat, teljesen játéknak fogja fel. Hasznos!

Gyenisné Dezső Viktória, Soponya

Érdekel >>>


BTM-es gyermekek fejlesztő terápiája során remekül használható játéksor. Mindig felvillanyozódnak a tanulók, ha a Varázsbetűs CD-t meglátják a kezemben.

Hubayné Ágoston Mária fejlesztő pedagógus, Pollack Mihály Általános Iskola,Kazincbarcika

Érdekel >>>


A programról csupa jót mondhatok, nagyban segít! A legékesebb bizonyíték, hogy lassan egy évtizede tudom használni.

Kovács Andrásné, Maglód

Érdekel >>>


Nagyon jó program, mert a gyerek játszva tanul! Szívesebben tanulnak a mai gyerekek számítógépen, emiatt is könnyebben rávehetőek a tanulásra.

Magyar-Almási Ildikó, Nyírábrány

Érdekel >>>


Már mostanáig is sokat tanultunk vele. Érezhető az előrelépés, elégedettek vagyunk a Varázsbetűvel.

Biró Ágnes, Gödöllő

Érdekel >>>


Nagyon jó program! A gyerekek is nagyon élvezik a játékot, és sokat segít nekem is, hogy javíthatom gyermekem fejlődését!

Kondorné Zalka Éva, Mosonmagyaróvár

Érdekel >>>


Őszintén megmondom, hogy eleinte idegenkedve fogadtam a Varázsbetűt, de a gyerekeimnek ez az egyik kedvence!!!

Jákob Zoltánné, Sárbogárd

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....

Ez nem lustaság!
Előfordult már veled, hogy úgy érezted, gyermeked több erőt fektet a tanulás elkerülésébe, mint...

7 ötlet a békés karácsonyért
A karácsony az év legszebb, ugyanakkor talán legnehezebb időszaka is. Szeretnénk szép ünnepet,...

Saját kézzel - Ajándékötlet karácsonyra
Tangram. Egy egyszerű és izgalmas logikai játék, mely gyerek és felnőtt agyát egyaránt megmozgatja....

Hogyan válassz ajándékot?
Valószínűleg Te is eltöprengtél már rajta, hogy mi a jó ajándék, mit érdemes keresni és megvenni....

December van. Hideg és sötét.
December van. Hideg és sötét. Az utca csepeg a ködtől, a levegő ázott füsttől bűzlik, a fagy...

Ajándékdobozok saját kézzel
Hamarosan itt a karácsony. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan készíthettek gyermekeddel saját kézzel...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu