Hogy mondjam el neki?

Diszlexiás gyereket nevelni nem könnyű. Szülőként pontosan tudjuk, hogy gyermekünk okos, sőt bizonyos területeken kifejezetten tehetséges, éppen ezért nagyon rossz érzés, amikor valaki arról beszél, hogy nem képes teljesíteni az iskolai elvárásokat, nem tudja elérni azt, ami másoknak könnyedén sikerül. Küzdünk, harcolunk érte, és állandóan azt lessük, hogy hogyan tehetjük könnyebbé számára az olvasást, gyorsabbá a tanulást és elviselhetőbbé az iskolát. Ennek ellenére gyermekünknek egy idő után feltűnik, hogy valami nincsen rendben, és ekkor felteszi magának a kérdést:

- Mi a baj velem? Miért olvasok sokkal rosszabbul, mint az osztálytársaim? Miért kell nekem sokkal többet tanulnom, mint a többieknek? Én butább vagyok, mint ők?

Keresik a választ

A legtöbb gyerek nem tudja ezt a kérdést saját maga megválaszolni. Általában megpróbálják kitalálni, hogy mit gondolnak róluk mások: a szüleik, a tanáraik és az osztálytársaik. A válasznak pedig alapvető hatása van gyermeked életére: megváltoztathatja az iskolához való viszonyát, az önmagáról alkotott képét, és megerősítheti vagy éppen lerombolhatja az önbizalmát.

Legtöbbször persze ezt a kérdést nem mondják ki hangosan, hanem mások viselkedéséből, reakcióiból próbálnak következtetéseket levonni. Sajnos gyakran csak a rosszat látják maguk körül – a szülő aggodalmát, a tanárok türelmetlenségét és a gyerekek gúnyolódását. És ennek pusztító hatása van.

Nem ideális

Egy ideális világban a diszlexiás gyereket olyan emberek vennék körül, akik tisztában lennének az olvasási problémák valódi természetével, akik megértőek és segítőkészek lennének, akik támogatnák őket, és dicsérnék a sikereikért, elismernék az erőfeszítéseiket. Sajnos azonban a gyerekeink nem ilyen világban élnek.

A legtöbb diszlexiás gyereknek nem az fáj, hogy ő rosszabbul olvas, lassabban tanul, vagy hogy több hibával ír, mint a többiek. Az igazi szenvedést az okozza, amit a tüneteikből és környezetük reakcióiból leszűrnek maguknak. Hogy mit gondolnak saját magukról.

Nem fogyatékos. Csak más.

Ezt tapasztaljuk újra és újra, ha felnőtt diszlexiásokkal beszélgetünk: azok tudnak sikeressé válni, akik a diszlexiát nem agyi elváltozásnak vagy fogyatékosságnak látják, hanem a normális képességek olyan változatának, ahol az erősségek és gyengeségek eltérő elrendeződésben jelentkeznek. Ez lehetővé teszi, hogy a problémáikat ne végletes, egész személyiségüket meghatározó jellemzőként lássák, hanem pusztán egyszerű tulajdonságként, ami olyan, mint a szemünk vagy a hajunk színe.

Erre tökéletes példa Gábor, akinek - mikor kiderült, hogy diszlexiás - a szülei azt mondták:

- A mi családunkban gyakori, hogy valaki nehezen olvas. Azonban mi, akik lassabban olvasunk sokszor nagyon kreativak is vagyunk. És mi úgy gondoljuk, hogy ez a kreativitás benned is megvan.

Igazuk volt. Gábor most már egyetemista, és a tanulás mellett mobiltelefonos alkalmazásokat készít, és eltartja önmagát.

Gábor őszintén beszél olvasási problémáiról, ez nem okoz neki kellemetlenséget. Ez egyszerűen csak egy jellemzője, ugyanolyan tulajdonság, mint a kreativitás.

Mit tehetsz Te?

Hogyan hozhatsz létre olyan környezetet, melyben a Te, olvasási problémákkal küzdő gyermeked is hasonlóan pozitív hozzáállást alakíthat ki?

A következő három kulcsüzenet hozzásegítheti gyermekedet, hogy magabiztos, határozott felnőtté váljon a diszlexiája ellenére – vagy talán épp azért.

1. Gyengeségek ÉS erősségek

A diszlexiás gyerekek többségének agya azért működik másként, mert más dolgokban erősek és tehetségesek, mint a többiek. Ezek közé az erősségek közé tartozik többek között, hogy könnyebben ismerik fel az összefüggéseket, gyorsabban oldják meg a problémákat, és hamarabb találnak új választási lehetőségeket. Ugyanakkor ennek hátrányai is vannak. Sokaknak, akik ezekben a dolgokban tehetségesek, problémát okoz, hogy például adatokat megjegyezzenek, rossz a helyesírásuk, és nehezen viselik a monotonitást, mint például az összeadás vagy a szorzótábla elsajátítása. A kreativitás és a következetesség más jellegű agyat kíván, ezért aki az egyikben kiemelkedik, az gyakran rosszul teljesít a másikban.

2. Fejlesztés és fejlődés

Természetesen nagyon fontos, hogy gyermeked olvasási, számolási és tanulási képességének fejlessztése, de talán még ennél is fontosabb, hogy kiderítsétek, mi az, amiben tehetséges, és hogy hogyan lehet az hasznára. Az is lényeges, hogy ezekről az erősségekről (és hasznukról) gyermeked tanárainak is beszámolj. Az erős képességek továbbfejlesztésével érhetitek el, hogy gyermekednek felnőttként olyan munkája legyen, amit valóban szeret.

3. Dolgozz keményebben!

Ha van rá lehetőséged, akkor harcolj ki olyan könnyítéseket gyermekednek, mint a számítógép-használat, a hangrögzítés, vagy a hosszabb idő a dolgozatoknál. Ugyanakkor gyermekednek még akkor is keményebben kell dolgoznia a többieknél, ha sikerül ezeket a könnyítéseket megszerezni.

Ez nyilván nem igazságos, azonban a helyzet az, hogy azok a diszlexiások tudnak túllépni a problémáikon, és válnak sikeressé, akik megtanulták, hogy hogyan kell többet nyújtani, és hogyan lehet fejleszteni a képességeket. És ennek az ellenkezője is igaz: akik nem hajlandóak küzdeni, és visszariadnak a nehéz feladatoktól, azok felnőttként is rosszabbul teljesítenek.

Hosszú távon a siker kulcsa a képességfejlesztés és a kemény munka.

Kattints ide és tudj meg többet arról, hogy hogyan segíthetsz gyermekednek >>>


Kérlek, ha tetszett, nyomd meg a Like gombot! Ezzel nem csak nekünk segítesz, hanem ismerőseidnek is!

Gondolkodjunk közösen! Mondd el a véleményed!

Legnépszerűbb bejegyzések

5 tény, amit tudnod kell gyermekedről
Szia Anyu! Szia Apu! Én vagyok az, a Te gyermeked, a szemed fénye. Van pár dolog, amit tudnod...

Gyerekek, akik belülről ragyognak
Vannak gyerekek, akik különböznek a többiektől, akiknek tehetsége csendesen fénylik, parázslik, és...

A diszlexia rejtélye megoldva!
A legújabb kutatások bebizonyították, hogy a diszlexiás gyerekek agya másképp működik. Ma arról...

Diszlexia - Figyelmeztető jelek, amiket a szülő is észrevehet
A diszlexiás gyerekek a többieknél sokkal nehezebben tanulnak meg olvasni, emiatt osztálytársaik...

A sikeres fejlesztés 6 titka (+1 jó ta­nács)
Van hat olyan titok, mely sokkal könnyeb­bé teheti számodra gyer­meked fejlesztését. Hat olyan...

Mi lesz a kitűnők sorsa?
Vajon felnőve mi lesz a kitűnő tanulók sorsa? Minden szülő azt szeretné, hogy gyermeke osztályelső...

Mi a baj a kitűnőkkel?
Amikor gyermekünk iskolába jár, szülőként szeretnénk, hogy minél jobb eredményeket érjen el....

A mese hatalma
Rendszeresen olvasol gyermekednek? Az olvasás folyamatának előkészítésében nagyon fontos szerepe van...

Legfrissebb bejegyzések

A nyár tanulásra való?
Tanév közben gyermekünk a túlélésre hajt. A képességei fejlesztésére, alapozására, már nem csak...

Mi az a fonológiai tudatosság, és miért fontos?
A diszlexiával és az olvasással foglalkozó kutatások többszörösen bizonyították már, hogy az...

Hogy segített a diszlexia az IKEA létrehozásában?
A világ egyik legnagyobb bútoráruház-láncának létrehozásában nagy szerepe volt az alapító-tulajdonos...

Locsolkodjunk!
Hamarosan itt a húsvét. Az egyik legszebb szokás a locsolkodás, melyet a fiúk locsolóversekkel...

Egy kis ragasztó, egy kis vatta...
Közeledik a húsvét. A hagyományos tojásfestés mellett, amit sokan művészi szintre fejlesztenek,...

Zöld toll - Egy meglepő módszer a gyerekek önbizalmának fejlesztésére
Iskolai emlékeim közül az egyik legnyomasztóbb a piros javításoktól hemzsegő fogalmazásfüzet. Egy...

Így ismerheted fel a diszlexiát!
Bár azt hihetnénk, hogy az olvasási zavar hamar felismerhető, de ez nem mindig igaz. A legtöbb...

Milyen lenne diszlexiásnak lenni?
Képzeld csak el egy pillanatra, hogy nem tudsz úszni. Vagy talán tudsz úszni, de a tudásod csupán...

Kazal Kolos

Az olvasás öröm is lehet!

Azért dolgozunk, hogy egyetlen gyermek se valljon kudarcot az életben olvasási problémái miatt!


Találkozzunk a Facebookon is!Töltsd le a Varázsbetű Programcsaládot ingyen!

Négynapos ingyenes tesztelési lehetőséget biztosítunk Neked! Töltsd le a Varázsbetű Programcsalád telepítőjét, és használd a programokat négy napig ingyen!

Kipróbálom >>>Adj egy esélyt gyermekednek!

Rendeld meg a Varázsbetű Programcsaládot most
95.660 Ft helyett

29.700 forintos

áron, és ajándékba kapod

Varázsbetű Szókincstár

című, diszlexiásoknak készült angol nyelvtanuló csomagunkat, és

Útmutató a Varázsbetű Programcsalád használatához

című könyvünket!

Megrendelem >>>


Hogyan tehet szert gyermeked pár hónap alatt használható angol nyelvtudásra?

Nincs titok, csak egy egyszerű és hatékony módszer, melynek segítségével bármelyik általános iskolás gyerek pár hónap alatt képessé válik megértetni magát angolul, és ő is megérti, hogy mit mondanak neki

Tudj meg többet >>>


Radnay Péter,
a nevelés szakértője

A csodát csinálni kell!

Tavaszi Fejlesztő Tanfolyam - A fejlesztésre úgy gondolj, mintha te volnál a Mercedes elsőszámú fejlesztő-mérnöke! Minden mást felejts el! A fejlesztés dolga felszínre hozni azt, amiben gyermeked jobb a többieknél. Olvass, kérdezz, és jelentkezz!

Tovább...


Vevőink írták

A lányom, aki miatt megrendeltem a Varázsbetű Programcsaládot, élvezettel gyakorolja a játékos feladatokat. Számtannal és szövegértéssel vannak gondjai. A nagycsoportos kislányom is belekóstolt a könnyebb, egyszerűbb számtanba, neki ezek játékos, élvezetes feladatok. Ez a Programcsalád alkalmas a gyerekek fejlesztésére, azoknak is nagy segítség, akiknek nincs módjuk fejlesztő pedagógussal dolgozni.

Lengyel Zsuzsanna, Dunaföldvár

Érdekel >>>


Nagyon kellemes és hasznos időtöltés, nemcsak gyerekeknek. A sokféle feladat lehetővé teszi, hogy kedvünk szerint gyakoroljunk. Igényes, érdekes; szórakoztató és felemelő érzés játszani vele a folyamatos dicséretek miatt.

Gál Attiláné, Szolnok

Érdekel >>>


Érdekes, sokrétű és hasznos program. Nagyon jól használható a tanulási zavarokkal küzdő gyerekeknél, akik játszva fejleszthetők. Nálunk, Szlovákiában a magyar gyerekek számára nincs hasonló program.

Makki Márta, Velké Dvorníky - Szlovákia

Érdekel >>>


A programcsaládot két iskolás (alsós) gyermekemnek vettem meg. Nincs tanulási problémájuk, de így nagyon jól be lehet gyakorolni az iskolában tanultakat. Eddig a feladatlapok készítése, ellenőrzése sok időmbe telt, így több időnk marad a gondtalan játékra, a gyerekeket sem kell noszogatni, hogy gyakoroljunk.

Csige Mónika, Sárisáp

Érdekel >>>


Gyógypedagógusként dolgozom egy általános iskolában, és nagy hasznát veszem óráimon a Varázsbetűnek. A gyerekek nagyon szeretnek számítógépen tanulni, így játszva és vidáman tudom segíteni a fejlődésüket.

Széki Krisztina, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon köszönöm, szupernek tartom! 7 éves kislányom és 5 éves kisfiam imádják használni, és élvezik a feladatokat!!!

Baumgartner Krisztina, Tatabánya

Érdekel >>>


Zseniális! Boldogság gyereknek és szülőnek egyaránt!

Dr. Szirmák Noémi, Budapest

Érdekel >>>


Nagyon tetszik nekem is és a kislányomnak is a Varázsbetű. Élvezi, hogy 'játszhat' a számítógépen. Egyszóval nagyszerűnek tartom! Könnyen kezelhető, és külön tetszik, hogy lehet nehézségi fokozatokat állítani. Minden elismerésem az Önöké!

Magyarits Szilárdné, Kistelek

Érdekel >>>


Szívből gratulálok és nagyon hálás vagyok a szupergyors kiszolgálásért, és hogy munkaidőn túl is rendelkezésemre állt telefonon és online is. Köszönettel tartozom a programokért és a kisfiam lelkesedéséért, csillogó szeméért és a sok elismerésért amit kap. "Nem jön le a szerről". A gépemet elvesztettem :-D Ennek szívből örülök. Alig várja, hogy holnap újra ideengedjem. Olvas, összehangolja az érzékszerveit, mozgását, és vág az esze. Kényelmes használni a programot, és a gépen magammal is vihetem. Ez nyaralásnál is szuper, ha épp nincs olyan idő... Illetve a nyári kánikulában néha elbújni és kihozni a benne rejlő tehetséget. Szuper a grafika és élvezetes a játék. Könnyen használhatja gyerek és felnőtt egyaránt. Vevő és gyerekbarát, gyors és türelmes, precíz, és a szolgáltatás fantasztikus. Csillagos ötös Önnek a fejlesztésért. Szívből köszönöm!

Hájas Anikó, Kápolnásnyék

Érdekel >>>


Nagyon hasznos program. Hatékonyan fejleszti az olvasási nehézségekkel küzdő gyerekeket. Örülök, hogy rátaláltam!

Fekecsné Mezei Teréz, Lakitelek

Érdekel >>>


További idézetek...


További cikkek

Logikus? Szórakoztató észjátékok
A matematikai gondolkodás alapja a problémákra való érzékenység, és a megoldás keresése iránti...

Jó játék a fejlődés kulcsa
Sokszor mondjuk a gyerekeinknek, hogy érdemes lenne játék helyett inkább tanulni. Pedig a játék...

Miért jobb a jó szülő, mint a tökéletes?
Csak akkor lehetünk tökéletes szülők, ha feladunk mindent, és csak gyermekeink nevelésére...

Játékok a beszédészlelés fejlesztéséhez
A gondolkodás, és a kommunikáció alapja a beszéd, és természetesen a tanulás sem képzelhető el a...

Tényleg diszlexiás?
Vajon egy óvodás gyerek lehet diszlexiás? Mire kell figyelni, milyen tünetek jelezhetik előre a...

Ne ítélkezz!
Gyakori, hogy a diszlexiás gyermek családjának környezete kéretlenül is véleményt alkot a szülők...

Minden tizedik!
A nyelvfejlődési zavarokat kutató szakemberek egyre gyakrabban találkoznak olyan gyermekekkel,...

Egy jó kis beszélgetés?
Óvodás gyermeked beszédét csak Te érted meg? Évek óta logopédushoz jártok és gyermeked még most sem...

Beszédfejlesztés születéstől kezdve
A beszéd alapvetően két nagyon fontos mozzanatból áll: az egyik a beszéd észlelése és megértése, a...

Erről szól a karácsony!
Pillanatokon belül itt a karácsony, mely örömet, varázslatot, reményt és fényt hoz a sötétségbe....


Kazal Kolos
Varázsbetű Fejlesztő Műhely
8230, Balatonfüred, Dózsa Gy. u. 11.
Telefon: +36-87/482-155, Mobil: +36-30/227-06-91
e-mail:iroda@varazsbetu.hu