Miért nem beszél rendesen?

A legtöbb szülőt időnként elfogja az aggodalom gyermeke fejlődése miatt. Izgatottan figyeljük gyermekünk étkezését, súlyát, alvását, mozgását, járását, beszédét. Nyugtalankodunk, mert a szomszéd Erzsike kisfia, aki csak két héttel idősebb, mint a saját gyermekünk, már egy hónapja mászik, a miénk pedig még csak a kúszásnál tart. A másfél éves Marcika már egyszerű mondatokat mond, közben Julika, aki két éves, még alig beszél. Önkéntelenül is összehasonlítjuk a gyerekeket, és ha azt vesszük észre, hogy a mi gyermekünk lemaradt, akkor rohanunk a gyerekorvoshoz, a védőnőhöz vagy más szakemberhez, kérdezünk, és reménykedünk.

Széles tartomány

A beszéd esetében a "normális" fejlődés meglehetősen széles tartományban mozog, és általában azok is hamar felzárkóznak a többiekhez, akik később kezdtek szavakat vagy mondatokat mondani. De előfordulnak olyan esetek, amikor nem egyszerűen kései fejlődésről van szó, hanem komolyabb probléma, akadályozott beszédfejlődés, vagy diszfázia rejtőzik a tünetek hátterében.

Fejleszteni kell

A diszfáziát nem mindig egyszerű megkülönböztetni a megkésett beszédfejlődéstől.

A megkésett beszédfejlődés esetén a gyermek késve ugyan, de végigmegy a beszédfejlődés teljes folyamatán, és a az iskola kezdetére általában rendeződik a probléma.

Azonban a diszfázia esetében a beszéd fejlődése célzott fejlesztés nélkül megakad. A problémát okozhatja a beszédértés zavara, amikor a gyermek számára a hallott szöveg megértése okoz nehézséget, de állhatnak a háttérben a beszéd kivitelezésével kapcsolatos gondok, beszédhibák is.

A diszfáziás gyerek beszéde gyakran még három éves korban sem indul meg. Szókincse szűk, próbálja elkerülni a beszédet, inkább csak gesztusokat használ, és ha muszáj megszólalni, akkor is csak tőmondatokban beszél, a nyelvtani szabályokat rosszul alkalmazza, gyakran roncsolja a szavakat, beszéde hibás.

Hallom, de nem értem

A diszfáziás gyerek számára gyakran okoz nehézséget a beszéd megértése, és mivel beszédképességük korlátozott, ezért nehezen fejezik ki érzéseiket és gondolataikat, általában két-három éves lemaradásban vannak kortársaikhoz képest. A tünetek iskolás korban is megmaradnak, ennek következtében a diszfáziásoknak tanulási problémákkal (diszlexiával, diszgráfiával, nyelvtanulási nehézségekkel, diszkalkuliával) is meg kell küzdeniük.

Nem lusták!

Mivel a diszfáziás gyerekek számára nehezebb a beszéd megértése, ezért természetesen nem, vagy csak lassabban követik szüleik vagy tanáraik utasításait. Ennek ellenére lassúságuk fő oka nem a figyelmetlenség, a lustaság, vagy szándékos engedetlenség, hanem a kommunikációs zavar.

Hasonlóan az egyéb tanulási zavarokhoz, a diszfázia sem a rossz nevelés, elhanyagolás vagy a szülői felelőtlenség következménye. A diszfázia kialakulásáért elsősorban genetikai okok vagy a születés környékén szerzett sérülések a felelősek.

Fejlesztheted!

Szülőként fontos tudnod hogy a diszfázia tünetei és következményei csökkenthetőek. A legfontosabb természetesen a célzott szakmai fejlesztés. Szerencsére Magyarországon a legtöbb gyerek már az óvodában átesik a logopédiai vizsgálaton, így még az iskolát megelőzően megkezdődhet a fejlesztés. Ennek ellenére, ha úgy gondolod, hogy gyermekeden a beszédelmaradás tüneteit észleled, fordulj logopédushoz, aki szükség esetén terápiát javasol a nyelvi képességek fejlesztése és a hosszú távú kockázatok csökkentése érdekében.

Te is segíthetsz!

Ugyanakkor szülőként a Te szereped is jelentős: teremts olyan helyzeteket, ahol gyermeked kedvet kaphat a beszédhez, és egyre több szóval ismerkedhet meg. Játsszatok sokat, és minden cselekvést kísérj tudatosan beszéddel. Mesélj neki sokat, és beszélgessetek az olvasott meséről közvetlenül a meseolvasás után, és később, például másnap séta közben. Kérdezd a szereplőkről, az eseményekről, a helyszínekről, és kérdezd meg a véleményét is, például hogy ő mit tett volna a főhős helyében.

Nagyon jó hatása van a ritmusos mondókáknak és énekeknek, ezeket egyszerű ritmushangszerekkel, csörgővel, dobbal, triangulummal is kísérhetitek, ez segít fenntartani a játékosságot.

Gyerünk a játszótér!

A beszédfejlődési zavarok gyakran társulnak általános ügyetlenséggel. A beszéd nagyon aprólékos, finoman összehangolt mozgások sorozata, éppen ezért nagyon hasznos a mozgásfejlesztés is. Járjatok sokat játszótérre, engedd gyermeked a földön kúszni-mászni, szaladgálni, labdázni, otthon pedig játsszatok a kézügyességet fejlesztő játékokat, fűzzetek gyöngyöt, gyurmázzatok, rajzoljatok, vágjatok, ragasszatok, kézműveskedjetek.

Kapcsold ki!

Manapság egyre gyakoribb, hogy a lakásban háttérzajként folyamatosan szól a rádió, vagy megy a tévé. Ez a diszfáziások számára megnehezíti a beszédhangok kiszűrését, ezért lehetőleg beszélgetés, meseolvasás, tanulás közben kapcsoljátok ki a "zajgépeket", hogy ne terelje el gyermeked figyelmét. A televízióban az is nehezíti a megértést illetve a tapasztalatszerzést, hogy a szinkronizálás miatt a szereplők szájmozgása és a megszólaló hang nem felel meg egymásnak.

Az életkor előrehaladásával a gyerekeknek egyre fejlettebb, kifinomultabb nyelvi eszközökre van szükségük. A beszédfejlődési zavarral küzdő gyerekek esetében különösen megterhelő lehet a tinédzserkor kezdete, a felső tagozatba lépés, illetve a középiskola megkezdésének időszaka, hiszen a diszfáziások jóval sérülékenyebbek, és gyakrabban mutatják a depresszió tüneteit.

Rajtad múlik

Természetesen nem kell azonnal orvoshoz rohanni, ha egy másfél éves gyerek még nem használ legalább száz szót. Ugyanakkor mégis figyelnünk kell, hiszen nagyon sokat segíthetünk gyermekünknek, ha hamar észrevesszük a figyelmeztető tüneteket, és gyermekünk időben megkapja a jó kommunikációs képesség kialakításához szükséges kezelést.

Ezt akarjuk mindannyian: jobban megérteni másokat, és hogy minket is jobban megértsenek.


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Olvass úgy, mint egy diszlexiás
Egy diszlexiás barátom elmesélte nekem, hogy mit jelent számára az olvasás. Bár tud olvasni, de ez...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

Mitől más a diszlexiás gyerek?
A diszlexiás gyerekek nem attól mások, hogy olvasási képességük gyengébb. Egyszerűen másképp...

Legfrissebb bejegyzések

December van. Hideg és sötét.
December van. Hideg és sötét. Az utca csepeg a ködtől, a levegő ázott füsttől bűzlik, a fagy...

Ajándékdobozok saját kézzel
Hamarosan itt a karácsony. Ma arról olvashatsz, hogy hogyan készíthettek gyermekeddel saját kézzel...

Életmentő ötletek a karácsonyi veszekedések megelőzésére
A karácsony az egyik legszebb, ugyanakkor az egyik legnehezebb időszaka az évnek. Szülőként...

A legnagyobb ajándék
Ilyenkor decemberben az egyik legfontosabb kérdés, hogy mit ajándékozzunk karácsonyra. Persze az sem...

Hogyan lehet gyorsabb a leckeírás?
Az otthoni tanulás sok szülő rémálma, mindennapi küzdelem, állandó harc a gyerekkel. Ma olyan...

Az a pokoli házi feladat
Nálatok is áll a bál, ha leckét kell írni?  Neked is könyörögnöd kell gyermekednek minden egyes...

A felnőttkori agysérülések következményei
A beszéd sajnos akkor is károsodhat, amikor már jól elsajátítottuk. Egy hirtelen baleset,...

Ubukubu zűrkalandjai - Mesekönyv az olvasási képességek fejlesztésére
Az Ubukubu zűrkalandjai című könyv szórakoztató mese, és egyben kiváló eszköz gyermeked olvasási...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

Anyu - Apu tanfolyam :)

Nevelés közben annyi minden adódik, amit olyan jó lenne elsőre jól csinálni...! Az első gyerekkel végigretteg az ember mindent, a másodikkal meg valahogy fele annyi a fennakadás... A tudás és a rutin előre is megszerezhető! Olvasd el hogyan!

Tovább...


Vevőink írták

Szuper a program, imádják a gyerekek! Sokkal hatékonyabb a gyakorlás, mint bármi eddig használt módszerrel.

Fülöp Krisztina

Érdekel >>>


Nekem nagyon tetszik a programok sokfélesége,a változtatható nehézségi szintek, az egyes feladatok célratörősége,és az hogy rendkívül változatos gyakorlást tesznek lehetővé. Remek gyakorlási, fejlesztési lehetőség nemcsak diszlexiás gyermekek számára!

dr Vargáné Labancz Ildikó, Fegyvernek

Érdekel >>>


Nagyon sokrétű. Változatos és hasznos feladatokkal találkozhattunk a program tesztelése során. Külön örültem a beállítási lehetőségeknek, mivel két különböző korú és képességű gyermekem van, akik élvezettel használták a programot.

Nagy Beáta, Gyula

Érdekel >>>


Rendkívül kreatív és hasznos feladatokat tartalmaz a program. Az interaktivitás megvalósítására sem lehet panasz, jól van kitalálva a jelzés-visszajelzés rendszere. Igazán hasznos!

Kokas Csilla, Hajdúszoboszló

Érdekel >>>


A Varázsbetű programcsalád nagyon sokat segít az iskolai fejlesztő munkában. SNI-és és BTM-es tanulóink egyaránt használják. A program lehetővé teszi az önellenőrzést, ez segíti az óraszervezést és a differenciált, egyénre szabott fejlesztést.

Frühwirth Ildikó, Kölcsey Ferenc Általános Iskola, Győr

Érdekel >>>


Nagyon sokszínűvé, és a gyerekek számára is élvezetessé teszi nemcsak a fejlesztő, hanem a tanítási órákat is.

Bethlen Gábor Református Általános Iskola, Törökszentmiklós

Érdekel >>>


A gyermekek egyszerűen imádják. Használata során játszva olvassák össze a korábban nehézséget okozó betűket.

Sümegi Imre, Aszófő

Érdekel >>>


Két napja érkezett meg a szoftver, de a kislányom (7 éves, másodikos) máris imádja. Naponta legalább egy órát játszik vele, alig lehet elvenni tőle.:) Reméljük, az eredményein is meg fog látszódni a lelkes használat.

Pálinkó Erika, Szeged

Érdekel >>>


A kislányom nagyon élvezi a programokat, sokszor együtt is játszunk vele és versenyzünk. Sok-sok köszönet ezért az okos játékért.

Balog Gyöngyi, Budapest

Érdekel >>>


A játék nagyon jó. Úgy veszem észre, hogy segíti gyermekem fejlődését.

Rontó Krisztina, Székesfehérvár

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

A ritmus varázslata
Vajon milyen hatással van a ritmusérzék gyermeked olvasási képességére? Ma a ritmus tanulásban...

Diszgráfia - A tanulási zavar, amiről tudnod kell
Gyermeked füzete hemzseg a helyesírási hibáktól, gyakran még olyan egyszerű szavakat is elront, mint...

Vigyázat! Áltudomány!
Az utóbbi hetekben az egész világon, elterjedt a hír, hogy egy francia tudóscsoport megtalálta a...

Az idő és a matematika
Gondolkodtál már azon, hogy gyermekednek mit is jelent az idő? Egy gyermeknek nem egyszerű...

Tükörírás: áldás vagy átok?
Időnként előfordul, hogy egy nagycsoportos, kisiskolás gyermek szülei ijedten veszik észre:...

Az egyensúly zavara és fejlesztése
A gyerekeknél az olvasás megtanulásában nagy szerepe van a mozgásnak is. Éppen úgy fontosak a...

Így nevelj magabiztos gyereket - 6 ötlet
Szülőként valamennyien szeretnénk, hogy gyermekünk magabiztos felnőtté váljon, de ezt nem lehet...

Bezzeg az én időmben!
Nemrég tanúja voltam, amikor nagymamák felidézték iskolai emlékeiket. Megkérdeztem hát, hogy...

Vaklárma - Két vidám játék otthonra
Mára két kitűnő játékkal készültem, melyekkel gyermeked képességeit fejlesztheted. Ráadásul...

Önutálat - Hogy segíthetsz?
Szülőként nagyon rossz hallani, ahogy gyermekünk önmagát szidja, bántja és szapulja, látni, hogy...


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu