Hogy mondjam el neki?

Diszlexiás gyereket nevelni nem könnyű. Szülőként pontosan tudjuk, hogy gyermekünk okos, sőt bizonyos területeken kifejezetten tehetséges, éppen ezért nagyon rossz érzés, amikor valaki arról beszél, hogy nem képes teljesíteni az iskolai elvárásokat, nem tudja elérni azt, ami másoknak könnyedén sikerül. Küzdünk, harcolunk érte, és állandóan azt lessük, hogy hogyan tehetjük könnyebbé számára az olvasást, gyorsabbá a tanulást és elviselhetőbbé az iskolát. Ennek ellenére gyermekünknek egy idő után feltűnik, hogy valami nincsen rendben, és ekkor felteszi magának a kérdést:

- Mi a baj velem? Miért olvasok sokkal rosszabbul, mint az osztálytársaim? Miért kell nekem sokkal többet tanulnom, mint a többieknek? Én butább vagyok, mint ők?

Keresik a választ

A legtöbb gyerek nem tudja ezt a kérdést saját maga megválaszolni. Általában megpróbálják kitalálni, hogy mit gondolnak róluk mások: a szüleik, a tanáraik és az osztálytársaik. A válasznak pedig alapvető hatása van gyermeked életére: megváltoztathatja az iskolához való viszonyát, az önmagáról alkotott képét, és megerősítheti vagy éppen lerombolhatja az önbizalmát.

Legtöbbször persze ezt a kérdést nem mondják ki hangosan, hanem mások viselkedéséből, reakcióiból próbálnak következtetéseket levonni. Sajnos gyakran csak a rosszat látják maguk körül – a szülő aggodalmát, a tanárok türelmetlenségét és a gyerekek gúnyolódását. És ennek pusztító hatása van.

Nem ideális

Egy ideális világban a diszlexiás gyereket olyan emberek vennék körül, akik tisztában lennének az olvasási problémák valódi természetével, akik megértőek és segítőkészek lennének, akik támogatnák őket, és dicsérnék a sikereikért, elismernék az erőfeszítéseiket. Sajnos azonban a gyerekeink nem ilyen világban élnek.

A legtöbb diszlexiás gyereknek nem az fáj, hogy ő rosszabbul olvas, lassabban tanul, vagy hogy több hibával ír, mint a többiek. Az igazi szenvedést az okozza, amit a tüneteikből és környezetük reakcióiból leszűrnek maguknak. Hogy mit gondolnak saját magukról.

Nem fogyatékos. Csak más.

Ezt tapasztaljuk újra és újra, ha felnőtt diszlexiásokkal beszélgetünk: azok tudnak sikeressé válni, akik a diszlexiát nem agyi elváltozásnak vagy fogyatékosságnak látják, hanem a normális képességek olyan változatának, ahol az erősségek és gyengeségek eltérő elrendeződésben jelentkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy a problémáikat ne végletes, egész személyiségüket meghatározó jellemzőként lássák, hanem pusztán egyszerű tulajdonságként, ami olyan, mint a szemünk vagy a hajunk színe.

Erre tökéletes példa Gábor, akinek - mikor kiderült, hogy diszlexiás - a szülei azt mondták:

- A mi családunkban gyakori, hogy valaki nehezen olvas. Azonban mi, akik lassabban olvasunk sokszor nagyon kreativak is vagyunk. És mi úgy gondoljuk, hogy ez a kreativitás benned is megvan.

Igazuk volt. Gábor most már egyetemista, és a tanulás mellett mobiltelefonos alkalmazásokat készít, és eltartja önmagát.

Gábor őszintén beszél olvasási problémáiról, ez nem okoz neki kellemetlenséget. Ez egyszerűen csak egy jellemzője, ugyanolyan tulajdonság, mint a kreativitás.

Mit tehetsz Te?

Hogyan hozhatsz létre olyan környezetet, melyben a Te, olvasási problémákkal küzdő gyermeked is hasonlóan pozitív hozzáállást alakíthat ki?

A következő három kulcsüzenet hozzásegítheti gyermekedet, hogy magabiztos, határozott felnőtté váljon a diszlexiája ellenére – vagy talán épp azért.

1. Gyengeségek ÉS erősségek

A diszlexiás gyerekek többségének agya azért működik másként, mert más dolgokban erősek és tehetségesek, mint a többiek. Ezek közé az erősségek közé tartozik többek között, hogy könnyebben ismerik fel az összefüggéseket, gyorsabban oldják meg a problémákat, és hamarabb találnak új választási lehetőségeket. Ugyanakkor ennek hátrányai is vannak. Sokaknak, akik ezekben a dolgokban tehetségesek, problémát okoz, hogy például adatokat megjegyezzenek, rossz a helyesírásuk, és nehezen viselik a monotonitást, mint például az összeadás vagy a szorzótábla elsajátítása. A kreativitás és a következetesség más jellegű agyat kíván, ezért aki az egyikben kiemelkedik, az gyakran rosszul teljesít a másikban.

2. Fejlesztés és fejlődés

Természetesen nagyon fontos, hogy gyermeked olvasási, számolási és tanulási képességének fejlessztése, de talán még ennél is fontosabb, hogy kiderítsétek, mi az, amiben tehetséges, és hogy hogyan lehet az hasznára. Az is lényeges, hogy ezekről az erősségekről (és hasznukról) gyermeked tanárainak is beszámolj. Az erős képességek továbbfejlesztésével érhetitek el, hogy gyermekednek felnőttként olyan munkája legyen, amit valóban szeret.

3. Dolgozz keményebben!

Ha van rá lehetőséged, akkor harcolj ki olyan könnyítéseket gyermekednek, mint a számítógép-használat, a hangrögzítés, vagy a hosszabb idő a dolgozatoknál. Ugyanakkor gyermekednek még akkor is keményebben kell dolgoznia a többieknél, ha sikerül ezeket a könnyítéseket megszerezni.

Ez nyilván nem igazságos, azonban a helyzet az, hogy azok a diszlexiások tudnak túllépni a problémáikon, és válnak sikeressé, akik megtanulták, hogy hogyan kell többet nyújtani, és hogyan lehet fejleszteni a képességeket. És ennek az ellenkezője is igaz: akik nem hajlandóak küzdeni, és visszariadnak a nehéz feladatoktól, azok felnőttként is rosszabbul teljesítenek.

Hosszú távon a siker kulcsa a képességfejlesztés és a kemény munka.

Kattints ide és tudj meg többet arról, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Pont, pont, vesszőcske - Kézügyesítő mondókák
A kéz finommozgásainak javítása nemcsak az írás miatt fontos, hanem gyermeked tanulási képességének...

Legfrissebb bejegyzések

Depressziós-e diszlexiás gyermeked?
A diszlexiás gyerekek gyakran érzik magukat kirekesztettnek, megalázottnak,sokszor rosszkedvűek és...

Új eredmények a diszlexia okainak kutatásában
Két, nemrégiben megjelent tanulmány arra a következtetésre jutott, hogy a diszlexiások agyi...

Beszélgetés - az egyik leghatásosabb fejlesztő gyakorlat
A napi rohanás után előfordul, hogy nincs türelmünk gyermekünkkel foglalkozni. Egyszerűbbnek...

Minek az a szemüveg?!
Minek az a szemüveg? Vedd le azonnal! Ez igazságtalan előnyt ad Neked azokkal szemben, akik nem...

Alakállandóság - Az olvasástanulás fontos lépcsője
A sikeres olvasástanulás alapfeltétele, hogy gyermeked képes legyen felismerni az apró eltéréseket,...

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

A gyermeknek tetszik, élvezi a programmal töltött időt. Köszönjük a segítséget!

Tollasné Árvai Katalin, Gomba

Érdekel >>>


A kislányom 10 perc játék után kérte, hogy vegyük meg, annyira élvezte a kis sikereit. Bevallom, volt olyan feladat, ami engem is elgondolkodtatott, így mindketten jónak és hasznosnak találjuk ezt a játékos tanulást. Hálás köszönet érte!

Bozi Józsefné, Sárvár

Érdekel >>>


A lányom, aki miatt megrendeltem a Varázsbetű Programcsaládot, élvezettel gyakorolja a játékos feladatokat. Számtannal és szövegértéssel vannak gondjai. A nagycsoportos kislányom is belekóstolt a könnyebb, egyszerűbb számtanba, neki ezek játékos, élvezetes feladatok. Ez a Programcsalád alkalmas a gyerekek fejlesztésére, azoknak is nagy segítség, akiknek nincs módjuk fejlesztő pedagógussal dolgozni.

Lengyel Zsuzsanna, Dunaföldvár

Érdekel >>>


Szenzációs játék!!! Alsós tanító vagyok. Sok gyermeknek probléma a diszlexia. Na és a "nem akarok olvasni" is. Ezzel a programmal úgy olvas a gyermek, hogy észre sem veszi. Közben pedig egyre gyakorlottabban siklik szeme a betűkön.

Dvornitzky Tamáné, Tiszaföldvár

Érdekel >>>


A kislányom még a barátnőjével is ezt játssza, így biztos a siker...

Nagy Mária, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon jó véleménnyel vagyok róla, úgy látom, hogy hasznos és nagyon hatásos, mert van változás és fejlődés.

Lénárt Pál, Nyíregyháza

Érdekel >>>


Köszönjük, hogy megvásárolhattuk. Nagyon jónak, ötletesnek tartjuk, szívesen játszunk vele. Jár hozzánk fejlesztő tanár, akinek szintén pozitív véleménye van a programról. Köszönjük!

Budija Mária, Pécs

Érdekel >>>


A program tetszik, a fiam nagy örömmel, és érdeklődéssel használja. Jónak tartom, segíti az olvasás és a szókincs fejlesztést is, és gondolkozásra serkenti a gyereket. Tetszik az is, hogy a feladatok közé játékot is csempésztek "jutalmul". Köszönjük szépen!

Márkus Katalin, Marcelháza, Szlovákia

Érdekel >>>


A kislányom nagyon szívesen használja a Varázsbetűs programokat. Egész nap el lenne vele, ha engedném. Amióta használja a játékokat, az olvasási készsége és kedve is javult.

Pásztorné Soós Éva, Szombathely

Érdekel >>>


Gondolkodtató és játékos. A gyermekem igazán élvezi a feladatokat.

Kronvalter Vendelné, Dabas

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu